НАЧАЛО Крипто Крими

Над $190 милиона бяха източени от Nomad – ето как

август 2, 2022 14:53 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Над $190 милиона бяха източени от Nomad – ето как

Слабост в междублоковия мост Nomad доведе до загуба на на крипто на стойност милиони долари.

Мостът Nomad е протокол, който позволява на потребителите да прехвърлят цифрови активи между различни блокчейн вериги, включително Avalanche (AVAX), Етериум (ETH), Evmos (EVMOS), Milkomeda C1 и Moonbeam (GLMR).

Въпреки че подробностите от Nomad са оскъдни, някои посочват като причина грешка в конфигурацията на смарт договор, който Nomad използва за обработка на съобщения, което е позволило източването на милиони от ликвидния пул на Nomad. 

Първоначалните изходящи потоци от договора за мост на Nomad бяха съсредоточени върху обвити биткойни (WBTC), като бяха засегнати и притежания на обвити Етериум токени, а по-късно и на стабилната валута USDC. Изнесени са криптовалути на стойност $190 милиона.

Не е ясно също така дали атаката е дело на един участник или на няколко. Блокчейн данните предполагат, че транзакциите може да са били конструирани с цел да създадат впечатление за множество участници.

В момента официалната актуализация е, че сме наясно с това и активно го проучваме.


Сам Сън, изследовател в крипто инвестиционната компания Paradigm, сподели как е забелязал атаката. 

Въпреки че нямах представа какво се случва по това време, самият обем на активите, които напускаха моста, беше очевидно лош знак.

Оказа се, че по време на рутинно обновяване“, продължи Сън. 

Екипът на Nomad е инициализирал доверения руут като 0x00. За да бъдем ясни, използването на нулеви стойности като стойности за инициализация е често срещана практика. За съжаление, в този случай тя е имала малък страничен ефект – автоматично приемане на всяко съобщение.

Сън подчерта, че за използването на експлойта са били необходими малко технически познания. 

Не е необходимо да знаете за Solidity, Merkle Trees или нещо подобно“, пише Сън. 

Всичко, което трябваше да направите, беше да намерите транзакция, която работи, да намерите/замените адреса на другото лице с вашия и след това да го разпространите отново.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Крипто Крими Новини

Хакери отмъкнаха над половин милион в Етериум от Curve Finance

Атаките, насочени към блокчейн компании, не показват признаци на забавяне. Децентрализираната платформа за търговия Curve Finance потвърди съобщенията, че уебсайтът ѝ е претърпял фронтална атака във вторник.

август 10, 2022 12:31 1 мин. четене

Над $2 милиарда откраднати от хакове на блокчейн мостове през 2022 г.

Фирмата за блокчейн анализи Chainalysis твърди, че мостовете между различните вериги, които позволяват прехвърляне на активи между независими блокчейни, са сред протоколите с най-висок риск в блокчейн индустрията за измами и злонамерени личности.

август 9, 2022 19:56 1 мин. четене

Още един директор на BitMEX се призна за виновен

Грег Дуайър, бившият ръководител на отдела за бизнес развитие на BitMEX, е променил признанието си за виновен в наказателен процес, в който се твърди, че е нарушил Закона за банковата тайна, показват съдебни документи.

август 9, 2022 16:50 1 мин. четене

Крипто проект отмъкна $3.5 милиона от поддръжниците си

Новостартиралият Web3 проект Dragoma изглежда е бил обект на ‘rug-pull’ на приблизителна стойност $3.5 милиона, според данни на PeckShield.

август 8, 2022 14:57 1 мин. четене