НАЧАЛО Алткойни

Етериум или Solana: към кое да се насочим?

октомври 22, 2022 18:17 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Етериум или Solana: към кое да се насочим?

Въпреки спада на стойността на Етериум и Solana през изминалата година и двата проекта се справиха добре по отношение набирането на потребители и разработчици.

Етериум (ETH) и Solana (SOL) са две от най-големите блокчейн мрежи за DeFi и NFT.

Засега не може да се даде отговор дали мненията,че Solana е “убиец на Етериум” са опровергани и дали някога ще бъдат.

Пазарният лидер Етериум

Етериум  е спаднал с над 60% в рамките на последните 12 месеца. Въпреки Сливането криптовалутата изпита сериозен спад наред с всички други токени на пазара. Експерти смятат, че всъщност спадът на цената на актива не се дължи на проблем със самият него. Даже напротив – блокчейнът на Етериум има доста добри характеристики. Освен това ETH е на второ място по големина и е голям пазар за децентрализирани апликации и незаменяеми токени. 

 

Около 25% от разработчиците, които се насочват към блокчейн, избират да работят с Етериум. Това е важно, защото означава, че хората го виждат като полезен и вярват в бъдещето на платформата.

Миналият месец завърши Сливането. Това беше обновлението при което блокчейна премина към Proof-of-Stake (PoS), което намали потреблението на енергия с повече от 99%

Следващата фаза на обновяването е наречена “sharding”. При нея базата данни на Етериум ще се оптимизира, за да се облекчи претоварването на мрежата. В резултат на това трябва да се премахнат два от най-големите проблеми на мрежата днес – бавната скорост на транзакциите и високите такси. Очаква се тази фаза да стартира следващата година.

Какво може да направи Solana по-експлозивна

Solana е в състояние да обработва много повече транзакции в секунда, а също така има по-ниски разходи за транзакции от Етериум. 

Проектът понякога бива наричана “убиец на Етериум” заради гореспоменатите  предимствата, но не е задължително да измести водещата мрежа за блокчейн приложения. С пазарна капитализация от около $11 милиарда Solana е деветата по големина криптовалута. Пазарната капитализация на Етериум за сравнение е $163 милиарда. 

Предимствата на мрежата по отношение на скоростта и разходите биха могли да ѝ помогнат да продължи да печели съюзници като мрежи за транзакции, цифрови портфейли и приложения, а това би могло да помогне за повишаване на стойността на нейния токен. 

От Solana също така продължават да впечатлява с пускането на нови продукти. В началото на годината това беше Solana Pay, а през лятото – Solana Mobile. 

Също така от Solana работят върху пускането на първият крипто телефон, който е проектиран да улеснява покупката и продажбата на криптовалутите и трябва да бъде пуснат за свободно ползване през първото тримесечие на следващата година.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Биткойн (BTC): Волатилността достига своето дъно


Етериум или Solana?

И Етериум, и Solana могат да успеят в дългосрочен план, когато става въпрос за спечелване на все повече потребители, разработчици и инвеститори. А това може да доведе до увеличаване на стойността на тези крипто играчи в дългосрочен план.

Инвеститорите, които търсят по-умерен риск, може да се чувстват по-комфортно, като изберат пазарния лидер Етериум. Но за тези, които са склонни да поемат малко повече риск, Solana може би е най-добрият залог в момента. Тя е на по-ранен етап от историята си на развитие и проектите на компанията за бъдещето могат да доведат до голямо развитие и голяма възвращаемост на инвестициите.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Алткойни Новини

Цената на Terra Classic (LUNC) се изстреля с 25% след нова актуализация

Общността на Terra Luna Classic наскоро прие резолюция за справяне с несъответствие в последователностите, което засегна някои валидатори.

декември 2, 2023 22:00 2 мин. четене

Етериум до $3,000 през декември – какви са шансовете?

През по-голямата част от ноември цената на Етериум (ETH) се движеше в диапазн, като се колебаеше между $2,133 до $1,917. Тези ценови нива бяха тествани два пъти, което показва несигурност сред търговците. 

декември 2, 2023 20:00 2 мин. четене

Прогноза за цената на Polkadot – какво да следим

Пазарът на криптовалути като цяло е сравнително стабилен, но Polkadot (DOT) показа забележителен ръст, като се повиши с 2.5% до $5.55 само за последните 24 часа.

декември 2, 2023 17:00 2 мин. четене

Топ 3 криптовалути, които могат да се представят по-добре от Биткойн този месец

Въпреки забележителния ръст на Биткойн от септември насам, тези алтернативни криптовалути показват още по-силни ценови движения. Въпросът е: могат ли те да надминат печалбите на BTC през декември?

декември 2, 2023 16:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.