НАЧАЛО Други

Гражданите на Ливан се насочват към крипто

септември 22, 2022 19:24 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Гражданите на Ливан се насочват към крипто

Асоциацията на банките в Ливан (ABL) обяви безсрочно затваряне на всички банки в страната на 22 септември, тъй като вложителите започват агресивно да теглят средствата си.

Междувременно младите ливанци се обръщат към криптовалутите, за да избягат от финансовата криза, която от 2021 г. насам стимулира приемането на авангардния клас активи.

На 16 септември поради икономическата криза достъпа до депозираните средства беше ограничен от правителството.

Главния изпълнителен директор на Binance Чанпен Джао също сподели новината в Twitter. Публикацията на Джао събра стотици отговори, приветстващи преимуществата на криптовалутите пред традиционните активи. За разлика от банките в Ливан, криптовалутите ви за изцяло под ваш контрол, ако използвате собствен портфейл (вместо такъв на борса).

Финансова криза

От август 2019 г. страната преживява финансова криза, която се влоши заради експлозията в Бейрут през 2020 г. и пандемията. Международният валутен фонд оцени загубите на Ливан на около $83 милиона през 2020 г. и предложи план за възстановяване на страната.

Според Reuters

Ливанската лира, която е обвързана с щатския долар от повече от две десетилетия се свлече от 1,500 за долар до около 15,000 на паралелния пазар до септември тази година.

Криптовалути в Ливан

Подобно на жителите на повечето държави, които са изправени пред подобни финансови предизвикателства, ливанците също се обърнаха към криптовалутите за спасение.

Пред Reuters 31-годишен потребител на криптовалути, загубил хиляди заради падането на ливанската лира.

Смешно е, когато хората казват, че криптото не е реално, защото това, което открихме в Ливан, е, че тези дигитални валути са 100 пъти по-реални от „лоларите“, които имаме в банката.

Понастоящем ливанският обмен на криптовалути се извършва чрез сделки от типа „peer-to-peer“ (P2P). Крипто ентусиастите в региона използват уебсайтове, канали в Telegram и Whatsapp, които свързват купувачи и продавачи, за да търгуват с крипто.

Средната сума на сделка варира между стотици и хиляди долари, а посредниците взимат между 1% и 3% като комисиона за извършването на обмена.

Младото поколение на страната е водещо в крипто революцията. След като преживяха толкова много неприятности с провала на централизираната финансова система, който доведе до загуби и конфискация, ливанските граждани започнаха да ценят децентрализацията повече.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Цената на Биткойн се манипулира за политически цели


Един 34-годишен крипто ентусиаст признава, че е развълнуван от растежа на крипто пространството в Ливан.

Той сподели:

Лично аз подкрепям революцията. Мога сам да пазя парите си и да ги имам в джоба си – на телефона.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Други Новини

Очаква ни най-големия срив от десетилетия – Р. Кийосаки

Робърт Кийосаки, автор на книгата „Богат татко, беден татко“ предупреждава за голям финансов срив, който според него ще се отрази на Биткойн (BTC) и благородните метали.

септември 27, 2022 20:07 1 мин. четене

Редица американски щати съдят Nexo за нерегистрирано предлагане на ценни книжа

В понеделник щатските регулатори на ценни книжа в Калифорния и няколко други щата предприеха действия срещу Nexo Group, компанията майка на крипто заемодателя Nexo, като нарекоха продукта на компанията Earn Interest Product нерегистрирана ценна книга.

септември 27, 2022 17:40 1 мин. четене

Борсата FTX спечели търга за активите на Voyager Digital

Voyager Digital съобщи, че с оферта от около $1.4 милиарда на FTX спечели търга за активите на фалиралата компания.

септември 27, 2022 15:33 1 мин. четене

Путин връчи руско гражданство на Едуард Сноудън

Прословутият разобличител и бивш сътрудник на Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън получи руско гражданство.

септември 27, 2022 9:00 0 мин. четене