НАЧАЛО Финтех

Европейските финтех компании очакват бум на бизнеса през 2025 година

17.05.2024 11:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Европейските финтех компании очакват бум на бизнеса през 2025 година

Според последните данни на MHP Group европейският сектор на финтех технологиите е свидетел на възвръщане на оптимизма.

Проучването показа, че мнозинството от компаниите – над три четвърти – са оптимистично настроени за растежа през следващата година.

Този подновен оптимизъм е следствие от труден период за сектора. Проучването на MHP включва интервюта с повече от 50 финтех лидери в пет ключови европейски държави: Великобритания, Франция, Германия, Италия и Испания. Резултатите показват различна степен на увереност сред тези страни, като начело е Обединеното кралство, където 83% от лидерите очакват ръст. Те са плътно следвани от Франция с 80%, Германия със 77%, Испания със 72% и Италия с 66%.

Най-установените финтех компании, тези, които са на пазара от повече от десетилетие, демонстрират най-висока вероятност за растеж, като 79% от тях изразяват положителни очаквания. За разлика от тях, по-младите компании, особено тези на по-малко от пет години, макар и малко по-малко уверени, все още виждат потенциал, като 55% от тях предвиждат растеж през следващата година.

Основният извод от проучването е преминаването на сектора към постигане на рентабилност, която сега е основен приоритет за повече от две трети от анкетираните. Този фокус върху рентабилността е съчетан с необходимостта от привличане на клиенти, инвеститори и таланти – определени като ключови фактори за успешен растеж.

Придобиването и задържането на клиенти се очертават като критични приоритети, особено сред по-големите и по-зрели финтех дружества, като 55% от всички компании дават приоритет на тази област, а сред италианските фирми този процент достига 71%. Освен това осигуряването на инвестиции продължава да бъде от решаващо значение, като 45% от европейските финтех лидери подчертаха необходимостта от капитал, за да подкрепят плановете си за растеж.

Конкуренцията за таланти е силна не само в рамките на европейската финтех екосистема, но и в световен мащаб, тъй като фирмите се конкурират и с технологичните гиганти в Америка, Азия и Близкия изток, където стимулите могат да бъдат по-привлекателни. В отговор на това 40% от анкетираните дружества поставят като приоритет набирането на подходящи таланти през следващата година.

Ник Уудс, ръководител на отдел “Финансови услуги” в MHP Group, отбеляза, че възобновеното чувство на оптимизъм в европейския финтех сектор бележи промяна отвъд обикновените настроения. Той отбеляза, че след като са преживели трудни времена, сега лидерите използват опита си, за да управляват разумно стратегиите си за растеж. Предишната ера на бързо разрастване, подкрепена от лесен капитал, е отстъпила място на по-предпазлив подход, насочен към устойчиво и рентабилно развитие. Това бележи началото на по-зряла фаза в изграждането на европейския финтех пейзаж.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Финтех Новини

Правителството на Грузия си партнира с Ripple за дигитализиране на икономиката

Грузия направи значителни крачки в модернизирането на своя финансов сектор чрез иновативно партньорство с Ripple.

10.06.2024 22:00 1 мин. четене

Telegram стартира собствена платежна система

Telegram въведе нова функция, наречена Telegram Stars, за да подобри методите за плащане, особено за разработчиците на приложения в платформата.

07.06.2024 15:30 1 мин. четене

Портфейлът на Coinbase добавя функция “аларма”

Потребителите на мобилния крипто портфейл на Coinbase вече могат да получават автоматични предупреждения за дейности в блокчейн чрез услугата за изпращане на съобщения Notifi.

07.06.2024 13:00 1 мин. четене

Ripple обяви ново партньорство за подобрени международни разплащания

Ripple, водеща компания за крипто и блокчейн решения, обяви стратегическо партньорство с Clear Junction, глобален доставчик на решения за трансгранични плащания за регулирани институции.

06.06.2024 8:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.