НАЧАЛО Биткойн

Европа променя мнението си за Биткойн? Нов документ описва потенциала на криптовалутата

07.12.2023 15:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Европа променя мнението си за Биткойн? Нов документ описва потенциала на криптовалутата

Неотдавнашна публикация на Европейската централна банка (ЕЦБ) предизвика разговори в криптовалутната общност, предлагайки нова перспектива за влиянието на Биткойн върху световната икономика, особено в регионите с висока инфлация.

Тази промяна в гледната точка на ЕЦБ, изтъкната от Патрик Хансен, директор на Circle за политика и стратегия на ЕС, бележи забележимо отклонение от предишния ѝ скептицизъм.

Преди около година в блога на ЕЦБ беше публикувана статия, озаглавена “Последният отпор на Биткойн“, когато стойността на монетата беше около $20,000. В публикацията се изказваше предположението, че скокът от дъното от $17,000 през юни 2022 г. може да не е сигнал за стабилност, а по-скоро за изкуствено предизвикано последно рали.

Оттогава насам стойността на Биткойн нарасна повече от два пъти, което предизвика преоценка на неговото значение. Неотдавнашният работен документ на ЕЦБ, озаглавен “Глобални и местни фактори за търговията с Биткойн спрямо фиатните валути“, навлиза в тънкостите на транзакциите с Биткойн.

В него се разглеждат факторите, определящи транзакциите с Биткойн в 44 фиатни валути на основните равнопоставени крипто борси. Проучването разкрива, че спекулативните мотиви ръководят основно транзакциите с Биткойн в световен мащаб, като предлагат транзакционни предимства на нововъзникващите пазари и развиващите се икономики (EMPB).

В статията се подчертава, че в EMDE търговията с Биткойн ескалира през периоди на нестабилност на националните валути, което показва възприеманата стойност на Биткойн като средство за съхранение на богатство или размяна в тези региони. Тази тенденция стана по-ясно изразена след COVID-19, тъй като икономическата несигурност стимулира засиленото приемане на криптоактиви. Констатациите подчертават ясно изразеното несъответствие в начина, по който се възприема стойността на Биткойн между развитите и развиващите се икономики.

Друго значимо откритие е обратната зависимост между мерките за дълбочина на банковото дело и дигитализацията и влиянието на всяка от валутите върху глобалния общ фактор в обема на търговията с Биткойн. Това подсказва, че в държавите с развита икономика, където традиционните финансови услуги са по-слабо достъпни, а населението е по-младо и по-склонно към поемане на риск, криптоактивите като Биткойн служат като спекулативна алтернатива на традиционните финанси.

Макар че присъщата на Биткойн нестабилност на цените може да възпре приемането му като стабилно средство за съхранение на стойност или начин на плащане, в документа се изказва предположение, че в бъдеще други криптовалути, по-специално стабилни монети, биха могли да бъдат по-широко приети в EMDE поради липсата на финансови алтернативи.

Въпреки това тези активи, които са по-малко волатилни, може да не успеят да предложат значителна възвръщаемост при сценарии с висока инфлация, което потенциално да намали привлекателността им за по-младите демографски групи.

Хансен подчерта, че както работният документ, така и публикацията в блога не представят официалната позиция на ЕЦБ. Въпреки това еволюиращият език и признаването на разнообразната роля на Биткойн в различни икономически пейзажи в публикациите на ЕЦБ предполагат все по-голямо признаване на многостранното въздействие на криптовалутата върху световните финанси.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Биткойн и Етериум напускат борсите с рекордни темпове

Изходящите потоци на Биткойн (BTC) от централизираните борси достигна най-високото си ниво от средата на 2023 година.

25.02.2024 10:00 1 мин. четене

Срив в цената на Биткойн означава добри възможности за инвеститорите – Робърт Кийосаки

Известният инвеститор Робърт Кийосаки, който се слави със забележително оптимистичните си възгледи за Биткойн, наскоро коментира опасенията относно потенциален рязък спад в стойността на BTC.

25.02.2024 8:00 1 мин. четене

Биткойн: Историята може да се повтори – какво означава това за алткойните?

Уважаван стратег в областта на криптовалутите предполага, че Биткойн (BTC) може да последва историческа тенденция, която потенциално да предизвика ръст при алткойните.

24.02.2024 20:00 2 мин. четене

Крейг Райт призна, че е фалшифицирал Биткойн документи

По време на съдебното заседание, проведено от Алианса за отворени патенти за криптовалути (COPA), Крейг Райт призна, че е направил промени в представения от него документ за Биткойн, както стана ясно по време на заседанието в петък.

24.02.2024 17:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.