НАЧАЛО Други

Идеята за централна банкова дигитална валута

май 26, 2018 16:39 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Идеята за централна банкова дигитална валута

Управителят на Bank of England Mark Carney заяви по време на годишнината на "Riksbank", че е отворен за перспективата за централна банкова дигитална валута (CBDC - central bank digital currency). (Riksbank е централната банка на Швеция.)

Макар, че според него не се противопоставя на идеята за прилагане на CBDC, Carney подчерта, че подобно приемане на дигитална валута, едва ли ще се случи скоро. Управителят на централната банка в Обединеното кралство заяви, че криптовалутите в момента не представляват пари.

През февруари тази година по време на събитие в лондонския университет Regent’s, Карни остро критикува криптовалутите, като каза, че:

[криптовалутите] до този момент до голяма степен са се  провалили спрямо традиционните аспекти на парите. Това не е преносител на стойност, защото е навсякъде по картата. Никой не го използва като средство за обмен. 

По-рано този месец Bank of England Mark издаде работен документ, в който са изложени различни сценарии за възможни финансови рискове и проблеми с нестабилността при използването на CBDC. В доклада се установи, че в описаните сценарии няма причина да се смята, че приемането на CBDC би повлияло отрицателно на частната кредитна или пълна ликвидност на икономиката.

На 350-тата годишнина на Riksbank на 25-ти май Carney подчерта, че „миналото, настоящето и бъдещето“ на централните банки винаги е било зависимо от запазването на общественото доверие към финансовата система и винаги ще бъде така. Той добави, че след Brexit, Bank of England е направила промени във финансовата си система, която ще я направи по-устойчива на шокове.

Други централни банки в Европа също обсъдиха приемането на CBDC. По-рано този месец норвежката централна банка Norges Bank издаде работен документ, в който те обмислят разработването на CBDC като допълнение към парите за „гарантиране на доверието в парите и паричната система“. Горепосочената Riksbank обмисля също използването на електронна крона като използване на банкнотите и монетите намалява в Швеция.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Други Новини

Чанпен Джао: Сам Банкман-Фрийд е един от най-големите измамници в историята

Главният изпълнителен директор на Binance Чанпен „CZ“ Джао нарече Сам Банкман-Фрийд „един от най-големите измамници в историята“, след като неговата криптоборса FTX се срина и остави повече от един милион кредитори без пари.

декември 8, 2022 9:53 1 мин. четене

Най-голямата финансова криза в историята идва – Нуриел Рубини

Дългът в целия свят нараства, тъй като правителствата, предприятията и гражданите започнаха да харчат и да вземат заеми по време на пандемията и след нейното отшумяване.

декември 8, 2022 6:38 1 мин. четене

Колко точно богат е Майкъл Сейлър?

Майкъл Сейлър е бизнес мениджър и предприемач от Съединените щати. Той е съосновател и главен изпълнителен директор на MicroStrategy. Компанията предлага бизнес разузнаване, мобилни приложения и облачни услуги.

декември 8, 2022 0:57 1 мин. четене

Ripple: Коя е най-голямата заплаха в делото срещу SEC?

Адвокат Джон Дийтън, основател на Crypto Law и привърженик на Ripple, посочи каква според него е най-голямата заплаха за Ripple в делото с Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC).

декември 7, 2022 19:20 1 мин. четене