НАЧАЛО Други

Цените на петрола не спират да се покачват: Ще достигнат ли $100 за барел?

септември 8, 2023 6:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Цените на петрола не спират да се покачват: Ще достигнат ли $100 за барел?

Фючърсите на петрола нараснаха в сряда, отбелязвайки деветото поредно повишение на цените в САЩ. Тази поредица от дневни печалби е най-дългата от началото на 2019 г. 

Както американските, така и световните бенчмаркови фючърси на суровия петрол достигнаха нови върхове на сетълмента за годината. Този скок следва неотдавнашното решение на Саудитска Арабия и Русия да удължат съкращенията на доставките.

Според Тим Уотърър, главен пазарен анализатор в KCM Trade, “Саудитска Арабия и Русия продължават да оказват значително влияние върху петролния пазар“. 

Той подчерта, че Организацията на страните износителки на петрол и техните съюзници (ОПЕК+) ефективно управляват опасенията, свързани с търсенето, което води до повишаване на цените на петрола.

Икономическите данни от сряда в САЩ, разкриващи растеж, оказаха допълнителна подкрепа на петролния пазар. Показателят ISM за бизнес условията в САЩ в секторите на услугите, като ресторанти и хотели, нарасна до 54.5% през август, което е най-високото ниво от февруари насам.

Съобщението на Саудитска Арабия относно удължаването на доброволното съкращаване на добива с 1 милион барела на ден до края на годината, заедно с подобна стъпка на Русия, доведоха до ръст на цените на петрола във вторник. Както WTI, така и тип Брент затвориха на най-високите си нива от ноември насам.

Джо ДеЛаура, старши енергиен стратег в Rabobank, отбеляза, че продължаващото намаляване на предлагането ще продължи да укрепва един фундаментално силен пазар. Той също така подчерта, че докато броят на платформите в САЩ намалява, производството се увеличава, главно поради завършването на предишни, но незавършени сондажи.

Делаура посочи, че фючърсите върху суровия петрол са в състояние на силна изостаналост, което показва значително физическо търсене, а рафинериите работят с голям капацитет, за да попълнят изчерпаните запаси от продукти надолу по веригата.

Ще видим ли скоро цена от $100 за барел?

Въпреки тези положителни тенденции анализаторите изразяват несигурност относно вероятността цените на петрола скоро да достигнат $100 за барел. 

Ипек Озкардекая, старши анализатор в Swissquote Bank, изтъкна потенциалните пречки по този път, като ги свърза с влиянието на по-високите цени на енергията върху инфлацията и инфлационните очаквания. 

Тя предположи, че може да се наложи централните банки, включително Федералният резерв, да поддържат относително строги парични политики, за да предотвратят рязко покачване на инфлацията. 

Това би могло да включва по-нататъшно повишаване на лихвените проценти или поддържане на рестриктивни равнища за продължителен период, което потенциално би довело до обрат в цените на петрола поради рецесията и опасенията за глобалното търсене.

В САЩ Администрацията за енергийна информация трябва да публикува седмичния си доклад за вътрешните петролни доставки на 7 септември сутринта, ден по-късно от обичайното поради празненствата за деня на труда в Америка.

Според проучване, проведено от S&P Global Commodity Insights, анализаторите очакват докладът да покаже намаление на доставките на суров петрол с 5.6 милиона барела и на доставките на бензин с 840,000 барела, докато запасите от дестилати се очаква да останат стабилни за седмицата, приключваща на 1 септември.

Източник: MarketWatch

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Две дългосрочни инвестиции от портфолиото на Майкъл Бъри

Майкъл Бъри, известният американски инвеститор, получи широко признание за забележителната си прозорливост при предсказването на кризата с високорисковите кредити през 2008 г.

септември 26, 2023 14:00 3 мин. четене

Русия смекчава забраната на износ на петрол – цените се стабилизират

Цените на петрола претърпяха минимални промени по време на волатилна търговска сесия в понеделник. Това се дължеше на облекчаването на ограниченията върху горивата от страна на Русия и на опасенията на инвеститорите относно въздействието на повишените лихвени проценти върху търсенето.

септември 26, 2023 12:00 3 мин. четене

Amazon инвестира $4 милиарда в AI стартъп

Amazon.com Inc. възнамерява да инвестира до $4 милиарда в Anthropic, с което показва амбицията си да играе важна роля в областта на генеративния изкуствен интелект.

септември 26, 2023 11:00 2 мин. четене

Предстоящият ръст на глобална ликвидност ще даде сериозен тласък на криптовалутите – Раул Пал

Бившият изпълнителен директор на Goldman Sachs Раул Пал предположи, че предстоящото нарастване на глобалната ликвидност е в състояние да предизвика вълна от активност в сферата на криптовалутите.

септември 26, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.