НАЧАЛО Блокчейн

Етериум (ETH) има проблем с цензурирането на транзакции

октомври 17, 2022 13:19 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Етериум (ETH) има проблем с цензурирането на транзакции

Цензурата е все по-голям проблем в екосистемата на Етериум, особено след появата на MEV-Boost, която последва Сливането.

Има притеснения, тъй като Етериум блокчейнът демонстрира значителна цензура според доклад на CoinDesk. В петък 51% от блоковете, създадени в рамките на деня, бяха съобразени с препоръките на Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) към Министерството на финансите на САЩ.

Ури Кларман, главен изпълнителен директор на bloXroute Labs, заяви: 

Фактът, че достигнахме 51% от блоковете, изключващи транзакциите на OFAC, е важен преломен момент, на който трябва да обърнем внимание.

По-голямата част от блоковете в този период бяха доставени от релета, които отсяха транзакциите, свързани с Tornado Cash, за да спазят изискванията на OFAC, след като то забрани на американците да използват протокола за смесване.

Максималната извлечима стойност (MEV) се отнася до възнагражденията, които създателите на блокове и валидаторите получават от пренареждането на транзакциите в рамките на блока. 

Flashbots: MEV-Boost и най-популярното реле

Flashbots, базиран в Етериум екип за изследвания и разработки, работи за ограничаване на потенциалните вреди от извличането на MEV, като изгражда MEV-Boost – софтуер, който позволява на валидаторите да изискват блокове от мрежата от строители чрез посредник, наречен реле.

Всеки може да изгради реле за предаване на оптимизираните за MEV блокове от строителите към валидаторите, които ги предлагат на по-широката мрежа.

Най-популярното реле до момента е това, изградено и поддържано от Flashbots. И тук се крие противоречието – за разлика от някои други доставчици на релета, Flashbots отказва да предава блокове, съдържащи транзакции от санкционирани адреси.

Нещо повече, от петте доставчици на релета MEV-Boost само двама от тях – Manifold и bloXroute – предоставят опции без цензура.

Към момента на писане на статията 57.6% от всички блокове, валидирани в блокчейна на Етериум, използват софтуера MEV-Boost. А от тези блокове близо 80.7% са направени чрез релето на Flashbots, което означава, че всички те изключват транзакциите с Tornado Cash.

Въпреки че все още е възможно санкционирани транзакции да попаднат в блокчейна на Етериум в сегашния му вид, това ще става все по-трудно, тъй като все повече валидатори (и релета) предпочитат да изключват такива транзакции от блоковете.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Етериум (ETH): Колко токени ще бъдат изгаряни всяка година?


Съоснователят на Eden Network, която също управлява цензурирано реле, Крис Пиат, заяви, че никой в екосистемата на Етериум не е доволен от статуквото, включително Flashbots. Що се отнася до нарастващата цензура в Етериум, Пиат добави, че екипът му не е планирал промени в начина, по който удостоверява блокове. 

Засега Етериум не показва признаци на съпротива срещу цензурата и изглежда, че този проблем ще продължи да набира скорост, тъй като все повече блокове се придържат към цензурирането на транзакциите от Tornado Cash. Интересно е как това ще се отрази на възприятието на мрежата?

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Алткойни Новини

Какво казва ChatGPT за цената на Solana и Tradecurve за 2023 г.

Въпреки че Solana подобрява мрежата си, наскоро тя навлезе в мечи тренд. Междувременно TCRV има светло бъдеще пред себе си, продължавайки своя предпродажбен скок.

май 31, 2023 19:00 4 мин. четене

Какво представлява Aave и защо е толкова популярна сред инвестиралите в ICO на Avorak AI?

След кратък обзор на инвестиралите в ICO на Avorak се вижда, че интересът към Aave е голям, като се има предвид, че това е платформа за кредитиране.

май 31, 2023 18:59 3 мин. четене

ЕТО ЗАЩО Wall Street Memes ще изригне скоро, а yPredict има потенциал да постигне 10Х растеж през лятото

Крипто пазарите направо са полудели, като всички меме криптовалути се превръщат в моментални звезди, а токени като $PEPE връщат времената, в които дребни инвеститори се превръщаха в Биткойн милионери в рамките на дни.

май 31, 2023 18:50 4 мин. четене

ChatGPT прогнозира цената на Solana, Tradecurve може да изпревари SOL през 2023 г.

Тъй като Solana губи инерция и се търгува на червено, Tradecurve е готова да я изпревари и да осигури по-добри печалби, като се покачи 50 пъти преди края на предварителната продажба.

май 31, 2023 13:47 4 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.