НАЧАЛО Други

Ето какво държи цените на петрола толкова високи

04.02.2024 10:30 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ето какво държи цените на петрола толкова високи

Инцидентите, свързани с нападения на кораби в Червено море, поставят значителни геополитически и икономически предизвикателства, тъй като възникналите безредици нарушават транспортните маршрути и допринасят за инфлационния натиск на пазарите.

Въпреки очевидната липса на отражение в цените на петрола експертите твърдят, че напрежението действително е ключов фактор, влияещ върху настоящите повишени нива на цените на суровия петрол, обусловени главно от нападенията на хутите в Червено море.

Анализаторите смятат, че е трудно да се оцени точно въздействието на тези смущения поради различните фактори, оказващи натиск върху цените на петрола. Без опасенията, свързани с напрежението в Близкия изток, цените на суровия петрол потенциално биха могли да се движат около $70-$75 за барел.

Тази констатация беше направена, когато цената на петрола Western Texas Intermediate беше $77 за барел, въпреки че по-късно цените спаднаха до $72 след погрешно заглавие на Al-Jazeera за прекратяване на огъня в Газа.

Ребека Бабин, петролен анализатор от CIBC Wealth Management, подчерта, че привидната стабилност на цените прикрива фундаментални слабости. Тези слабости произтичат от намаленото търсене в Китай, съчетано със свръхпредлагане на петрол на пазара, тъй като страните извън ОПЕК продължават да увеличават производството на суров петрол.

Икономическият растеж на Китай е бавен след края на кризата с нефта, допълнително затруднен от кризата с недвижимите имоти и спада на чуждестранните инвестиции. По-рано Бабин изтъкна недостатъчното търсене от страна на Китай като значителна заплаха за петролните пазари през 2024 г.

Освен това неспособността на ОПЕК да повиши цените на петрола чрез съкращаване на добива допринася за низходящия натиск върху цените. Несигурността около това дали групата може да поддържа спазването на съкращенията на производството, особено след като Ангола напусна картела през декември, засилва опасенията за цените.

Бабин уточни, че вместо да се пита защо цените не са по-високи, по-точно е да се каже, че без геополитическото напрежение цените вероятно щяха да бъдат значително по-ниски.

Наскоро Бабин предположи, че едно потвърдено прекратяване на огъня може да предизвика бърз спад на цените на петрола до около $70 за барел за суровия петрол WTI. Тя обясни, че пазарът не е отчел значително намаляване на предлагането поради ескалацията в Близкия изток, а е определил по-високи транспортни разходи за суровината.

Изключително важно е да се отбележи, че прекъсването на корабоплаването в Червено море не е довело до намаляване на барелите петрол на пазара и не е предизвикало недостиг на доставки.

Хънтър Корнфейнд от Rapidan Energy посочи, че макар времето за транзит да се е увеличило, не е имало значително въздействие върху ежедневния износ на петрол. В резултат на това настоящото покачване на цените е сравнително слабо.

Корнфейнд отбеляза още, че суровия петрол тип Brent, международният бенчмарк, вероятно би се търгувал на по-ниски цени за барел без геополитическия хаос – около $70-$75 за барел, когато в сряда цените бяха $82 за барел.

Като взе предвид други фактори като забавянето на китайската икономика, опасенията на ОПЕК и фундаменталния натиск, Бабин предположи, че ако не бъде постигнато прекратяване на огъня, цените на суровия петрол тип Brent потенциално биха могли да нараснат до $90 за барел.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

3 акции от портфолиото на милиардера Уорън Бъфет, които да следите

Уорън Бъфет, известната фигура в сферата на фондовите пазари, не се нуждае от представяне. Той е широко известен със своя значителен и разнообразен инвестиционен портфейл, който включва различни акции.

05.03.2024 9:00 2 мин. четене

БРИКС ще задмине Запада по икономическа сила според президента на Русия

По време на неотдавнашна реч пред Федералното събрание на Русия президента Владимир Путин изтъкна една забележителна тенденция.

05.03.2024 8:00 2 мин. четене

БРИКС: Тази държава отказва да се присъедини към съюза

Министерството на външните работи на Мексико наскоро отговори на спекулациите относно потенциалния интерес на страната относно присъединяване към групата БРИКС, която се състои от нововъзникващи икономики.

04.03.2024 20:20 2 мин. четене

5 акции, които да избягвате на фона на икономическото състояние на САЩ

Въпреки че в момента пазарите на акции в САЩ са на исторически високи нива, инвеститорите трябва да бъдат предпазливи.

04.03.2024 16:40 3 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.