НАЧАЛО Регулации

Франция гласува за задължително лицензиране на крипто фирмите

25.01.2023 17:31 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Франция гласува за задължително лицензиране на крипто фирмите

След като в продължение на седмици френски служители призоваваха за по-строга крипторегулация във Франция, във вторник вечерта в Националното събрание на страната ще бъде гласуван нов регулаторен режим за криптофирмите.

Френските законодатели обсъждат дали да наложат задължително лицензиране на доставчиците на услуги за дигитални активи преди влизането в сила на общоевропейските разпоредби към края на 2024 г.

Социално-либералният сенатор Ерве Морей първоначално предложи компаниите за дигитални активи да получат задължителен лиценз до октомври тази година. Това получи не толкова позитивен прием от криптоиндустрията, тъй като нито едно дружество не се е сдобило с трудната за получаване акредитация, която понастоящем не е задължителна.

Неотдавнашният фалит на FTX подчерта рисковете, присъщи на всяка инвестиция в криптоактиви, особено когато компанията работи извън всякаква регулация“, написа Морей в текста, придружаващ внесеното от него изменение на по-широк законопроект. В допълнение към поправката на Морей, Народното събрание ще прецени две други: едната ще отложи срока за лицензиране, давайки на компаниите повече време, а другата ще замени задължителния лиценз с по-проста регистрация.

Орган за финансови пазари

Понастоящем компаниите, предлагащи крипто услуги във Франция, предпочитат да се регистрират във финансовия регулатор, Органа за финансови пазари (AMF), вместо да получат лиценз. Понастоящем 60 компании са включени в списъка, което означава, че френското правителство ги счита за професионално компетентни и отговарящи на законите за борба с прането на пари.


НЕ ИЗПУСКАЙ: Биткойн: Движението на цената наподобява това през 2019 г.


Списъкът включва местното дъщерно дружество на глобалния крипто гигант Binance и Société Générale, една от водещите банкови групи в страната.

За да получат пълен лиценз от AMF обаче, фирмите трябва да осигурят застраховка за отговорност или минимален собствен капитал, да затвърдят вътрешния контрол и да следват протоколите за киберсигурност заедно с други организационни изисквания. Все още нито една фирма не е постигнала това.

С натиска на индустрията сенаторът либерал-центрист Даниел Лабарон предложи алтернативно изменение миналия петък, като предложи по-общият процес на регистрация да се подсили с повече мерки за защита на потребителите и корпоративен контрол, които криптофирмите да спазват под надзора на AMF. Тези мерки биха били по-постижими в сравнение с лиценза от високо ниво.

По-рано миналата седмица Лабарон предложи също така да се премести крайният срок за лицензиране до януари 2024 г. вместо до октомври 2023 г., за да се спечели повече време за индустрията. Това оставя три възможности за нови национални закони за криптофирмите, които политиците ще определят по време на гласуването във вторник.

По-строго регулиране

Стремежът към по-строго регулиране на криптофирмите е общ призив за действие от страна на политиците след срива на FTX. В Европейския парламент членовете призоваха регулаторите да ускорят прилагането на MiCA, но това се оказа трудно за осъщестяване.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Гейминг алткойн скочи с над 150% на фона на пазарния подем


AMF се присъедини към редиците на френските политици и централни банкери, подкрепящи ускоряването на лицензирането на криптовалути в отговор на ноемврийския срив на FTX.

Крипто вселената сега трябва да направи ясен избор да приеме регулирането и защитата на инвеститорите. Това е в неин собствен интерес, защото една черна овца може лесно да опорочи цялата индустрия“, заяви по-рано този месец председателят на AMF Мари-Ан Барбат-Лаяни.

AMF, подобно на френския парламент, призовава за ускоряване на прехода към задължителна регистрация за доставчиците на услуги, които понастоящем не са регистрирани.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Регулации Новини

Индия глоби крипто борсата Binance с $2.25 милиона

Индийското звено за финансово разузнаване (FIU) наложи глоба на крипто борсата Binance в размер на 188.2 млн. рупии ($2.25 милиона) за предоставяне на услуги на индийски клиенти, без да са спазени разпоредбите на страната за борба с прането на пари (AML).

20.06.2024 16:00 1 мин. четене

Бразилия въвежда нови регулации за чуждестранните крипто бизнеси

Бразилия е проактивна в приемането на криптовалутите и световните крипто пазари, като на големите борси Binance, Coinbase, OKX и KuCoin се обръща по-сериозно внимание.

20.06.2024 8:30 2 мин. четене

Южна Корея затяга мерките за крипто борсите

Южна Корея може да повлияе на множество криптовалути с новите си разпоредби за дигиталните активи.

19.06.2024 12:00 1 мин. четене

Огромен интерес на централните банки към CBDC според проучваме на БМР

Въпреки че Камарата на представителите на САЩ реши да приеме закон, който да забрани на Федералния резерв да емитира дигитална валута на централната банка (CBDC), глобалният интерес към тези валути продължава да расте.

16.06.2024 9:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.