НАЧАЛО Други

Еврото спада спрямо долара за осма поредна седмица

септември 9, 2023 7:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Еврото спада спрямо долара за осма поредна седмица

Спадът на еврото спрямо долара продължи за осма поредна седмица, като от средата на юли спадна с над 5% до $1.0703.

Това отразява нарастващата несигурност относно потенциалното повишаване на лихвените проценти от Европейската централна банка през следващата седмица на фона на признаците за икономическа борба в еврозоната.

През юли индустриалното производство в Германия, икономическата сила на еврозоната, спадна за трети пореден месец. За разлика от тях в САЩ бе отчетен неочакван спад на молбите за помощи при безработица, което свидетелства за стабилен пазар на труда. Това може да подтикне Федералния резерв на САЩ да запази високите лихвени проценти, засилвайки привлекателността на долара.

Пазарите на деривати предполагат 35% вероятност ЕЦБ да увеличи депозитната си лихва от 3.75% на 4% на 14 септември. Тази вероятност обаче намаля поради последните слаби икономически данни. Данните за растежа в еврозоната през второто тримесечие бяха ревизирани надолу от 0.3% на 0.1%, а бизнес анкетите сигнализират за по-нататъшно забавяне през август.

Някои прогнозират, че ЕЦБ може да избере “ястребова пауза“, като подчертае опасенията си за инфлацията, без да повишава лихвените проценти незабавно. Това контрастира с риска от по-нататъшно повишаване на лихвените проценти, което може да има обратен ефект, ако се приложи в условията на рецесия. Базисната инфлация в еврозоната, изключваща цените на енергията и храните, остава висока – 5.3%, което е доста над целевото равнище от 2%.

Отслабването на еврото би могло да усложни усилията на ЕЦБ за контролиране на инфлацията, повишавайки разходите за внос. Неотдавнашният скок на цените на петрола, обусловен от продължителните съкращения на производството от страна на Саудитска Арабия и Русия, засилва инфлационния натиск, като цената на суровия петрол тип “Брентнадхвърли $90 за барел.

Някои инвеститори вече очакват стагфлация в еврозоната – висока инфлация, съчетана с икономическа стагнация. Същевременно се очаква щатският долар да продължи да се засилва, подкрепян от устойчивата американска икономика, което възпира Федералния резерв от краткосрочно намаляване на лихвените проценти.

Инвеститорите смятат, че Федералният резерв е приключил с повишаването на лихвените проценти, но не очакват намаляване на лихвите до средата на следващата година, което е промяна в сравнение с по-ранните очаквания за намаляване до края на годината.

Източник: FinancialTimes

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Coinbase придоби важен лиценз от централната банка на Сингапур

Coinbase, известният обмен на криптовалути, базиран в САЩ, наскоро получи лиценз за плащания от централната банка на Сингапур.

октомври 2, 2023 22:00 2 мин. четене

Кога може да се усети ефекта от разширяването на БРИКС

БРИКС, първоначално консорциум на бързоразвиващи се икономики, не само издържа във времето, но и претърпя пълна трансформация след първата си среща на върха през 2009 г.

октомври 2, 2023 20:00 2 мин. четене

Повод за притеснение ли е шокиращата консумация на енергия от изкуствения интелект?

В продължение на години основните медии демонизират Биткойн заради консумацията на енергия. Възходът на изкуствения интелект (AI) обаче и гладните за енергия процесори, които го задвижват, може да изместят най-популярната дигитална валута в света.

октомври 2, 2023 19:00 2 мин. четене

Богата на петрол нация разкри своя собствена стабилна монета

За разлика от преобладаващия фокус върху стабилни монети в щатски долари в рамките на пазара на стабилни монети, бившият изпълнителен директор на SoftBank Акшай Нахета предприе уникален подход, представяйки стабилна монета, подкрепена от дирхама на Обединените арабски емирства.

октомври 2, 2023 15:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.