Home

Ето какво показват данните за инфлацията в Китай

13.06.2024 8:00 1мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ето какво показват данните за инфлацията в Китай

Потребителските цени в Китай се отбелязаха леко увеличение през май, като Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши с 0.3% на годишна база, почти същото като през април.

Въпреки това изключение са цените на стоките на фабрично ниво, които продължиха да падат за 20-ти пореден месец. Подобен спад, макар и не толкова голям, колкото през април, все пак отразява слабото търсене и предизвикателствата, пред които е Пекин на фона на резкия спад на цените на имотите.

Базовата инфлация, която се изчислява, след като променливите компоненти (като хранителни стоки и енергия) се елиминират, се повиши с 0.6% през май. Разходите за храна спаднаха с 2%, което е огромно подобрение в сравнение с предишния отчет от 2.7%.

Въпреки увеличаването на пътуванията по време на настоящите празници в Китай, разходите за туризъм на глава от населението са били с 10.5% по-ниски, отколкото преди десетилетие, се казва в докладите, представени от анализаторите на Huachuang Securities.

Тези числа са доказателство за по-широките предизвикателства, пред които е изправена икономиката на Китай. Секторът на недвижимите имоти, които са основния актив на голяма част от населението срещат огромни предизвикателства, въпреки инициативата на държавата да направи достъпна собствеността върху жилища.

Дълбоките намаления на лихвените проценти и изискванията за първоначална вноска не водят до покупки на нови жилища в бизнес градовете. Субурбанизацията и незавършените жилищни проекти засягат психологията на купувача, което допълнително натежава на икономическото състояние на Китай.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Членките вече разглеждат предложението на Иран за обща платежна система

Страните членки на БРИКС разглеждат предложението на Иран за интегриране на националните им платежни системи, както потвърди руският заместник-министър на външните работи Андрей Руденко в интервю за TASS.

24.07.2024 17:30 1мин. четене

Популярен трейдър предупреди за спад на долара и подкрепи Биткойн

Известният икономист Питър Бранд изрази загриженост относно потенциалния рязък спад на щатския долар и предложи Биткойн като жизнеспособен алтернативен актив.

24.07.2024 16:00 2мин. четене

Ethena ще инвестира в токенизирани активи от реалния свят: BlackRock е от кандидатите

Ethena, организацията, която стои зад USDe токена, е готова да инвестира част от резервите си в токенизирани активи от реалния свят (RWA).

24.07.2024 14:00 1мин. четене

Base стартира платформа за крипто дарения във връзка с изборите в САЩ

Решението от втори слой на Етериум, Base, подкрепя нова платформа за крипто дарения, наречена Support Crypto, която има за цел да промени начина на набиране на средства за американските политици преди президентските избори.

24.07.2024 13:00 1мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.