НАЧАЛО Други

Г-20 постига консенсус за войната в Украйна, но ще предприеме ли действия?

септември 12, 2023 22:00 4 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Г-20 постига консенсус за войната в Украйна, но ще предприеме ли действия?

Групата на 20-те най-големи икономики постигна трудно извоюван консенсус по конфликта в Украйна и успя да преодолее други съществени различия в декларацията си от срещата на върха през уикенда.

Резултатите от решаването на глобалните финансови въпроси, които са в основата на мандата им, обаче бяха оскъдни.

Наблюдателите отбелязаха, че неочакваното споразумение по ситуацията в Русия и Украйна в декларацията от срещата на върха е предотвратило разделение в групата. Включването на Африканския съюз като нов член е победа за домакина Индия и за развиващите се икономики. Въпреки това като цяло резултатите бяха оценени като незадоволителни.

Според Майкъл Фроман, председател на Съвета за външни отношения в Ню Йорк, Г-20 в миналото е имала отлични резултати, когато е успявала да постигне не само езиков консенсус, но и да предприеме съществени действия за справяне с критични глобални предизвикателства, като например тези, породени от финансовите кризи.

Фроман, бивш търговски представител на САЩ и опитен преговарящ по въпросите на Г-20 и Г-8, подчерта, че акцентът трябва да бъде поставен върху конкретните действия занапред, а не върху самото изявление.

Макар че декларацията от срещата на върха се въздържа от пряко осъждане на Русия за конфликта в Украйна, тя наблегна на човешкото страдание, причинено от ситуацията. Тя също така призова всички държави да се въздържат от използване на сила за завземане на територии.

Малцина очакваха, че Г-20 ще успее да постигне консенсус по документа, особено в първия ден от двудневната среща на върха. Като се има предвид неспособността на групата да постигне съгласие по едно комюнике на приблизително 20-те министерски срещи, проведени тази година, поради твърдите позиции по отношение на войната, невъзможността за постигане на съгласие по декларацията от срещата на върха щеше да означава значителен разрив в Г-20, потенциално непоправим, между западните държави и Китай и Русия.

Освен това, тъй като Пекин активно настоява за пренареждане на световния ред чрез разширяване на групи като БРИКС и Шанхайската организация за сътрудничество, съществуваше риск Г-20 да бъде маргинализирана.

Необходимостта от постигане на консенсус доведе до споразумения, които някои анализатори смятат за слаби. Тази година преодоляването на различията по войната в Украйна и други въпроси отне значителни 25 дни преговори, включително седмицата преди срещата на върха.

На срещата в Ню Делхи лидерите се договориха да се стремят към утрояване на световния капацитет за възобновяема енергия до 2030 г. и признаха необходимостта от постепенно спиране на използването на въглища. Въпреки това не беше определен конкретен график и беше отбелязано, че намаляването на използването на въглища ще зависи от обстоятелствата в отделните държави.

Освен това по време на разговорите беше постигнато съгласие и по въпроса за справяне с дълговата уязвимост на по-бедните държави и за укрепване и реформиране на многостранните банки за развитие, но без да се определят конкретни цели.

Въпреки това не беше постигнат напредък в убеждаването на Русия да се присъедини отново към инициативата за Черно море, въпреки че в декларацията се призовава за безопасен поток на зърно, храни и торове както от Украйна, така и от Русия.

За повечето основни членове на Г-20 декларацията от срещата на върха представляваше съществено постижение, тъй като тя успя да постигне консенсус по приемливи формулировки относно конфликта в Украйна. Руският външен министър Сергей Лавров, който представляваше Русия вместо президента Владимир Путин, похвали индийското председателство за това, че за първи път в историята на форума е обединило участниците в Г-20 от глобалния Юг.

Дипломати посочиха, че преговарящите от Индия, Индонезия, Бразилия и Южна Африка са изиграли важна роля за постигането на консенсус по документа от срещата на върха. САЩ, Германия и Великобритания приветстваха декларацията, но от Китай не последва официален отговор. Въпреки това китайската държавна информационна агенция Синхуа в коментар от събота изказа предположение, че Г-20 все още има потенциал.

Присъствието на Китай на срещата беше сравнително скромно, като президентът Си Дзинпин отсъстваше, а премиерът Ли Цян, който встъпи в длъжност през март тази година, представляваше Пекин. Френски служител, присъствал на срещата на върха, твърди, че Г-20 остава форум, способен да постигне консенсус между Севера и Юга, както и между Изтока и Запада.

Въпреки липсата на конкретен напредък Харш Вардхан Шрингла, главен координатор на Г-20 в Индия, твърди, че срещата е дала тласък на групата напред. Той подчерта, че опасенията на развиващите се страни са толкова съществени, че неуспехът да се постигне напредък би довел до още по-големи разделения и разочарования.

Източник: Reuters

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Една от новите членки обяви нови амбициозни финансови проекти

След поканата да се присъедини към блока БРИКС Иран наскоро обяви над 50 финансови проекта, които се осъществяват с други членове на алианса. 

октомври 3, 2023 8:00 2 мин. четене

Какво е нужно на крипто пазара да се превърне в неизменна част от икономика

Създателят на Chainlink (LINK) Сергей Назаров смята, че провалът на банковата индустрия и последвалото разочарование на хората от традиционната финансова система може да доведе до масово приемане на криптовалутите.

октомври 3, 2023 7:00 2 мин. четене

Coinbase придоби важен лиценз от централната банка на Сингапур

Coinbase, известният обмен на криптовалути, базиран в САЩ, наскоро получи лиценз за плащания от централната банка на Сингапур.

октомври 2, 2023 22:00 2 мин. четене

Кога може да се усети ефекта от разширяването на БРИКС

БРИКС, първоначално консорциум на бързоразвиващи се икономики, не само издържа във времето, но и претърпя пълна трансформация след първата си среща на върха през 2009 г.

октомври 2, 2023 20:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.