НАЧАЛО Финтех

Франция със сериозни планове за CBDC

октомври 20, 2021 10:10 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Франция със сериозни планове за CBDC

Централната банка на Франция продължава активно да проучва идеята за дигитална валута на централната банка (CBDC), завършвайки тестовете си на базирана на блокчейн CBDC за дълговия пазар на страната.

Над 500 институции във Франция са участвали в 10-месечен експеримент за тестване на CBDC, издаденa от Banque de France за сделки с държавни облигации, съобщи The Financial Times на 19-ти октомври.

Процесът на тестване на CBDC бе ръководен от базираната в Белгия фирма за финансови услуги Euroclear и използва система, разработена от американския технологичен гигант IBM. Тестът на CBDC включваше и френската служба за публичен дълг заедно с централната банка и консорциум от големи финансови компании, опериращи във Франция, включително фирми като BNP Paribas, Crédit Agricole CIB, HSBC и Société Générale.

Като част от тестовете, участниците търгуваха държавни облигации и секюрити токени, като ги уреждаха с помощта на CBDC, осигурен от централната банка. Проектът тества случаи на използване на CBDC в редица ежедневни дейности, като например емитиране на нови облигации, използване в споразумения за обратно изкупуване, както и плащане на купони и обратно изкупуване на сделки.

Заедно успешно успяхме да измерим присъщите ползи от тази технология, като стигнахме до заключението, че дигиталните валути на централните банки могат да уреждат парите на централната банка безопасно и сигурно“, каза изпълнителният директор на Euroclear Изабел Делорм.

Според Сорен Мортенсън, глобален директор по финансовите пазари в IBM, проектът “надхвърли предишните инициативи за блокчейн“, тъй като успешно изпробва “повечето централни депозитари на ценни книжа и процесите в централната банка“, като същевременно прекъсна съществуващите междинни стъпки като помирение между пазарни посредници.

ПРОЧЕТИ ОЩЕДигиталните валути на централните банки са ‘перверзия на криптовалутите’

След като стартира експериментална програма за CBDC през март 2020 г., централната банка на Франция последователно тества различни случаи на използване на CBDC. През юни Banque de France тества CBDC, за да симулира уреждането и доставката на ценни книжа, котирани на борсата, в сътрудничество със швейцарската крипто банка SEBA. Преди това централната банка пилотира CBDC, за да издава симулирани акции на стойност $2.4 милиона, използвайки частна блокчейн платформа.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Финтех Новини

Русия ще използва крипто борси за международни транзакции

Русия активно оформя своя подход към криптовалутите в страната. През април Антон Силуанов, министърът на финансите на Русия обсъди нова платежна система, която ще включва криптовалути.

май 30, 2023 6:00 1 мин. четене

САЩ може да загубят глобалната си крипто позиция заради тези държави

Според информация от Ясин Елманджра, анализатор в Ark Invest, Съединените щати са изправени пред риска да отстъпят водещата си позиция в глобалната крипто екосистема на няколко държави като Обединените арабски емирства, Южна Корея, Австралия и Швейцария.

май 25, 2023 12:00 2 мин. четене

Скоро няма да видим спот Биткойн ETF на американския пазар според шефа на VanEck

Борсово търгуваните фондове (ETF) напоследък набраха значителна популярност, привличайки разнообразни инвеститори, търсещи експозиция към редица активи.

май 24, 2023 14:30 2 мин. четене

Ripple ще инвестира $1 милиард за разширяването си във финтех пространството

Главният изпълнителен директор на Ripple Labs наскоро обяви плановете си да използва $1 милиард от паричните резерви на компанията, за да разшири обхвата на услугите ѝ.

май 24, 2023 10:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.