НАЧАЛО Други

Ето накъде се насочват цените на петрола според Bank of America

02.03.2024 11:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ето накъде се насочват цените на петрола според Bank of America

В неотдавнашен доклад на Bank Of America (BofA), предоставен на Rigzone, анализаторите излагат прогнозите си за краткосрочната и средносрочната траектория на цените на петрола.

Анализаторите изтъкнаха комбинацията от фактори, влияещи върху цените на петрола, включително стабилния ръст на шистовите доставки в САЩ, по-меките зимни условия, все по-широкото внедряване на възобновяеми енергийни източници и бързото повишаване на лихвените проценти. Тези фактори принудиха ОПЕК+ да намали производството на петрол през последните 18 месеца, за да стабилизира пазарите на суров петрол, на фона на нарастващата геополитическа сложност.

Що се отнася до перспективите за цените на петрола, макар ОПЕК+ да е демонстрирала способността си да установи ценови минимум около $70 за барел, анализаторите идентифицираха два фактора, които биха могли да ограничат цените на петрола да надхвърлят $100 за барел: увеличаване на свободния производствен капацитет до приблизително пет милиона барела дневно поради съкращаване на добива и значителен ръст на доставките извън ОПЕК+ през следващите години.

Анализаторите очакват цените на петрола да останат относително стабилни в краткосрочен план, което вероятно ще позволи известно облекчаване на паричната политика през втората половина на 2024 г. и през 2025 г. Те потвърдиха прогнозата си, че средната цена на суровия петрол тип “Brent” ще бъде около $80 за барел през тази и следващата година, което е малко по-ниско от $82 за барел през 2023 г. и значително по-малко от $99 за барел през 2022 г.

В средносрочен план анализаторите предвиждат запазване на балансираните петролни пазари, като прогнозират цените на сорта Brent да варират между $60 и $80 за барел до 2029 г. Тази прогноза бележи увеличение спрямо диапазона $50-$70 за барел, предвиден за периода от 2016 г. до 2021 г.

Що се отнася до основните допускания, подкрепящи техните ценови прогнози, анализаторите предвиждат забавяне на растежа на търсенето на петрол след 2024 г., след забележителното увеличение от 2,3 млн. барела на ден през 2023 г., което може да означава връх в растежа на търсенето на петрол. Те прогнозират по-скромна траектория на растеж от средно 700 000 барела на ден в периода 2026-2029 г., обусловена от структурни промени в моделите на потребление на енергия в различни сектори към по-чисти алтернативи.

Макар да отчитат възможността за значителни колебания в цените на петрола, анализаторите смятат, че подобни събития са малко вероятни.

В отделен доклад, изпратен до Rigzone от BMI, компания на Fitch Solutions, анализаторите отбелязват, че цените на суровия петрол тип “Brent” остават относително стабилни, макар и с неотдавнашни признаци на засилване. Въпреки това фундаменталните фактори за свръхпредлагане се запазват, като очакванията за продължаващо намаляване на производството от страна на ОПЕК+ през второто тримесечие на 2024 г. допринасят за пазарните нагласи.

В доклада се отбелязва и по-силно от очакваното нарастване на запасите от петрол в САЩ, което подчертава дисбаланса в основите на търсенето и предлагането. Докладът обаче изтъкна преминаването към по-силно изоставане при фючърсните контракти за петрол тип “Brent”, което показва очакванията на пазара за затягане на условията на предлагане в бъдеще, което би могло да подкрепи по-благоприятна позиция по отношение на цените.

BMI запазва прогнозата си за средна цена на суровия петрол тип “Brent” от $85 за барел през текущата година, при $82 за барел през 2023 г.

В неотдавнашен доклад за Rigzone Standard Chartered прогнозира, че близката бъдеща цена на ICE Brent ще бъде средно $92 за барел през първото тримесечие на тази година, като постепенно ще се увеличава до $106 за барел през четвъртото тримесечие. Дългосрочната прогноза на компанията предвижда цените да достигнат $109 за барел през 2025 г., $128 за барел през 2026 г. и $115 за барел през 2027 г.

Последната краткосрочна енергийна прогноза (STEO) на Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA), публикувана на 6 февруари, предвижда средната спот цена на сорта Brent да достигне $82.42 за барел през 2024 г. и $79.48 за барел през 2025 г.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Огромен ръст на крипто даренията за благотворителност

Крипто даренията трансформират американската филантропия: Над $2 милиарда са събрани през 2023 г., като 56% от водещите благотворителни организации приемат дигитални активи.

24.04.2024 10:12 2 мин. четене

БРИКС: Руски министър с важно съобщение за финансовото бъдеще на съюза

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков сподели в интервю, че страните от БРИКС обсъждат използването на трансакции със стабилни монети и на платформа за плащания в CBDC с цел подобряване на финансовата интеграция.

24.04.2024 7:00 1 мин. четене

БРИКС: Ще замени ли съюза долара с криптовалути?

Страните от БРИКС развиват смела програма за отказ от щатския долар в полза на единна криптовалута за международна търговия.

23.04.2024 16:00 2 мин. четене

Уличиха двама адвокати от SEC в неправомерни действия срещу крипто проект

Двама адвокати на Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) – Майкъл Уелш и Джоузеф Уоткинс – подадоха оставка след критики от страна на федерален съдия за работата им по крипто дело, свързано с платформата DEBT Box на Digital Licensing Inc.

23.04.2024 15:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.