НАЧАЛО Други

Идеалният сценарий на Уолстрийт за икономиката на САЩ умря – какво да очакваме?

октомври 8, 2023 12:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Идеалният сценарий на Уолстрийт за икономиката на САЩ умря – какво да очакваме?

Устойчивият ангажимент на Федералния резерв към подхода "по-високи нива за по-дълго време" намали перспективите за предотвратяване на рецесия.

Сега американската икономика се бори с отложените въздействия на строгите парични политики в условията на сближаване на рисковите фактори. Надеждите за идеален сценарий както на фондовия пазар, така и в по-широкия икономически план избледняват и в най-добрия случай ситуацията е значително напрегната.

Ключовото събитие беше единствената пресконференция на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл през септември, която доведе до рязко покачване на лихвените проценти.

Инвеститорите наблюдаваха как доходността на 10-годишните американски държавни облигации се покачва от 1.1% през януари 2021 г. до 4.84% днес, което е значително движение, като само през последните 10 седмици се наблюдава скок с един пункт.

Този скок се дължи главно на настояването на Пауъл за още едно повишение на лихвените проценти с цел ограничаване на инфлацията. Индикацията на Фед за запазване на референтната лихва по федералните фондове над 5% до края на 2024 г. се противопоставя на по-ранните очаквания на инвеститорите за намаляване на лихвите още през първото тримесечие на следващата година.

Тази промяна доведе до бързи и драстични реакции както на пазарите на акции, така и на облигации. Доходността на 10-годишните американски държавни ценни книжа възлиза на 4.84%, а S&P 500 разшири спада си до почти 10% от края на юли. При положение че лихвените проценти надхвърлят невиждани от 2007 г. равнища, опасенията на инвеститорите и потребителите нарастват, тъй като те се страхуват от предстоящ разрив в икономиката.

Преди това пазарът се отърсваше от повишенията на лихвените проценти и предупрежденията от сорта на “по-високи за по-дълго време“, но септемврийската среща на политиците отбеляза повратна точка. Сега инвеститорите приемат сериозно позицията на Фед, признавайки, че по-високите лихвени проценти ще останат тук. Въпросът, който се задава, е какво ще се случи след това?

Инвеститорите и банките са изправени пред значителни загуби от своите облигации, които могат да се конкурират с тези при пълноценен срив на фондовия пазар. Облигациите с матуритет от 10 и повече години отбелязаха зашеметяващ спад от 46%, подобен на спукването на дотком балона през 2000 г.

Потребителите също са подложени на натиск. Дългът по кредитните карти надхвърли $1 трилион, а процентът на просрочените заеми за автомобили и кредитни карти се увеличава. Плащанията по студентски заеми се възобновиха след тригодишно прекъсване, а лихвите по ипотечните кредити от близо 8 % направиха притежаването на жилище непосилно скъпо за хората на хилядолетието.

Перспективата за “меко приземяване” на икономиката, някога подкрепена от фактори като повишаване на производителността и спадащи цени на петрола, сега изглежда несигурна. Непреклонното придържане на Фед към “ястребовата” позиция, съчетано с бързото повишаване на лихвените проценти, натоварва както потребителите, така и бизнеса.

Въпреки че предупрежденията за предстояща рецесия стават все по-силни, поведението на потребителите напоследък не отговаря на очакванията. Въпреки инфлацията и по-високите лихвени проценти потребителите запазиха навиците си за харчене, което допринесе за устойчивостта на икономиката. Неотдавнашната промяна на позицията на Фед към “по-високи лихви за по-дълго време” обаче разби надеждите на Уолстрийт за меко приземяване, поставяйки под съмнение действителната стабилност на икономиката.

Някои членове на Фед, включително председателите Мери Дейли и Рафаел Бостик, посочиха, че рязкото повишаване на лихвените проценти на практика води до затягане на финансовите условия. Траекторията на фондовия пазар зависи от това доколко решително Фед се придържа към плана си за “по-високи лихви за по-дълго време” и кога ще намекне за потенциално намаляване на лихвите.

Ако инфлацията продължи да намалява, а безработицата остане исторически ниска, мисията на Фед ще бъде изпълнена. Ако обаче Фед продължи с агресивното повишаване на лихвените проценти, мекото приземяване може да се окаже недостижимо, което потенциално може да проправи пътя към рецесия.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Binance и сериозните им инвестиции в лобиране

През последните няколко години Binance значително увеличи инвестициите си в лобиране, като през 2023 г. разходите за Binance и Binance.US надхвърлиха $1 милион.

декември 2, 2023 18:00 1 мин. четене

САЩ иска икономически да осакати Русия – санкциите може да продължат дълги години

Очаква се през следващото десетилетие Съединените щати да поддържат санкциите срещу Москва, за да намалят значително енергийните приходи на Русия.

декември 2, 2023 15:00 2 мин. четене

Топ 3 акции, които може да скочат през 2024 г.

След заседанието на Федералния комитет по операциите на открития пазар (FOMC) очакванията за лихвените проценти се промениха.

декември 2, 2023 11:00 2 мин. четене

JPMorgan може да напусне Китай ако САЩ наредят

Изпълнителният директор на JP Morgan, Джейми Даймън, обсъди позицията на компанията си по отношение на бизнеса ѝ в Китай.

декември 2, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.