НАЧАЛО Крипто Крими

Главният прокурор на Ню Йорк заведе дело срещу две крипто компании

07.06.2024 23:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Главният прокурор на Ню Йорк заведе дело срещу две крипто компании

Главният прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс започна съдебни действия срещу две крипто компании - NovaTech Ltd и AWS Mining Pty Ltd, обвинявайки ги в организирането на измама на стойност $1 милиард.

Искът е насочен не само към компаниите, но и към техните сътрудници, разкривайки тревожен разказ за религиозна експлоатация и манипулиране на доверието в имигрантските общности.

Компанията NovaTech Ltd, ръководена от харизматичната Синтия Петион, която се е представяла за „главен изпълнителен директор“, е обвинена, че се е насочила към хаитянските и други имигрантски общности. Използвайки платформите на социалните медии, молитвените групи и WhatsApp, те осъществяват голяма част от дейността си на креолски език. Искът очерта преднамерена стратегия, при която религиозното доверие и обещанието за финансова независимост са били използвани за привличане на нищо неподозиращи инвеститори.

AWS Mining Pty Ltd, другата фирма, посочена в иска, е обещавала да утрои вноските на инвеститорите чрез крипто добив. Това обещание се провали през 2019 г., когато компанията не успя да изпълни ангажиментите си.

Според обвиненията и двете компании са работили по класически пирамидални и Понци схеми. Инвеститорите са били насърчавани да набират нови участници, като по този начин се е поддържал цикъл, който е насочвал парите към най-високите нива. Освен това NovaTech е обвинена, че е използвала средства от нови инвеститори за изплащане на предполагаеми печалби и бонуси на предишни инвеститори, което е отличителен белег на Понци схемите.

Изтеклите съобщения разкриват една особено тревожна реалност. Твърди се, че в частни съобщения Петион описва инвеститорите си като „последователи, наподобяващи култ“, което подчертава рязката разлика между публичния ѝ образ и манипулативното ѝ поведение в личния живот.

Съдебният иск подчерта рисковете в сектора на криптовалутите, особено за общности, които може да нямат познания, за да се ориентират в сложността му. Главният прокурор Джеймс изтъкна опасностите, породени от нерегулираните крипто платформи, като заяви: „Тези компании се насочиха към имигрантските и религиозните общности с обещания за финансова свобода, но вместо това откраднаха парите им и източиха спестяванията им.“

 

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Крипто Крими Новини

Близо $20 милиарда изгубени в крипто хакове през последните 13 години

Crystal Intelligence сподели, че през последните 13 години в сектора на криптовалутите е имало 785 случая на кражби, които са довели до обща загуба от около $19 милиарда.

13.06.2024 13:00 2 мин. четене

Terraform Labs се съгласиха да платят близо $4.5 милиарда на SEC

Terraform Labs, подкрепяна от Ledger и обвинявана за увреждането на крипто пазара през 2022 г., се съгласи колективно да плати глоба в размер на $4.47 милиарда.

13.06.2024 9:00 2 мин. четене

Хакери източиха $22 милиона от британска крипто борса

След това, което изглеждаше като хакерска атака, довела до кражба на $22 милиона, обменът на криптовалута Lykke, разположен в Обединеното кралство, спря търговските си операции. След това събитие мерките за безопасност, прилагани от борсите за дигитални валути, вече са обект на сериозно безпокойство.

12.06.2024 8:30 2 мин. четене

Хакери започнаха да местят откраднати през декември над $100 милиона от крипто протокол

Прехвърлянето на неактивни средства, откраднати от Orbit Chain през декември миналата година привлече вниманието на общността.

10.06.2024 15:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.