НАЧАЛО Други

Гражданите на Ливан се насочват към крипто

септември 22, 2022 19:24 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Гражданите на Ливан се насочват към крипто

Асоциацията на банките в Ливан (ABL) обяви безсрочно затваряне на всички банки в страната на 22 септември, тъй като вложителите започват агресивно да теглят средствата си.

Междувременно младите ливанци се обръщат към криптовалутите, за да избягат от финансовата криза, която от 2021 г. насам стимулира приемането на авангардния клас активи.

На 16 септември поради икономическата криза достъпа до депозираните средства беше ограничен от правителството.

Главния изпълнителен директор на Binance Чанпен Джао също сподели новината в Twitter. Публикацията на Джао събра стотици отговори, приветстващи преимуществата на криптовалутите пред традиционните активи. За разлика от банките в Ливан, криптовалутите ви за изцяло под ваш контрол, ако използвате собствен портфейл (вместо такъв на борса).

Финансова криза

От август 2019 г. страната преживява финансова криза, която се влоши заради експлозията в Бейрут през 2020 г. и пандемията. Международният валутен фонд оцени загубите на Ливан на около $83 милиона през 2020 г. и предложи план за възстановяване на страната.

Според Reuters

Ливанската лира, която е обвързана с щатския долар от повече от две десетилетия се свлече от 1,500 за долар до около 15,000 на паралелния пазар до септември тази година.

Криптовалути в Ливан

Подобно на жителите на повечето държави, които са изправени пред подобни финансови предизвикателства, ливанците също се обърнаха към криптовалутите за спасение.

Пред Reuters 31-годишен потребител на криптовалути, загубил хиляди заради падането на ливанската лира.

Смешно е, когато хората казват, че криптото не е реално, защото това, което открихме в Ливан, е, че тези дигитални валути са 100 пъти по-реални от „лоларите“, които имаме в банката.

Понастоящем ливанският обмен на криптовалути се извършва чрез сделки от типа „peer-to-peer“ (P2P). Крипто ентусиастите в региона използват уебсайтове, канали в Telegram и Whatsapp, които свързват купувачи и продавачи, за да търгуват с крипто.

Средната сума на сделка варира между стотици и хиляди долари, а посредниците взимат между 1% и 3% като комисиона за извършването на обмена.

Младото поколение на страната е водещо в крипто революцията. След като преживяха толкова много неприятности с провала на централизираната финансова система, който доведе до загуби и конфискация, ливанските граждани започнаха да ценят децентрализацията повече.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Цената на Биткойн се манипулира за политически цели


Един 34-годишен крипто ентусиаст признава, че е развълнуван от растежа на крипто пространството в Ливан.

Той сподели:

Лично аз подкрепям революцията. Мога сам да пазя парите си и да ги имам в джоба си – на телефона.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Други Новини

Роджър Вер дължи $20 милиона на Genesis

Роджър Вер обвинен в неизпълнението на задължения към Genesis в размер на $20 милиона.

януари 27, 2023 9:59 2 мин. четене

Coinbase глобени с $3.6 милиона

Coinbase, водещата борса за криптовалути, базирана в САЩ, получи санкция в размер на $3.6 милиона от Нидерландксата централна банка (DNB) за това, че не е получила съответната регистрация, преди да започне да предоставя крипто услуги в страната.

януари 26, 2023 18:00 2 мин. четене

FTX публикува пълен списък на своите кредитори

Публикуван е пълен списък на кредиторите, на които управляваната от Сам Банкман-Фрийд фалирала криптоборса – FTX дължи пари.

януари 26, 2023 12:23 2 мин. четене

Крипто и блокчейн решават ключов проблем, твърди комисар на SEC

Kомисар в Комисията по ценни книжа и борси (SEC), заяви, че след ужасната година участниците в сектора трябва да си спомнят какво всъщност представлява криптовалутата.

януари 26, 2023 11:37 2 мин. четене