Home

Фондовия пазар може да се изстреля нагоре след последните данни за инфлацията в САЩ

17.06.2024 20:00 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Фондовия пазар може да се изстреля нагоре след последните данни за инфлацията в САЩ

Според анализатори неотдавнашните данни за инфлацията може да дадат тласък на настоящото рали на фондовия пазар.

Джулиан Емануел от Evercore ISI подчерта, че намаляването на инфлацията е основен фактор, който стимулира бичия пазар на акции. Отразявайки този оптимизъм, Емануел повиши целта си за края на годината за S&P 500 от 4,750 на 6,000 пункта, позовавайки се на благоприятния тренд на инфлацията и началните фази на търговията с продукти от сектора на изкуствения интелект.

Миналата седмица и S&P 500, и Nasdaq поставиха нови рекорди, тъй като инвеститорите приветстваха по-ниски от очакваните данни за инфлацията на потребителските цени и тези на едро. Главният стратег по акциите в САЩ на инвестиционната банка UBS Джонатан Голуб също изрази увереност, като предположи, че последните данни за инфлацията могат да доведат до намаляване на лихвените проценти, засилвайки потенциала за по-нататъшни пазарни печалби. Голуб, който смята, че към края на годината S&P 500 може да достигне 5,600 пункта, отбеляза значителния напредък към постигането на целта на Федералния резерв за 2% инфлация.

Индексът на потребителските цени (CPI) за май показа 0,2% месечно увеличение на „основния“ индекс на потребителските цени, което е най-ниското от юни 2023 г. насам. Освен това „основният“ индекс на цените на производител (PPI) остана непроменен спрямо предходния месец, опровергавайки очакванията за увеличение с 0.3%. Икономистите смятат, че тези данни са сигнал за благоприятно отчитане на предпочитания от Фед измерител на инфлацията – индекса на разходите за лично потребление (PCE).

Икономистът на Bank of America Стивън Джуно интерпретира данните за PPI като подкрепящи дезинфлационната тенденция, прогнозирайки силен основен PCE отчет за май. BofA прогнозира 0.16% месечно увеличение на базовия PCE за май и очаква Фед да намали основния си лихвен процент по-късно тази година.

Въпреки че последното обобщение на икономическите прогнози на Фед предполага само едно намаление на лихвения процент през 2024 г., пазарите вече оценяват възможността за две намаления през тази година. Някои анализатори, като Дейвид Кели от JPMorgan, твърдят, че последните положителни данни за инфлацията може да са повлияли на прогнозите на Фед, засилвайки мнението за меко приземяване на икономиката.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Съдът разреши на Binance US да инвестира средства на клиенти в държавни ценни книжа

Американски съд одобри искането на Binance US да инвестира фиатни средства на клиенти, държани в BitGo, в американски държавни ценни книжа.

20.07.2024 13:10 1мин. четене

Ето коя технология не пострада при вчерашния глобален срив

С напредъка на света в дигиталната ера зависимостта от технологиите става все по-очевидна. Дигиталните инструменти и платформи вече играят решаваща роля във всичко – от комуникацията до бизнес операциите.

20.07.2024 12:00 2мин. четене

Главният изпълнителен директор на Binance апелира за търпение на фона на бичия цикъл на Биткойн

Поговорката “фондовият пазар възнаграждава търпеливите“ се простира отвъд традиционните финанси и важи и за сферата на криптовалутите.

20.07.2024 9:00 1мин. четене

Искате да се срещнете с Доналд Тръмп – ето колко Биткойн ще трябва да платите

Бившият президент Доналд Тръмп се стреми да получи значителен принос от своите поддръжници в областта на криптовалутите, като определи висока цена от $844,600 за лична кръгла маса на Биткойн конференцията 2024 в Нешвил.

20.07.2024 8:00 2мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.