НАЧАЛО Регулации

Европа призовава за по-строг контрол на крипто компаниите извън ЕС

30.01.2024 13:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Европа призовава за по-строг контрол на крипто компаниите извън ЕС

Европейският орган за ценни книжа и пазари (ESMA) наскоро определи строги оперативни насоки за крипто компаниите извън Европейския съюз (ЕС).

Вследствие на това тези дружества са изправени пред сериозни ограничения при прякото обслужване на клиенти в ЕС, което бележи значително развитие в регулирането на криптовалутите. Основната цел е да се ограничат нелоялните конкурентни практики и да се осигурят равнопоставени условия за базираните в ЕС доставчици на услуги за крипто активи.

Строги изисквания за крипто компаниите извън ЕС

ESMA изчерпателно изясни, че крипто дружествата извън съюза могат да работят с клиенти от ЕС само при силно ограничителни условия. В основата на тази директива стои принципът на “обратното набиране на клиенти“. Това означава, че компания извън ЕС може да обслужва клиент от ЕС само ако последният инициира услугата.

Въпреки това от ESMA подчертават, че тази разпоредба е изключително тясна и следва да бъде по-скоро изключение, отколкото норма. Освен това ESMA и националните регулатори обещават да предприемат решителни мерки за защита на инвеститорите от ЕС и на отговарящите на изискванията субекти от неоправдано навлизане на компании от държави извън ЕС, които не спазват MiCA стандартите.

Ограничения на маркетинга и продължаващо спазване на изискванията

Насоките на ESMA изрично забраняват на дружествата от държави извън ЕС да набират клиенти в рамките на ЕС. Това включва всякаква форма на маркетингови дейности, насочени към привличане на клиенти от съюза.

Освен това, дори ако компания извън ЕС отговаря на условията за освобождаване от “обратното набиране на клиенти”, тя не може да се възползва от това, за да предлага последващи услуги, освен ако те не са пряко свързани с първоначалната сделка. Тази строга позиция гарантира, че компаниите извън ЕС не могат да използват първоначалните ангажименти като задна врата за по-широк достъп до пазара в съюза.

Освен тези ограничения европейският орган се фокусира и върху изясняването на класификацията на криптоактивите. Във втори набор от насоки се очертават критериите за разглеждане на даден криптоактив като “финансов инструмент“. Тази класификация подлага актива на правилата на MiFID, подобно на традиционните акции или облигации.

Следователно тя води до по-строг контрол и спазване на регулаторните изисквания, като привежда криптоактивите в по-тясно съответствие с установените норми на финансовия пазар.

Предложенията са отворени за обществено обсъждане до края на април, а окончателните насоки се очакват до края на 2024 г. Този консултативен подход отразява ангажимента на ESMA за прозрачност и ангажираност на заинтересованите страни при оформянето на стабилна регулаторна рамка, която е адаптивна към динамиката на крипто пазара.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Регулации Новини

Държава от Далечния изток може да забрани Binance

На фона на нарастващия регулаторен натиск перспективата за забрана на Binance във Филипините е голяма и предизвиква вълнение в глобалния криптовалутен пейзаж.

22.02.2024 19:00 2 мин. четене

Турция напредва с проекта си за дигитална лира

Централната банка на Република Турция постигна значителен напредък в дигитализирането на националната си валута, като публикува превод на английски език на доклада си за първоначалната фаза на проекта за изследване и развитие на дигиталната турска лира на Централната банка.

21.02.2024 20:13 2 мин. четене

Япония въвежда нови закони за инвестициите в криптовалути

Япония наскоро прие новаторски законопроект, който открива нови възможности за инвестиции за местните фондове за рисков капитал и инвестиционни фондове.

20.02.2024 13:00 2 мин. четене

Държава от Латинска Америка забранява на институциите търговията с криптовалути

Регулаторният орган CNBS на Хондурас въведе забрана за търговия с криптовалути и подобни дигитални активи във финансовата система на страната поради опасения от измами и пране на пари.

17.02.2024 20:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.