НАЧАЛО Други

Идва ли краят на изкопаемите горива?

септември 12, 2023 18:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Идва ли краят на изкопаемите горива?

Световният орган за наблюдение на енергетиката обяви, че светът се намира на прага на края на ерата на изкопаемите горива.

За първи път в историята Международната агенция по енергетика (МАЕ) прогнозира, че търсенето на петрол, природен газ и въглища ще достигне своя връх преди 2030 г.

Тази прогноза се дължи на бързото развитие на възобновяемите енергийни източници и на разпространението на електромобилите.

Фатих Бирол, ръководител на МАЕ, отбеляза тези прогнози, които ще бъдат публикувани следващия месец в World Energy Outlook, като заяви:

Свидетели сме на началото на края на ерата на изкопаемите горива и трябва да се подготвим за следващата ера.

Той подчерта, че това доказва ефективността на политиките в областта на климата.

В статия за “Financial Times” Бирол отбеляза тази “историческа повратна точка“, но призова политиците да увеличат усилията си за ускоряване на енергийния преход и намаляване на емисиите, въпреки политическите пречки, свързани с декарбонизацията.

Правителствата по света увеличиха инвестициите във възобновяеми енергийни източници в отговор както на изменението на климата, така и на енергийната криза, катализирана от пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. Много от тях обаче се сблъскаха с противопоставяне поради разходите, направени в период на нарастващи разходи за живот.

МАЕ по-рано изчисли, че съвкупното търсене на изкопаеми горива може да достигне своя връх около 2030 г. Този срок обаче беше удължен поради ускореното внедряване на технологии за възобновяеми източници през последната година.

Бирол също така подчерта “структурните промени” в китайската икономика, която се преориентира от тежката промишленост към по-малко енергоемки сектори и услуги.

“През последното десетилетие на Китай се падна приблизително една трета от глобалното увеличение на търсенето на природен газ и две трети от ръста на търсенето на петрол”, посочи Бирол, добавяйки, че “слънчевата, вятърната и ядрената енергия все повече ще изпреварват въглищата по отношение на потенциала за растеж в Китай.”

Бирол твърди, че политиците трябва да проявят адаптивност в отговор на енергийния преход и твърди, че той може да бъде ускорен чрез прилагането на “по-силни политики за климата“, независимо от опасенията в западните столици относно обществената възприемчивост към бързата промяна.

Както САЩ, така и ЕС започнаха амбициозни инициативи в подкрепа на разширяването на възобновяемата енергия, но се сблъскаха с критики от страна на политическите си противници относно свързаните с това разходи.

Ръководителят на Европейския парламент Роберта Мецола предупреди този месец, че политиките на Брюксел в областта на климата рискуват да насочат избирателите към популистки партии. Междувременно в Обединеното кралство правителството одобри нови проекти за сондиране за нефт и газ и изрази резерви относно разширяването на зоната за свръхниски емисии в Лондон.

Бирол предупреди, че значителните нови начинания в областта на изкопаемите горива биха могли да се превърнат в “невъзвръщаеми активи“, въпреки че призна, че ще са необходими известни инвестиции в доставките на нефт и газ, за да се компенсира спадът в съществуващите находища.

Той, както и МАЕ, са подложени на критики от страна на големите производители на изкопаеми горива, които предупреждават, че недостатъчните инвестиции в доставките на нефт и газ могат да доведат до бъдещи енергийни кризи, ако прогнозите за пик на потреблението се окажат прекалено оптимистични.

През април ОПЕК, картелът на производителите на петрол, обвини МАЕ, че предизвиква “нестабилност” на пазарите, като препоръчва спиране на разработването на нови находища на петрол.

Бирол твърди, че “петролните и газовите компании може би не само грешат в обществените настроения… те може би грешат и на пазара, ако очакват по-нататъшен ръст на търсенето на петрол и газ през това десетилетие“.

Той подчерта, че новите мащабни проекти за изкопаеми горива са свързани не само със значителни рискове за климата, но и с големи финансови рискове.

Бирол помоли политиците да не се успокояват, като предупреди, че емисиите трябва бързо да намалеят след достигането на пика в средата на 2020 г., за да има някакъв шанс за ограничаване на глобалното затопляне до 1.5°C.

Източник: FinancialTimes

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как изглежда бъдещето на икономиката на САЩ според Bank of America

През септември 2023 г. икономиката на САЩ надмина очакванията въпреки предизвикателствата, породени от усилията на страните от БРИКС срещу долара.

октомври 1, 2023 16:00 2 мин. четене

Края на годината може да се окаже много силен за фондовия пазар

Tенденцията за сезонност на фондовите пазари се прояви почти перфектно през третото тримесечие на 2023 г., като август и септември оправдаха репутацията си на жестоки месеци за американските акции.

октомври 1, 2023 12:00 3 мин. четене

Правителството на САЩ се спаси от това да спре да работи

Конгресът на САЩ прие закон, който предотврати скъпоструващото спиране на работата на федералните агенции и осигури функционирането на правителството до 17 ноември.

октомври 1, 2023 10:00 1 мин. четене

БРИКС: Русия иска да се създаде единна дигитална валута за съюза

Докато икономическата коалиция БРИКС проучва алтернативи на щатския долар, Русия се застъпва за създаването на единна дигитална валута за търговия в рамките на блока.

октомври 1, 2023 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.