НАЧАЛО Други

Ето кой изкупува петрола на Русия и държи цените ниски

09.02.2024 20:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ето кой изкупува петрола на Русия и държи цените ниски

Индийският министър на енергетиката Хардип Сингх Пури подчерта значението на закупуването на руски петрол от страна на Индия за стабилизирането на световните цени на суровия петрол.

Той предупреди, че изместването на руския петрол към източници от Близкия изток може да доведе до значителен скок в цените на петрола, които могат да достигнат $150 за барел.

След нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г. индийските рафинерии все по-често се обръщат към поевтинения руски петрол, което превръща Москва в основния доставчик на суров петрол за Индия, осигуряващ около 36% от вноса, докато вносът от Близкия изток рязко спада.

Въпреки напрежението в Червено море и Близкия изток цените на петрола останаха относително стабилни поради фактори като рекордния добив от САЩ и вялата световна икономика.

Ролята на Индия в световното търсене на петрол се очаква да нарасне значително, като според прогнозите на Международната агенция по енергетика тя ще бъде най-големият двигател на растежа на търсенето на петрол в периода 2023-2030 г.

Министър-председателят Нарендра Моди обяви планове за разширяване на годишния капацитет на Индия за рафиниране на петрол с близо 80% до 450 милиона тона, което потенциално може да постави под въпрос нейните цели за възобновяема енергия.

Въпреки това Индия има за цел да задоволи 50% от търсенето на електроенергия от възобновяеми източници до 2030 г. и да постигне пълен преход към възобновяема енергия до 2050 г., въпреки че по-голямата част от настоящата електроенергия се произвежда от въглищни електроцентрали.

Пури изрази увереност, че Индия ще надмине предсрочно целите си за възобновяема енергия, като отбеляза целите за нулево нетно потребление, поставени от много големи индийски петролни компании за 2035 г. и 2040 г.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Тази държава отказва да се присъедини към съюза

Министерството на външните работи на Мексико наскоро отговори на спекулациите относно потенциалния интерес на страната относно присъединяване към групата БРИКС, която се състои от нововъзникващи икономики.

04.03.2024 20:20 2 мин. четене

5 акции, които да избягвате на фона на икономическото състояние на САЩ

Въпреки че в момента пазарите на акции в САЩ са на исторически високи нива, инвеститорите трябва да бъдат предпазливи.

04.03.2024 16:40 3 мин. четене

Икономиката на ОАЕ може драстично да се разрасне през 2024 година

Прогнозите са, че икономиката на Обединените арабски емирства (ОАЕ) ще нарасне с 5% през 2024 г., което е значително увеличение спрямо отчетения през миналата година ръст от 3.4%.

04.03.2024 12:29 1 мин. четене

Ето какво мисли милиардерът Рей Далио за настоящия фондов пазар

Рей Далио, основателят на Bridgewater, наскоро сподели своята гледна точка за сегашното състояние на фондовия пазар, като посочи, че не смята, че той е в балон.

04.03.2024 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.