НАЧАЛО Други

БРИКС: Банката на Китай открива клон в Саудитска Арабия

септември 8, 2023 16:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Банката на Китай открива клон в Саудитска Арабия

Bank of China (BOC), една от четирите най-големи държавни търговски банки в Китай, откри първия си клон в Рияд, столицата на Саудитска Арабия.

Този стратегически ход има за цел да насърчи допълнително използването на китайския юан във финансовите транзакции и международната търговия.

Експертите отбелязаха, че след срещата на върха на БРИКС страните членки на блока ускоряват усилията си за използване на местни валути в трансграничната търговия, като намаляват зависимостта си от щатския долар. Китайският юан играе все по-ключова роля в рационализирането на търговските процеси и повишаването на ефективността сред страните от БРИКС.

Според съобщение на ВОС, публикувано в сряда, клонът в Рияд официално е започнал работа предишния вторник, като на церемонията по откриването са присъствали президентът на ВОС Лю Дзин, китайският посланик в Саудитска Арабия Чен Вейцин, управителят на Саудитската централна банка Айман ал-Саяри и други високопоставени лица.

Лиу Дзин изрази мнение, че създаването на този клон в Саудитска Арабия е конкретна стъпка в подкрепа на висококачественото развитие на инициативата “Пояс и път” чрез финансови средства, обслужващи най-вече търговските и инвестиционните дейности. Банката се ангажира да разширява глобалната си мрежа от услуги и да предоставя първокласни финансови услуги, като по този начин насърчава по-задълбоченото сътрудничество между Китай и арабските страни, Съвета за сътрудничество в Персийския залив и Саудитска Арабия.

Посланик Чен поздрави банката за откриването на този клон, като го изтъкна като доказателство за нарастващите приятелски връзки между Китай и Саудитска Арабия. Той подчерта, че Китай признава солидните финансови регулации, инвестиционния климат и географските предимства на Саудитска Арабия, което бележи нова глава във финансовото им сътрудничество и значително ще засили двустранното прагматично сътрудничество.

Ал-Саяри призна създаването на този клон за важен етап в напредъка на практическото сътрудничество между двете страни и разширяването на икономическите и търговските партньорства. Саудитската страна потвърди ангажимента си да подкрепя и улеснява растежа на BOC и други финансирани от Китай предприятия в страната.

Уанг Пенг, асоцииран научен сътрудник в Пекинската академия за социални науки, коментира, че като важна развиваща се пазарна икономика, която наскоро се присъедини към БРИКС, откриването на този клон в Саудитска Арабия ще засили допълнително икономическите и търговските връзки, като същевременно ще насърчи обмена между двете страни.

Уанг подчерта, че разширеното използване на китайската валута отразява значителния напредък и взаимното доверие между страните от БРИКС в приемането на местни валути за финансови транзакции, което в крайна сметка повишава ефективността на финансовата и външната търговия. Той очаква, че юанът ще придобива все по-ключова роля в сътрудничеството на БРИКС при различни сценарии на приложение.

Използването на местните валути или юана за търговски разплащания между държавите от БРИКС може да смекчи колебанията на валутните курсове и да подобри ефективността на търговските операции, като същевременно намали потенциала на САЩ да използват долара като инструмент за санкции срещу конкретни държави, заключи Уан.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Една от новите членки обяви нови амбициозни финансови проекти

След поканата да се присъедини към блока БРИКС Иран наскоро обяви над 50 финансови проекта, които се осъществяват с други членове на алианса. 

октомври 3, 2023 8:00 2 мин. четене

Какво е нужно на крипто пазара да се превърне в неизменна част от икономика

Създателят на Chainlink (LINK) Сергей Назаров смята, че провалът на банковата индустрия и последвалото разочарование на хората от традиционната финансова система може да доведе до масово приемане на криптовалутите.

октомври 3, 2023 7:00 2 мин. четене

Coinbase придоби важен лиценз от централната банка на Сингапур

Coinbase, известният обмен на криптовалути, базиран в САЩ, наскоро получи лиценз за плащания от централната банка на Сингапур.

октомври 2, 2023 22:00 2 мин. четене

Кога може да се усети ефекта от разширяването на БРИКС

БРИКС, първоначално консорциум на бързоразвиващи се икономики, не само издържа във времето, но и претърпя пълна трансформация след първата си среща на върха през 2009 г.

октомври 2, 2023 20:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.