НАЧАЛО Финтех

Германците в готовност да приемат дигиталното евро според проучване на Bundesbank

30.04.2024 8:00 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Германците в готовност да приемат дигиталното евро според проучване на Bundesbank

Скорошно проучване на Deutsche Bundesbank разкри забележителна отвореност сред германците към приемането на дигитално евро, което показва значителна промяна в нагласите на потребителите и предлага решаваща възможност за модернизиране на европейския финансов сектор.

Проучването, проведено с приблизително 6,000 участници, показа, че почти половината от респондентите се интересуват от използването на дигиталното евро, дори без изгледи да спечелят лихва.

Този интерес е забележителен в Германия, страна, която традиционно е склонна към кешови транзакции.

Освен това проучването изследва потенциалното потребителско поведение както при нормални обстоятелства, така и при сценарии на банков стрес.

Установено е, че значителни 86% от участниците са готови да приемат дигитална валута на централната банка (CBDC), независимо дали предлага лихва или не, което потенциално води до намаляване на паричните наличности и банковите депозити.

Освен това макроикономическият модел на проучването подчертава необходимостта от внимателно формулиране на политиката, за да се гарантира финансова стабилност на фона на потенциални преходи от традиционно банкиране към дигитални валути.

Това изследване сигнализира за предстоящ трансформативен период, в който дигиталните валути могат да играят значителна роля в преоформянето на икономическия пейзаж на Германия и извън него.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Финтех Новини

CBDC: Жителите на Хонконг вече могат да използват дигиталния юан

С ход, който разширява влиянието му в световен мащаб, Хонконг стартира новаторски пилотен проект за дигитални плащания в юани, което е сигнал за значителна промяна във финансовия пейзаж.

17.05.2024 23:30 2 мин. четене

Европейските финтех компании очакват бум на бизнеса през 2025 година

Според последните данни на MHP Group европейският сектор на финтех технологиите е свидетел на възвръщане на оптимизма.

17.05.2024 11:30 2 мин. четене

Новата блокчейн инициатива на Mastercard привлече 5 нови компании

Mastercard задълбочава навлизането си в блокчейн и дигиталните активи, демонстрирайки твърд ангажимент да интегрира тези технологии в съществуващите си платежни системи.

16.05.2024 23:00 2 мин. четене

Deutsche Bank влиза в блокчейн партньорство с централната банка на Сингапур

Сътрудничеството на Deutsche Bank с централната банка на Сингапур (MAS) бележи значителна стъпка в изследването на токенизацията на активи, особено на пазарите за финансиране на едро и разрастващата се сфера на децентрализираното финансиране (DeFi).

15.05.2024 1:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.