НАЧАЛО Други

Гражданите на Ливан се насочват към крипто

22.09.2022 19:24 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Гражданите на Ливан се насочват към крипто

Асоциацията на банките в Ливан (ABL) обяви безсрочно затваряне на всички банки в страната на 22 септември, тъй като вложителите започват агресивно да теглят средствата си.

Междувременно младите ливанци се обръщат към криптовалутите, за да избягат от финансовата криза, която от 2021 г. насам стимулира приемането на авангардния клас активи.

На 16 септември поради икономическата криза достъпа до депозираните средства беше ограничен от правителството.

Главния изпълнителен директор на Binance Чанпен Джао също сподели новината в Twitter. Публикацията на Джао събра стотици отговори, приветстващи преимуществата на криптовалутите пред традиционните активи. За разлика от банките в Ливан, криптовалутите ви за изцяло под ваш контрол, ако използвате собствен портфейл (вместо такъв на борса).

Финансова криза

От август 2019 г. страната преживява финансова криза, която се влоши заради експлозията в Бейрут през 2020 г. и пандемията. Международният валутен фонд оцени загубите на Ливан на около $83 милиона през 2020 г. и предложи план за възстановяване на страната.

Според Reuters

Ливанската лира, която е обвързана с щатския долар от повече от две десетилетия се свлече от 1,500 за долар до около 15,000 на паралелния пазар до септември тази година.

Криптовалути в Ливан

Подобно на жителите на повечето държави, които са изправени пред подобни финансови предизвикателства, ливанците също се обърнаха към криптовалутите за спасение.

Пред Reuters 31-годишен потребител на криптовалути, загубил хиляди заради падането на ливанската лира.

Смешно е, когато хората казват, че криптото не е реално, защото това, което открихме в Ливан, е, че тези дигитални валути са 100 пъти по-реални от “лоларите”, които имаме в банката.

Понастоящем ливанският обмен на криптовалути се извършва чрез сделки от типа “peer-to-peer” (P2P). Крипто ентусиастите в региона използват уебсайтове, канали в Telegram и Whatsapp, които свързват купувачи и продавачи, за да търгуват с крипто.

Средната сума на сделка варира между стотици и хиляди долари, а посредниците взимат между 1% и 3% като комисиона за извършването на обмена.

Младото поколение на страната е водещо в крипто революцията. След като преживяха толкова много неприятности с провала на централизираната финансова система, който доведе до загуби и конфискация, ливанските граждани започнаха да ценят децентрализацията повече.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Цената на Биткойн се манипулира за политически цели


Един 34-годишен крипто ентусиаст признава, че е развълнуван от растежа на крипто пространството в Ливан.

Той сподели:

Лично аз подкрепям революцията. Мога сам да пазя парите си и да ги имам в джоба си – на телефона.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как БРИКС помага на Русия и Китай да се опълчат на Запада

Докато Русия и Китай са подложени на натиск в Европа и САЩ, те намират доста по-положителен прием на Азиатска територия. 

21.06.2024 20:00 1 мин. четене

Revolut се стреми да се превърне в най-скъпия стартъп в Европа

Revolut се стреми да се превърне в най-скъпия стартъп в Европа в размер на $40 милиарда, според Financial Times.

21.06.2024 19:00 1 мин. четене

БРИКС: Още една държава загърбва долара, затвърждавайки съюза си с Русия

На фона на усилията на БРИКС за дедоларизация, Виетнам обяви плана си да се откаже от щатския долар в международната търговия.

21.06.2024 18:15 2 мин. четене

Nvidia загуби мястото си на най-ценната компания – ще продължат ли да падат акциите?

Компанията Nvidia започна тази седмица с голям успех, като стана най-голямата компания в света по пазарна капитализация, изпреварвайки Apple и Microsoft.

21.06.2024 17:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.