НАЧАЛО Крипто Крими

Финансов директор е обвинен след загубата на $35 милиона в тайна крипто инвестиция

май 21, 2023 16:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Финансов директор е обвинен след загубата на $35 милиона в тайна крипто инвестиция

Бивш главен финансов директор (CFO) беше обвинен в сряда, след като се твърди, че е вложил парични средства на работодателя си на стойност $35 милиона в тайна крипто инвестиция, чиято стойност бързо се е сринала почти до нула.

Невин Шети, жител на Мърсър Айлънд, Вашингтон, се е присъединил към базирания в Белвю стартъп за електронна търговия Fabric в началото на 2021 г., според тогавашно съобщение на компанията.

Шети е помогнал за изготвянето на нова корпоративна политика, в която се посочва как паричните средства на компанията трябва да се използват само за консервативни инвестиции в инструменти с фиксиран доход, платими в щатски долари, според ново прессъобщение на прокуратурата на Западен окръг Вашингтон, в което не се посочва името на Fabric.

В обвинителния акт се посочва, че висшите ръководители на компанията са били обезпокоени от работата на Шети и през март 2022 г. са го информирали, че не може да продължи да изпълнява длъжността на финансов директор.

Твърди се, че в рамките на няколко дни, след като е чул тази новина, Шети е прехвърлил парични средства на Fabric на стойност $35 милиона в сметка, собственост на HighTower Treasury – крипто платформа, която е управлявал като страничен бизнес.

Според обвинителния акт бившият финансов директор тайно е сключил “Споразумение за управление на хазната” между двете компании, за да улесни тайната инвестиция, за която никой друг във Fabric не е знаел.

Твърди се, че в споразумението е посочено, че HighTower ще плаща на Fabric 6% лихва върху инвестицията и ще задържи всички допълнителни лихви, които е спечелила.

Шети инвестирал в алгоритмичната стабилна монета TerraUSD (UST) $28.8 милиона само няколко седмици преди активът да се срине с 99.99%.

Прокуратурата на САЩ заяви, че общата му инвестиция в размер на $35 милиона е спаднала до “почти нула” поради последвалата имплозия на криптовалутата.

Срещу Шети беше повдигнато обвинение в телеграфна измама, която се наказва с до 20 години затвор.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Крипто Крими Новини

Биткойн милионер открит мъртъв в САЩ

Във вторник семейството на Джон Форсайт, лекар от спешното отделение и иноватор в областта на криптовалутите, разкри, че той е открит мъртъв в северозападен Арканзас след предишното му изчезване този месец.

юни 1, 2023 14:04 2 мин. четене

Проект за меме криптовалута, обвинен в измама на инвеститорите

Крипто инфлуенсърът, познат като “ZachXBT” обвини проекта $VIRAL Meme Coin, че е измамил инвеститорите със 131 ETH, което поражда опасения за поредната измама с меме монети, използващи верифициран бадж (синя отметка), за да измамят нищо неподозиращи хора.

май 30, 2023 11:00 2 мин. четене

САЩ иска да конфискува криптовалути от сметки на Binance

В неотдавнашно съобщение за пресата се посочва, че прокуратурата на САЩ е предприела правни действия за възстановяване на постъпленията от криптовалута, свързани с измамна схема, насочена към компания, базирана в Масачузетс.

май 28, 2023 12:00 1 мин. четене

Великобритания отчита загуби за над $370 милиона от крипто измами

Според британска агенция за докладване на измами, през изминалата, над 40% от загубите поради крипто измами във Великобритания година са се увеличили.

май 26, 2023 17:15 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.