НАЧАЛО Регулации

Европейската комисия открива консултации за дигиталното евро

април 7, 2022 18:00 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Европейската комисия открива консултации за дигиталното евро

Европейската комисия призовава специалисти по финансови услуги да преценят потенциалното въвеждане на дигитално евро.

В съобщение във вторник Генералната дирекция за финансова стабилност, финансови услуги и съюз на капиталовите пазари на Европейската комисия заяви, че ще подготвя оценка на дигиталната валута на централната банка въз основа на очакваното въздействие върху доставчиците на финансови услуги, потребителите на дребно и търговските камари. 

Комисията ще се консултира със специалисти от индустрията по въпроси, свързани с дигиталното евро, включително международните плащания, неприкосновеността на личния живот, въздействието върху финансовия сектор и финансовата стабилност, случаите на използване заедно с плащанията в брой и правилата за борба с прането на пари и финансирането на тероризма.

За да се използва дигиталното евро като единна валута, едновременно с евробанкноти и монети, това ще изисква регламент от съзаконодателя, по предложение на комисията„, се казва в документа за консултация.

„Освен това може да са необходими допълнителни законодателни корекции на настоящата законодателна рамка на ЕС, за да се приспособи към дигиталното евро и евентуално към дигиталните валути, емитирани от централните банки на държави-членки извън еврозоната.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ
Повече от три четвърти от централните банки обмислят издаването на CBDC

Консултациите по дигиталното евро ще допълнят тези, проведени от Европейската централна банка, която наскоро публикува констатации от фокус групи, възложени през септември 2021 г. Обратната връзка от широката общественост и търговците предполага, че потенциалното въвеждане на дигитално евро може да се възползва от случаи на употреба както онлайн, така и във физически търговски обекти. Европейската комисия ще приема отговори до 14-ти юни.

Мейрид МакГинес, финансовият ръководител на Европейската комисия, каза през февруари, че законодателство за дигиталното евро ще бъде предложено някъде през 2023 г. 

Европейската централна банка проучва развитието на дигитално евро, тъй като интересът към дигиталните валути на централните банки изглежда расте в световен мащаб. Консултация на ЕЦБ от октомври 2020 г. до януари 2021 г. установи, че дигиталното евро може да помогне за понижаване на лихвените проценти, да ускори процесите на транзакции и да намали използването на пари в брой.

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Регулации Новини

Какво е ISO 20022 и защо има значение?

Няма съмнение, че стандартът ISO 20022 може да се окаже значителен катализатор за някои инвеститори в криптовалути.

август 8, 2022 21:25 1 мин. четене

Global Payments придобиват конкурента EVO за $4 милиарда

Global Payments ще придобие по-малкия си конкурент EVO Payments за близо $4 милиарда в сделка, която ще разшири обхвата на компанията в B2B сектора.

август 8, 2022 17:07 1 мин. четене

Парламентарна група на Обединеното кралство разследва крипто индустрията

Групата иска да чуе мнения от регулаторните органи, експертите от сектора и правителството по редица теми.

август 7, 2022 14:33 1 мин. четене

SEC разследва всички крипто борси – включително Coinbase и Binance

Комисията по ценни книжа и фондови борси на САЩ (SEC) разследва Coinbase, най-голямата борса в страната, а според служителите от офиса на Лумис са насочили вниманието си и към глобалния гигант Binance.

август 5, 2022 15:43 1 мин. четене