НАЧАЛО Алткойни

Етериум: Колко точно енергия спестява прехода на мрежата към PoS?

декември 9, 2022 19:01 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Етериум: Колко точно енергия спестява прехода на мрежата към PoS?

По-рано тази година Етериум завърши преминаването към консенсусния механизъм за доказателство за залог (PoS).

Ето колко енергия се спестява благодарение на Сливането.

Сливането на Етериум намали консумацията на енергия с 99.84% до 99.99%

Според нов документ, публикуван от Patterns, спестената енергия благодарение на Сливането (The Merge) е от мащаба на енергията, консумирана от държави като Ирландия и Австрия.

Преди Сливането основната мрежа на Етериум работеше с консенсусен механизъм за доказателство за работа (PoW), при който миньорите действаха като нодове и обработваха транзакциите в мрежата.

Добивът в блокчейна на ETH беше енергоемък процес и изискваше от миньорите да използват изчислителни устройства като графични карти и ASIC чипове.

Потребителските графични процесори, с каквито вероятно са разполагали голяма част от миньорите, са енергийно неефективни, когато става въпрос за добив. Отделните миньори понякога са разполагали със стотици такива карти в едно съоръжение.


НЕ ИЗПУСКАЙ: Биткойн обезпечението на Binance вдъхва доверие на пазара


Тъй като добивът на Етериум става все по-популярен, а хеширащата мощност (общото количество енергия, свързана с мрежата) бързо нараства, все по-често започнаха да се изказват опасения относно консумацията на енергия от веригата и екологичния ефект от нея.

За да облекчи проблема, общността на ETH реши да премине към PoS. За разлика от PoW, мрежите с този механизъм не използват миньори, които се конкурират помежду си, използвайки изчислителна мощност.

По-скоро тук нодовете, наречени „стейкъри“, трябва само да заключат определено количество монети (по-точно поне 32 ETH) в договор за стейкинг и се нуждаят от изчислително устройство с ниска мощност, за да станат валидиращ нод в мрежата.

На 15 септември тази година се състоя Сливането и успешно завърши преходът на Етериум към система, базирана на PoS.

Консумация на енергия

Що се отнася до действителното количество енергия, използвано от мрежата преди Сливането, в проучването се цитират няколко оценки, основани на различни сценарии.

Ако се направи предположението, че всички миньори са използвали най-ефективната налична машина за добив, потреблението на енергия на Етериум преди PoS излиза около 418 MW.

Въпреки това, както беше споменато по-рано, не много миньори всъщност са използвали ефективните ASIC копачки – графичните процесори са били по-популярни. При използване на най-високия клас графични процесори, налични преди Сливането (Nvidia RTX 3090Ti), оценката на мощността е 2.23 GW, което е значително повече от другата цифра.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Най-голямата финансова криза в историята идва – Нуриел Рубини


В действителност миньорите са използвали разнообразни платформи за добив и са били свързани и с други разходи за енергия, като например охлаждане на съоръженията, което означава, че действителната стойност трябва да е много по-висока от тази.

Проследяващо устройство на Кайл Макдоналд оценява потреблението на енергия на Етериум на 2.44 GW преди The Merge (Сливането)„, се отбелязва в доклада.

При най-лошия сценарий, при който миньорите са се разминали само с добива и не са реализирали печалби, приблизителната използвана мощност излиза 9.21 GW.

В сравнение с тези изключително високи стойности за потреблението на енергия преди Сливането, проучването поставя долната граница на мощността след PoS на 36 kW, а горната – на 675 kW.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Алткойни Новини

Етериум: „Пазете се, предстоят значителни загуби“ – Б. Коуен

Крипто анализаторът Бенджамин Коуен сподели мнението си, че Етериум (ETH) го очаква значителен спад въпреки скока на цената му през този месец.

януари 27, 2023 20:00 2 мин. четене

Цените на криптовалутите днес: анализ, прогнози и какво ни подготвя крипто пазара в бъдеще

Какви са цените на криптовалутите днес? Нека видим как се движи пазара и какво ни очаква.

януари 27, 2023 18:30 5 мин. четене

„Предстои корекция“ – Трейдър с предупреждение за два големи алткойна

Популярен крипто трейдър наскоро сподели мечи настроения за два големи алткойна в краткосрочен план, предвиждайки корекция.

януари 27, 2023 9:04 1 мин. четене

Биткойн: Трейдър предвижда скок до $30,000 – ето кога

Широко следен крипто стратег е оптимист, че Биткойн (BTC) може да нарасне с двуцифрен процент от текущата цена.

януари 26, 2023 20:00 1 мин. четене