НАЧАЛО Други

Как войната в Украйна се отразява на глобалната икономика

октомври 30, 2023 9:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Как войната в Украйна се отразява на глобалната икономика

Нахлуването на Русия причини сериозни икономически трудности на Украйна, като доведе до бедност милиони хора и значително осакати икономиката на страната.

Въпреки въздействието на санкциите срещу Русия, конфликтът продължава, причинявайки финансова нестабилност и лично страдание в световен мащаб.

Икономическият напредък на Украйна, която някога беше сред най-бедните съветски републики, от 1991 г. насам се влоши драстично. Войната доведе до загуба на 30-35 % от БВП, което доведе до най-голямата рецесия в историята на Украйна.

Доходите рязко спаднаха, а равнището на бедност се покачи от 5.5 % до 24.2 % през 2022 г., което унищожи годините на напредък. Загубата на работни места, разрушаването на инфраструктурата и прекратяването на икономически дейности като селското стопанство допринесоха за това нарастване на лишенията.

Селскостопанският сектор, който е жизненоважна част от икономиката на Украйна, е силно засегнат от войната. Преди конфликта Украйна и Русия бяха световни лидери в областта на селското стопанство и производството на храни. Унищожаването на стопанства и разселването на фермери обаче оказаха сериозно въздействие върху този сектор.

Войната принуди над шест милиона души да напуснат Украйна, което доведе до значителен недостиг на работна ръка. Принудителната миграция обаче може да осигури важни възможности за безопасност и образование.

Възстановяването на Украйна зависи от продължителността на войната, но тя показа забележителна устойчивост. Усилията за възстановяване ще изискват структурни промени, като например нисковъглеродно производство и подобряване на държавните услуги чрез технологичен напредък.

Санкциите срещу Русия, макар и мащабни, все още не са спрели агресията и не са довели страната до масата за преговори. Въпреки това те оказаха значително въздействие върху руската икономика, въпреки първоначалните надценки за ефекта им. Спадът на БВП, темповете на инфлация и бюджетните дефицити показват ефективността на санкциите.

Руската икономика се променя, като нарастването на производството на стоки, свързани с войната, компенсира загубите в други сектори. Въпреки това човешката цена на конфликта, както в Русия, така и в Украйна, е опустошителна, със значителни съкращения на обществените услуги в полза на военните разходи.

В обобщение, руското нахлуване предизвика широкомащабни икономически сътресения в Украйна, тласкайки милиони хора към бедност и нанасяйки сериозни щети на нейната икономика.

Санкциите повлияха на Русия, но не достатъчно, за да се сложи край на конфликта. И двете страни са изправени пред значителни човешки и икономически разходи, като усилията за възстановяване и ефикасността на санкциите играят решаваща роля за пътя напред.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС, Биткойн и злато – предстои тежка година за долара

През изминалата година Съединените щати бяха изправени пред сериозни икономически предизвикателства, борейки се с инфлацията и стремейки се да стабилизират финансовото си състояние в условията на глобални колебания.

декември 4, 2023 8:00 3 мин. четене

Coinbase регистрира огромен ръст на обема на търговия – цената на акциите се изстреля с над 70%

След неотдавнашните регулаторни сътресения в Binance обемите на търговия в Coinbase отбелязаха значителен ръст. Едновременно с този скок се наблюдаваше и значителен ръст в цената на акциите на компанията.

декември 4, 2023 6:00 2 мин. четене

Китайските AI фирми устояват на натиска на САЩ

Налагането на ограничения върху чиповете и санкциите, насочени към китайските компании за изкуствен интелект, нанесоха значителен удар върху напредъка на страната в областта на изкуствения интелект.

декември 3, 2023 21:00 2 мин. четене

Канада се разминава с рецесията, но икономиката се свива

Икономиката на Канада се сблъска с неочакван неуспех през третото тримесечие, разкривайки спад на годишна база от 1.1%, както стана ясно от последните данни, което е далеч от рецесия, но показва спъващ се растеж преди предстоящото решение за лихвените проценти.

декември 3, 2023 19:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.