НАЧАЛО Други

Инвестиция от портфолиото на Уорън Бъфет се изстреля със 70%

09.01.2024 20:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Инвестиция от портфолиото на Уорън Бъфет се изстреля със 70%

Откакто Уорън Бъфет пое ръководството на Berkshire Hathaway преди около шест десетилетия, акциите на компанията изпреварват S&P 500, като почти удвояват общата възвръщаемост. Миналата година обаче Бъфет не успя да надмине пазара.

Въпреки че не успя да надмине пазара, портфейлът на Berkshire все още се отличаваше с някои значителни печалби, особено с една конкретна акция, която Бъфет придоби в средата на 2023 г. – ход, който вероятно му се е искало да направи по-рано.

През изминалата година Бъфет беше сравнително сдържан в придобиванията на акции, като се стремеше по-скоро към продажби. Въпреки това той прояви голям интерес към определена категория акции.

През второто тримесечие известният инвеститор инициира нови позиции в три компании за жилищно строителство за Berkshire. Най-големият дял сред тях беше в D.R. Horton. От 2002 г. насам D.R. Horton държи първото място като най-големия строител на жилища в САЩ по обем. Работейки на 118 пазара в 33 щата, компанията е специализирана в изграждането на жилища на стойност от $200,000 до над $1 милион и също така се занимава с изграждането на еднофамилни и многофамилни имоти под наем.

Бъфет инвестира в дадена акция само ако тя премине строг тест в две стъпки. Първо, той трябва да направи разумна оценка на бъдещите приходи през следващите пет или повече години. Второ, оценката на акциите трябва да изглежда привлекателна в сравнение с долната граница на прогнозния диапазон на приходите. D.R. Horton очевидно отговаря на тези критерии, тъй като Berkshire придоби близо 6 милиона акции.

Точната печалба, която D.R. Horton донесе на Бъфет през миналата година, остава неразкрита поради липсата на информация за времето на закупуване на акциите. Въпреки това, ако строителят на жилища беше част от портфолиото на Berkshire през цялата година, той щеше да си осигури позицията на втората най-добра акция на конгломерата за 2023 г., отстъпвайки само на Amazon по отношение на печалбите.

По време на конферентния разговор за приходите на D.R. Horton за третото тримесечие главният изпълнителен директор Дейвид Олд изрази следното мнение:

Въпреки продължаващите високи лихви по ипотечните кредити и инфлационния натиск, нетните ни поръчки за продажби се увеличиха с 37% спрямо предходното тримесечие, тъй като предлагането както на нови, така и на съществуващи жилища на достъпни цени е ограничено, а демографските показатели, подкрепящи търсенето на жилища, остават благоприятни.

Обнадеждаващо за компанията е, че предизвикателствата, споменати от Олд, може да не представляват толкова съществени пречки през 2024 г.

Лихвите по ипотечните кредити леко се понижиха след обаждането на D.R. Horton за третото тримесечие. Освен това Федералният резерв намекна за потенциално намаляване на лихвените проценти по-късно тази година, което може допълнително да понижи лихвите по ипотечните кредити.

Инфлацията също показва признаци на забавяне. Фед прогнозира, че основният ценови индекс на разходите за лично потребление ще се понижи до 2.4% през 2024 г., което е значително подобрение спрямо нивата на инфлация, наблюдавани през последните години.

Освен това дисбалансът между търсенето и предлагането, изтъкнат от Олд, продължава да не е преодолян. В анализ, публикуван от Bank of America през есента на 2023 г., се оценява недостигът на около 4 милиона жилища в САЩ. Освен това доклад на BofA от декември разкри намаляваща готовност сред потенциалните купувачи на жилища да изчакат по-благоприятна пазарна среда за покупка на нови жилища.

Тези фактори заедно показват значително търсене на жилищата, които се очаква да бъдат построени от D.R. Horton. Прогнозите сочат, че това търсене вероятно ще се увеличи през 2024 г. По време на разговора за третото тримесечие Олд спомена намеренията на компанията постепенно да увеличава строителството на нови жилища всяко тримесечие.

Въпреки забележителния 70% ръст на акциите през предходната година, някои биха могли да предположат, че оценката на D.R. Horton може да е прекалено висока, като се имат предвид значителните перспективи за растеж. Напротив, случаят не е такъв. Понастоящем акциите се оценяват само на 11.2 пъти прогнозната печалба, като съотношението цена/печалба/растеж (PEG) е забележително ниско – 0.64.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Топ 3 акции, които да следите по време на бичия пазар на Биткойн

Биткойн се превърна в най-добре представящия се актив през последното десетилетие, като показа забележителна устойчивост и непрекъснат растеж. Интересното е, че някои водещи криптоакции също са свидетели на значителни възходящи тенденции.

22.05.2024 21:00 2 мин. четене

Министър-председателят на Япония призовава за реформи на капиталовите пазари

В сряда японският министър-председател Фумио Кишида направи публично обръщение, насочено към привличане на чуждестранни инвестиции, като обеща по-нататъшни реформи на капиталовите пазари и се застъпи за управлението на активи по време на реч пред събрание на глобални инвеститори в Токио.

22.05.2024 20:30 2 мин. четене

Бичите настроения преобладават на фондовия пазар – какво да очакваме?

Сегашните настроения на инвеститорите в акции са изключително оптимистични и достигат невиждани от години нива. Въпреки това в този момент е необходимо да се внимава с агресивното навлизане на пазара.

22.05.2024 17:30 3 мин. четене

Рецесията идва за САЩ според “Кралят на облигациите”

Джефри Гъндлах, главен изпълнителен директор на DoubleLine Capital, поддържа отдавнашното си убеждение, че Съединените щати се насочват към икономически спад.

22.05.2024 16:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.