НАЧАЛО Други

Инфлацията в САЩ е преодолима – какво да очаква Европа?

септември 6, 2023 15:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Инфлацията в САЩ е преодолима – какво да очаква Европа?

Докато в Съединените щати се наблюдава спад на инфлацията, Европа се бори с по-сложна икономическа ситуация. Еврозоната, чиято икономика е силно зависима от износа, понастоящем се намира на нестабилна почва. 

Заемите както от страна на потребителите, така и от страна на предприятията намаляха, а повишените разходи по заемите предполагат, че предстоят още икономически трудности.

През юли инфлацията в Съединените щати възлезе на 3.2%, а брутният вътрешен продукт (БВП) показа годишен ръст от 2.1% през второто тримесечие на 2023 г. За разлика от тях еврозоната отчете инфлация от 5.3% за същия месец, съчетана с оскъден растеж на БВП от $0.6%. Тези данни ярко илюстрират разликата между съдбите на председателя на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл и президента на Европейската централна банка Кристин Лагард.

Стратегията на Федералния резерв за повишаване на лихвените проценти изглежда дава положителни резултати в Съединените щати. От другата страна на Атлантическия океан обаче изглежда, че същият подход не постига подобни резултати. Освен това еврозоната едва избегна изпадането в рецесия, дефинирана като две последователни тримесечия на отрицателен растеж, като през първото тримесечие на настоящата година блокът отбеляза нулев растеж.

В допълнение към тези икономически показатели Goldman Sachs наскоро преразгледа оценката си за вероятността Съединените щати да изпаднат в рецесия през следващата година, като я намали от 20% на 15 %. За съжаление, същият оптимизъм не може да се разпростре върху еврозоната.

Няколко фактора допринасят за трудностите на еврозоната в управлението на инфлацията в сравнение със Съединените щати. Производственият сектор на блока, който съставлява една пета от неговия БВП, се свива. Освен това намаленото експортно търсене от страна на Китай и отслабващото нарастване на потреблението след Ковид оказват неблагоприятно въздействие върху европейските производствени предприятия.

Освен това секторът на услугите, който играе съществена роля в БВП, също преживява спад. С повишаването на лихвените проценти секторът на услугите понася удари, като потребителите избягват пътуванията и развлекателните дейности.

Все пак има и положителна страна под формата на исторически ниското ниво на безработица в еврозоната от 6.4%. Компаниите започнаха да наемат служители, за да отговорят на търсенето на стоки и услуги след Ковид пандемията. Освен това тенденцията за наемане на служители продължава, като в момента около 3% от наличните работни места са свободни. 

Според Capital Economics при сегашните темпове ще е необходимо време до 2026 г., за да може процентът на свободните работни места да се върне на нивата отпреди появата на Ковид.

Източник: Reuters

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как изглежда бъдещето на икономиката на САЩ според Bank of America

През септември 2023 г. икономиката на САЩ надмина очакванията въпреки предизвикателствата, породени от усилията на страните от БРИКС срещу долара.

октомври 1, 2023 16:00 2 мин. четене

Края на годината може да се окаже много силен за фондовия пазар

Tенденцията за сезонност на фондовите пазари се прояви почти перфектно през третото тримесечие на 2023 г., като август и септември оправдаха репутацията си на жестоки месеци за американските акции.

октомври 1, 2023 12:00 3 мин. четене

Правителството на САЩ се спаси от това да спре да работи

Конгресът на САЩ прие закон, който предотврати скъпоструващото спиране на работата на федералните агенции и осигури функционирането на правителството до 17 ноември.

октомври 1, 2023 10:00 1 мин. четене

БРИКС: Русия иска да се създаде единна дигитална валута за съюза

Докато икономическата коалиция БРИКС проучва алтернативи на щатския долар, Русия се застъпва за създаването на единна дигитална валута за търговия в рамките на блока.

октомври 1, 2023 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.