НАЧАЛО Крипто Крими

Европол разкри голяма схема за нелегално копаене на криптовалути в Украйна

15.01.2024 11:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Европол разкри голяма схема за нелегално копаене на криптовалути в Украйна

Украинските власти са задържали 29-годишно лице за предполагаемо участие в неразрешен добив на криптовалута чрез компрометиране на акаунти в облака.

Арестът, извършен на 9 януари в Николаев, е резултат от съвместните усилия на Европол и неназован доставчик на облачни услуги. Описана като Акцията разкри, че най-вероятно заподозреният е добил незаконно криптовалути на стойност над $2 милиона (€1.8 милиона) чрез компрометираните акаунти.

В сътрудничеството участва украинската киберполиция, която разкри, че лицето е използвало автоматизирани инструменти, за да пробие насилствено паролите на 1,500 акаунта, свързани с неназован филиал за електронна търговия.

Твърди се, че заподозреният е получил административни привилегии чрез тези компрометирани акаунти, като впоследствие е създал повече от един милион виртуални компютри за мащабна операция за добив на криптовалута. Предполага се, че портфейлите за криптовалута TON са били използвани от извършителя за улесняване на движението на незаконните приходи.

Разследването, предизвикано от сигнал от доставчика на облачни услуги през януари 2023 г., доведе до изпълнението на заповеди за претърсване в три имота. Европейският център за борба с киберпрестъпността (EC3) на Европол създаде виртуален команден пункт по време на операцията, като предоставяше аналитична и криминалистична подкрепа на украинската национална полиция.

Арестуваният заподозрян, обвинен в участие в незаконни дейности от 2021 г. насам, сега ще бъде подведен под отговорност по член 361, част 5 от Наказателния кодекс на Украйна, който се отнася до неразрешена намеса в информационни системи.

 

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Крипто Крими Новини

Voyager Digital с важна крачка към компенсирането на кредиторите

Voyager Digital и нейните кредитори достигнаха критичен момент в процеса на възстановяване на компанията, отбелязвайки важен етап след обявяването ѝ в несъстоятелност.

12.04.2024 21:00 2 мин. четене

Бившият директор на FTX ще обжалва присъдата си за 25 години затвор

Юридическият екип на бившия главен изпълнителен директор на FTX Сам “SBF” Банкман-Фрийд е предприел стъпки за оспорване на присъдата и наказанието му.

12.04.2024 9:00 1 мин. четене

Богат бизнесмен бе отвлечен и държан в клетка заради откуп в Биткойн

Британски прокурори твърдят, че богатият китайски бизнесмен Дилън Хуанг е бил отвлечен чрез заплахи с пистолет от престижно голф игрище в Обединеното кралство и подложен на ужасяващо отношение от банда за крипто откупи, която е поискала $15 милиона под формата на Биткойн.

11.04.2024 15:00 2 мин. четене

SEC пак ще завежда дело срещу крипто борса

Според неотдавнашен доклад на Fortune Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) е уведомила Uniswap, водеща децентрализирана борса, за предстоящи съдебни действия.

11.04.2024 9:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.