НАЧАЛО Други

Идеята за централна банкова дигитална валута

май 26, 2018 16:39 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Идеята за централна банкова дигитална валута

Управителят на Bank of England Mark Carney заяви по време на годишнината на "Riksbank", че е отворен за перспективата за централна банкова дигитална валута (CBDC - central bank digital currency). (Riksbank е централната банка на Швеция.)

Макар, че според него не се противопоставя на идеята за прилагане на CBDC, Carney подчерта, че подобно приемане на дигитална валута, едва ли ще се случи скоро. Управителят на централната банка в Обединеното кралство заяви, че криптовалутите в момента не представляват пари.

През февруари тази година по време на събитие в лондонския университет Regent’s, Карни остро критикува криптовалутите, като каза, че:

[криптовалутите] до този момент до голяма степен са се  провалили спрямо традиционните аспекти на парите. Това не е преносител на стойност, защото е навсякъде по картата. Никой не го използва като средство за обмен. 

По-рано този месец Bank of England Mark издаде работен документ, в който са изложени различни сценарии за възможни финансови рискове и проблеми с нестабилността при използването на CBDC. В доклада се установи, че в описаните сценарии няма причина да се смята, че приемането на CBDC би повлияло отрицателно на частната кредитна или пълна ликвидност на икономиката.

На 350-тата годишнина на Riksbank на 25-ти май Carney подчерта, че „миналото, настоящето и бъдещето“ на централните банки винаги е било зависимо от запазването на общественото доверие към финансовата система и винаги ще бъде така. Той добави, че след Brexit, Bank of England е направила промени във финансовата си система, която ще я направи по-устойчива на шокове.

Други централни банки в Европа също обсъдиха приемането на CBDC. По-рано този месец норвежката централна банка Norges Bank издаде работен документ, в който те обмислят разработването на CBDC като допълнение към парите за „гарантиране на доверието в парите и паричната система“. Горепосочената Riksbank обмисля също използването на електронна крона като използване на банкнотите и монетите намалява в Швеция.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Други Новини

$2.8 милиарда дефицит в баланса на Celsius

Тъй като процедурата по несъстоятелност продължава, крипто заемодателят Celsius публикува бюджетните си планове за следващите три месеца.

август 16, 2022 15:57 1 мин. четене

BitGo търси $100 милиона неустойки от Galaxy Digital

Първата сделка за $1 милиард в крипто сектора, обявена в разгара на рекордния ръст на цените на токените миналата година, се разпада, тъй като пазарът обръща голяма част от печалбите – и не всички са доволни.

август 16, 2022 11:42 1 мин. четене

Ето кои са ключовите фактори за възстановяването на крипто пазара

Основателят и управляващ партньор на Skybridge Capital Антъни Скарамучи има оптимистична перспектива за бъдещето на крипто пазарите, като съветва инвеститорите да „прогледнат за настоящата среда“ и да „останат търпеливи и дългосрочни“.

август 15, 2022 15:45 1 мин. четене

Русия започва поетапно пускане на своята дигитална рубла

Върховната банка на Русия разкри, че е започнала да тества проекта си за дигитална рубла и че от 2023 г. тя ще бъде въведена с нови функции.

август 15, 2022 12:34 1 мин. четене