НАЧАЛО Други

Ето защо Европа трябва да си сътрудничи с БРИКС и Африка

септември 7, 2023 11:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ето защо Европа трябва да си сътрудничи с БРИКС и Африка

15-ата годишна среща на върха на групата на БРИКС постави значителен акцент върху енергийния преход, наред с различни други теми, под общата тема "БРИКС и Африка".

Едно забележително разминаване между Европа и БРИКС е свързано с бързото отказване от изкопаемите горива. Като цяло БРИКС смятат тези горива за съществени за развитието и растежа на страните с ниски и средни доходи, поради което не се колебаят дали да спрат използването им. Това нарастващо съответствие в рамките на БРИКС, съчетано с геополитическото им влияние, особено в богатата на енергия Африка, има потенциала да отклони глобалните действия от европейските приоритети.

В светлината на нахлуването на Русия в Украйна Европейският съюз и неговите държави членки преразглеждат своите външни енергийни политики. От решаващо значение за тях е да изместят фокуса си от различаващите се позиции с БРИКС и африканските държави към признаване на общите интереси за осъществяване на енергийния преход.

Държавите от БРИКС, Африка и Европа споделят ангажимент за постигане на нулеви нетни емисии, особено чрез бързото внедряване на възобновяеми енергийни източници. За да се възползват от този общ интерес, европейците следва да проучат възможностите за тристранно сътрудничество, като наблегнат на техническото сътрудничество и стимулите за постигане на общи цели, включително по-чисто производство и използване на енергия и намаляване на глобалните емисии.

Съществуват обаче и предизвикателства. БРИКС се застъпва за устойчив преход към нисковъглеродна икономика, основан на диференцираните отговорности и възможности на всяка страна. Тази позиция понякога се разминава с амбициите на ЕС в областта на климата.

Например БРИКС потвърди подкрепата си за развиващите се страни да използват изкопаемите горива за икономически растеж и сигурност, което е в контраст с позицията на ЕС. Африканските държави също се присъединяват към много от позициите на БРИКС, което потенциално засилва конкуренцията с Европа за достъп до ресурси и пазари на все по-стратегическия африкански континент.

За да се насърчи сътрудничеството, европейците трябва да намерят начини за смекчаване на негативните последици от политиките на ЕС като Механизма за регулиране на въглеродните емисии на границата (CBAM).

Едновременно с това те трябва да подкрепят лидерството на отделните държави от БРИКС и Африка в областите от взаимен интерес. Това би могло да включва подкрепа на инициативи като усилията на Бразилия за опазване на тропическите гори или сътрудничество в областта на обучението за придобиване на умения, проектите за възобновяема енергия и развитието на вериги за създаване на стойност, които са в съответствие със стратегическите цели на Африканския съюз.

Колективните действия са от съществено значение за осъществяването на мащабни регионални проекти и ЕС може да играе ключова роля, като работи в тясно сътрудничество с БРИКС и африканските държави.

Подкрепата за подобни съвместни начинания ще бъде сигнал за желанието на ЕС да си сътрудничи с БРИКС, африканските държави и други заинтересовани страни от глобалния Юг в осъществяването на амбициозни планове за енергиен преход.

Този подход признава нарастващото значение на БРИКС и Африка в глобалните процеси на вземане на решения, особено по въпросите на енергетиката и климата, като същевременно демонстрира съпричастност към проблемите на страните от глобалния Юг.

По-голямото съгласуване между участниците от глобалния Юг, включително разширяването на БРИКС, може да доведе до по-значително участие в енергийните сектори на другите страни, както в области, които ЕС се стреми да омаловажи, като изкопаемите горива, така и в такива, в които се стреми да навлезе, като веригите за създаване на стойност на минералите.

Участието на Европа в тези дискусии може да насърчи многостранността между Севера и Юга, като смекчи потенциалните рискове от по-голямото сближаване на глобалния Юг и запази значението на Европа в променящия се пейзаж на глобалното управление на енергетиката и климата. Подобна роля е в съответствие с ангажимента на БРИКС за “по-всеобхватно управление“.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Какво е нужно на крипто пазара да се превърне в неизменна част от икономика

Създателят на Chainlink (LINK) Сергей Назаров смята, че провалът на банковата индустрия и последвалото разочарование на хората от традиционната финансова система може да доведе до масово приемане на криптовалутите.

октомври 3, 2023 7:00 2 мин. четене

Coinbase придоби важен лиценз от централната банка на Сингапур

Coinbase, известният обмен на криптовалути, базиран в САЩ, наскоро получи лиценз за плащания от централната банка на Сингапур.

октомври 2, 2023 22:00 2 мин. четене

Кога може да се усети ефекта от разширяването на БРИКС

БРИКС, първоначално консорциум на бързоразвиващи се икономики, не само издържа във времето, но и претърпя пълна трансформация след първата си среща на върха през 2009 г.

октомври 2, 2023 20:00 2 мин. четене

Повод за притеснение ли е шокиращата консумация на енергия от изкуствения интелект?

В продължение на години основните медии демонизират Биткойн заради консумацията на енергия. Възходът на изкуствения интелект (AI) обаче и гладните за енергия процесори, които го задвижват, може да изместят най-популярната дигитална валута в света.

октомври 2, 2023 19:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.