НАЧАЛО Алткойни

Етериум или Solana: към кое да се насочим?

октомври 22, 2022 18:17 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Етериум или Solana: към кое да се насочим?

Въпреки спада на стойността на Етериум и Solana през изминалата година и двата проекта се справиха добре по отношение набирането на потребители и разработчици.

Етериум (ETH) и Solana (SOL) са две от най-големите блокчейн мрежи за DeFi и NFT.

Засега не може да се даде отговор дали мненията,че Solana е „убиец на Етериум“ са опровергани и дали някога ще бъдат.

Пазарният лидер Етериум

Етериум  е спаднал с над 60% в рамките на последните 12 месеца. Въпреки Сливането криптовалутата изпита сериозен спад наред с всички други токени на пазара. Експерти смятат, че всъщност спадът на цената на актива не се дължи на проблем със самият него. Даже напротив – блокчейнът на Етериум има доста добри характеристики. Освен това ETH е на второ място по големина и е голям пазар за децентрализирани апликации и незаменяеми токени. 

 

Около 25% от разработчиците, които се насочват към блокчейн, избират да работят с Етериум. Това е важно, защото означава, че хората го виждат като полезен и вярват в бъдещето на платформата.

Миналият месец завърши Сливането. Това беше обновлението при което блокчейна премина към Proof-of-Stake (PoS), което намали потреблението на енергия с повече от 99%

Следващата фаза на обновяването е наречена „sharding“. При нея базата данни на Етериум ще се оптимизира, за да се облекчи претоварването на мрежата. В резултат на това трябва да се премахнат два от най-големите проблеми на мрежата днес – бавната скорост на транзакциите и високите такси. Очаква се тази фаза да стартира следващата година.

Какво може да направи Solana по-експлозивна

Solana е в състояние да обработва много повече транзакции в секунда, а също така има по-ниски разходи за транзакции от Етериум. 

Проектът понякога бива наричана „убиец на Етериум“ заради гореспоменатите  предимствата, но не е задължително да измести водещата мрежа за блокчейн приложения. С пазарна капитализация от около $11 милиарда Solana е деветата по големина криптовалута. Пазарната капитализация на Етериум за сравнение е $163 милиарда. 

Предимствата на мрежата по отношение на скоростта и разходите биха могли да ѝ помогнат да продължи да печели съюзници като мрежи за транзакции, цифрови портфейли и приложения, а това би могло да помогне за повишаване на стойността на нейния токен. 

От Solana също така продължават да впечатлява с пускането на нови продукти. В началото на годината това беше Solana Pay, а през лятото – Solana Mobile. 

Също така от Solana работят върху пускането на първият крипто телефон, който е проектиран да улеснява покупката и продажбата на криптовалутите и трябва да бъде пуснат за свободно ползване през първото тримесечие на следващата година.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Биткойн (BTC): Волатилността достига своето дъно


Етериум или Solana?

И Етериум, и Solana могат да успеят в дългосрочен план, когато става въпрос за спечелване на все повече потребители, разработчици и инвеститори. А това може да доведе до увеличаване на стойността на тези крипто играчи в дългосрочен план.

Инвеститорите, които търсят по-умерен риск, може да се чувстват по-комфортно, като изберат пазарния лидер Етериум. Но за тези, които са склонни да поемат малко повече риск, Solana може би е най-добрият залог в момента. Тя е на по-ранен етап от историята си на развитие и проектите на компанията за бъдещето могат да доведат до голямо развитие и голяма възвращаемост на инвестициите.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Алткойни Новини

Има ли Етериум по-голяма перспектива за растеж от Биткойн?

Според проучване около 60% от инвеститорите смятат, че перспективите за растеж на Етериум (ETH) са по-убедителни в сравнение с Биткойн (BTC).

януари 31, 2023 9:03 2 мин. четене

Най-добрата криптовалута за начинаещи през 2023

Ако се чудите коя е най-добрата криптовалута за закупуване през 2023 година, много от вас ще останат шокирани, защото не е е Биткойн, а…

януари 30, 2023 19:35 5 мин. четене

Може да предстои голямо движение за Polygon и още един алткойн, твърди трейдър

Популярен пазарен коментатор сподели вижданията си за предстоящото ценово действие на два алткойна с големи пазарни капитализации.

януари 30, 2023 19:00 1 мин. четене

Cardano: Активното търсене на актива може да тласне цената нагоре

Докато оптимизмът в сектора на криптовалутите започва да затихва, Cardano (ADA) регистрира голямо търсене от страна на крипто трейдърите и инвеститори, което създава предпоставки за повишение на цената, ако тази тенденция се запази.

януари 30, 2023 18:15 2 мин. четене