НАЧАЛО Други

Глобалните акции се доближават до рекордни върхове в очакване на данните за инфлацията в САЩ

14.05.2024 9:30 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Глобалните акции се доближават до рекордни върхове в очакване на данните за инфлацията в САЩ

В понеделник световните акции достигнаха рекордно високи стойности, като очакванията бяха свързани с предстоящите данни за инфлацията в САЩ, които биха могли да повлияят на очакванията за евентуални корекции на лихвените проценти.

Освен това данните за китайската икономическа активност ще бъдат внимателно наблюдавани, за да се прецени устойчивостта на възстановяването във втората по големина икономика в света.

Макар че данните за инфлацията в САЩ ще бъдат внимателно проучвани, докладите за продажбите на дребно и промишленото производство в Китай също се очаква да окажат съществено влияние върху общите нагласи на инвеститорите.

Китайските власти планират да емитират облигации с по-дълъг матуритет на стойност 1 трилиона юана ($140 милиарда) в подкрепа на вътрешните мерки за стимулиране на икономиката.

Положителните пазарни нагласи доведоха китайските акции на сините чипове до седеммесечен връх, като оптимизмът обхвана и Европа, където индексът STOXX 600 се задържа близо до рекордни нива, а фючърсите върху американските акции се повишиха с 0.1%.

Пазарният стратег Крис Уестън от Pepperstone изтъкна значението на данните за PPI, CPI и продажбите на дребно в САЩ за различните класове активи, като подчерта необходимостта инвеститорите да коригират позициите си в съответствие с тях.

Индексът MSCI All-World се повиши в понеделник и вече е на близко разстояние от рекордните стойности от март.

Фокусът е насочен главно към това дали докладът за инфлацията в САЩ през април ще покаже умерено развитие след три поредни месеца на изненади в посока нагоре. Прогнозите сочат, че основните потребителски цени може да се повишат с 0.3% през месеца, което е спад спрямо 0.4% през март, и потенциално да понижат годишния темп на растеж до 3.6%.

Анализаторите на TD Securities изтъкнаха значението дори на незначителни отклонения в данните за инфлацията, които биха могли да повлияят на пазарните очаквания относно бъдещите действия на Фед.

Предстоящите икономически показатели включват цените на производител, продажбите на дребно и молбите за помощи при безработица в САЩ, както и окончателните доклади за европейската инфлация, които се очаква да засилят очакванията за намаляване на лихвените проценти от страна на Европейската централна банка през юни.

През тази седмица са планирани изказвания на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл и други служители на Фед, които ще дадат представа за перспективите на политиката им.

След като по-голямата част от компаниите от S&P 500 са отчели приходите си, компаниите са на път да надминат очакванията, което показва стабилни корпоративни резултати.

Според Брус Касман от JPMorgan силата на световната икономика, съчетана с потенциала за по-високи лихвени проценти, намира отражение в представянето на финансовите пазари.

Щатският долар остава подкрепен от относително по-добрите резултати на американската икономика, а действията на Японската централна банка предотвратиха по-нататъшното поскъпване на йената спрямо долара.

Цените на златото отбелязаха лек спад след ръста от миналата седмица, предизвикан от инерционните фондове и съобщенията за продължаващи покупки от страна на Китай.

Цените на петрола останаха предимно стабилни, като фючърсите върху суровия петрол тип „ Brent“ и цените на американския суров петрол се запазиха устойчиви.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Robinhood обяви обратното изкупуване на акции за $1 милиард

Във вторник Robinhood Markets обяви първия си план да изкупи обратно свои акции на стойност $1 милиард. Този ход е част от стратегията на компанията да премине от стартиращата си фаза към по-зрял етап.

30.05.2024 8:30 1 мин. четене

Готов ли е света за масовото приемане на крипто?

Ако глобалното приемане на криптовалутите се утрои тази година и достигне 15%, резултатът вероятно ще бъде хаотичен.

30.05.2024 8:00 2 мин. четене

БРИКС: Отношенията на Венецуела със съюза са “изключителни”

Президентът на Венецуела Николас Мадуро определи отношенията на страната си с членките на БРИКС и БРИКС+ като “изключителни”.

30.05.2024 7:00 1 мин. четене

Ръст на инфлацията в три германски провинции – какво означава това

Инфлацията в три германски провинции се повиши през май, което свидетелства за потенциално леко увеличение на националната инфлация в най-голямата европейска икономика, въпреки спада в една от провинциите.

30.05.2024 6:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.