НАЧАЛО Други

Гари Генслер: Криптовалутите са централизирани

октомври 25, 2022 22:09 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Гари Генслер: Криптовалутите са централизирани

Председателят на Комисията по ценните книжа и фондови борси (SEC) - Гари Генслър отправи пореден удар към крипто индустрията, критикувайки това, което той възприема като непропорционална власт, притежавана в сектора от централизираните борси за криптовалути. 

Коментарите на Генслер бяха насочени главно към насърчаването на конкуренцията между маркет мейкърите на пазарите на акции. Докато говореше за опасностите на централизацията в традиционните финансови пазар, Генслер постави под въпрос централизацията на крипто пазарите.

Видяхме централизация дори на крипто пазара, който е основан върху идеята за децентрализация. В тази област всъщност има значителна концентрация сред посредниците в средата на пазара.

Генслер използва аналогия с пясък, който тече през пясъчен часовник, за да опише как финансовите посредници (намиращи се на гърлото на пясъчния часовник, тъй като обработват транзакции на стойност трилиони долари) могат непропорционално да улавят печалби, предвид благоприятната им позиция. 

Представете си песъчинки, които всеки ден преминават през пясъчен часовник. В тази аналогия пясъкът е парите и рискът.

Финансовите посредници, като маркет мейкърите, борсите и мениджърите на активи, седят на гърлото на пясъчния часовник и събират по няколко зрънца при всяка транзакция. При трилиони песъчинки, които преминават ежедневно, няколко песъчинки на транзакция биха били от голямо значение. Тези песъчинки могат да се превърнат в свръхпечалби…

Според него редица криптовалутни борси функционират по този проблемен начин, макар че не посочи примери. 

Председателят на SEC сподели, че централизацията бързо намира начин да се установи в новите сектори, въпреки че новите технологии подпомагат създаването на нови форми на икономическа конкуренция.

Въпреки че технологичните иновации пдриват утвърдените бизнес модели, централизацията запазва тенденцията си да се установява.

Критиките на Генслер към възхода на централизацията в предполагаемо децентрализираната крипто екосистемата са от особена важност, имайки предвид действията предприети през последните месеци от федералните агенции за ограничаване на някои децентрализирани компоненти на крипто и DeFi.

Службата за контрол на чуждестранни активи (OFAC) към Министерството на финансите наложи санкции върху Tornado Cash през август. Тъй като платформата позволяваше на потребителите да запазят крипто транзакциите си частни, министерството твърди, че услугата е подпомагала изпирането на пари и терористични групи.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Етериум (ETH): Очертава се обрат за най-големия алткойн


Някои от по-големите, централизирани крипто компании незабавно предприеха стъпки за превантивно спазване на санкциите на Tornado Cash поради страх от привличането на гнева на федералното правителство.

Circle, компанията, която стои зад стабилната монета USDC, беше една от централизираните фирми, които активно се съобразиха със санкциите – без да бъде помолена от федералните власти. Компанията замрази всички USDC, намиращи се в портфейли, включени в черния списък на OFAC.

По-късно съоснователят и главен изпълнителен директор на компанията Джеръми Алер се оплака в публикация, че е почувствал, че федералното правителство се е наложило и е направило Circle по-малко децентрализирана компания против волята му.

Много защитници на неприкосновеността на личния живот възприеха този ход като индикация, че федералното правителство е определило анонимността и децентрализацията като фундаментално неприемлив компонент на крипто пазара.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Kraken стартира нова услуга за търговия с акции

Съобщава се, че през 2024 г. борсата за криптовалути Kraken ще представи нова услуга за търговия с акции.

септември 28, 2023 13:00 2 мин. четене

Големият проблем, пред който е изправен фондовия пазар

На Уолстрийт се очаква намаляване на прогнозите за корпоративните печалби, което от своя страна може да се отрази на пазара на акции.

септември 28, 2023 11:00 2 мин. четене

Най-голямата заплаха за световната икономика според JPMorgan

В неотдавнашно интервю Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на JPMorgan Chase, изрази загриженост относно готовността на световната икономика за потенциален сценарий на повишаване на основните лихвени проценти на Федералния резерв до 7%.

септември 28, 2023 10:00 2 мин. четене

Илон Мъск и глобалното влияние на един от най-ценните кадри на САЩ

Много бизнес лидери изживяват целия си живот, без да участват в международни инциденти. Илон Мъск обаче се оказа в центъра на два такива инцидента само за този месец.

септември 28, 2023 9:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.