НАЧАЛО Крипто Крими

Хакер е намерил уязвимост в моста между Етериум и Arbitrum

21.09.2022 13:49 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Хакер е намерил уязвимост в моста между Етериум и Arbitrum

Самоопределящ се като етичен хакер е открил "уязвимост за няколко милиона долара" в моста, свързващ Етериум (ETH) и Arbitrum Nitro.

Twitter потребителят “riptide” описа експлойта като използване на инициализираща функция за задаване на собствен адрес на моста. Този адрес би отвлякъл всички входящи депозити от тези, които се опитват да прехвърлят средства от Етериум към Arbitrum Nitro. За докладването на тази уязвимост е получил награда от 400 ETH.

Riptide обясни експлойта в публикация на 20 септември:

Бихме могли или да се насочим селективно към големи ETH депозити, за да останем незабелязани за по-дълъг период от време, да изсмукваме всеки един депозит, който идва през моста, или да изчакаме и просто да изпреварим следващия масивен ETH депозит.

Най-големият депозит, регистриран във входящия договор, е 168,000 ETH (~$250 милиона), като типичните общи депозити за период от 24 часа варират от ~1,000 до ~5,000 ETH.

Нашият PoC скрипт за атака по-долу извиква initialize(), разгръща нашия подправен мост, имитира потребител, който извиква depositEth(), и показва увеличението на баланса на моста.

Както потребителят посочи, атака потенциално би могла да доведе до загуба на етер на стойност стотици милиони, тъй като най-големият регистриран депозит е 168,000 ETH на стойност над $225 милиона, а типичните депозити варират от 1,000 до 5,000 ETH за период от 24 часа на стойност между $1.34 и $6.7 милиона.

Riptide благодари, че екипът на Arbitrum е предоставил награда от 400 ETH на стойност над $536.500, но по-късно в Twitter добави, че такава находка би трябвало да отговаря на условията за максимална награда, която е на стойност $2 милиона.

Arbitrum е OP-rollup от втори слой на ETH, който обединява партиди от транзакции, преди да ги изпрати в мрежата на Етериум. Идеята е да се сведе до минимум претоварването на мрежата и да спести от такси.

На 31 август Arbitrum Nitro стартира ъпгрейд, чиято цел е да опрости комуникацията между Arbitrum и Етериум, както и да увеличи пропускателната способност на транзакциите при по-ниски такси.


НЕ ИЗПУСКАЙ: Над $190 милиона бяха източени от Nomad – ето как


Хакването на мостове често пъти беше успешно тази година, като $100 милиона бяха откраднати от моста Horizon през юни. Пример за този тренд е и инцидента с моста Nomad през август, при който бяха източени общо $190 милиона.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Крипто Крими Новини

Американското правителство мести конфискувания Биткойн от хакера на Bitfinex – повод за притеснение?

Правителството на САЩ е прехвърлило Биткойн на стойност $922 милиона от два крипто портфейла със средства, конфискувани от Bitfinex.

29.02.2024 15:00 1 мин. четене

Хакерът, който отмъкна 120,000 BTC вече е свидетел за американското правителство

В неочакван обрат на събитията Иля Лихтенщайн, който се прочу с участието си в хакерската атака срещу Bitfinex заедно със съпругата си Хедър Морган, сега се превърна в ключов свидетел на правителството на САЩ.

28.02.2024 18:00 2 мин. четене

Екстрадицията на основателя на Terra може да бъде отложена – отново

Съдебната сага, в която е замесен До Куон, основателят на Terraform Labs, може би ще претърпи нов обрат.

27.02.2024 21:00 1 мин. четене

Американски прокурори искат бившия директор на Binance да предаде всичките си паспорти

Американските прокурори настояват бившият главен изпълнителен директор на Binance Чанпен Джао да предаде паспортите си и да остане в Съединените щати по време на съдебния процес.

27.02.2024 13:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.