НАЧАЛО Блокчейн

Етериум (ETH) има проблем с цензурирането на транзакции

октомври 17, 2022 13:19 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Етериум (ETH) има проблем с цензурирането на транзакции

Цензурата е все по-голям проблем в екосистемата на Етериум, особено след появата на MEV-Boost, която последва Сливането.

Има притеснения, тъй като Етериум блокчейнът демонстрира значителна цензура според доклад на CoinDesk. В петък 51% от блоковете, създадени в рамките на деня, бяха съобразени с препоръките на Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) към Министерството на финансите на САЩ.

Ури Кларман, главен изпълнителен директор на bloXroute Labs, заяви: 

Фактът, че достигнахме 51% от блоковете, изключващи транзакциите на OFAC, е важен преломен момент, на който трябва да обърнем внимание.

По-голямата част от блоковете в този период бяха доставени от релета, които отсяха транзакциите, свързани с Tornado Cash, за да спазят изискванията на OFAC, след като то забрани на американците да използват протокола за смесване.

Максималната извлечима стойност (MEV) се отнася до възнагражденията, които създателите на блокове и валидаторите получават от пренареждането на транзакциите в рамките на блока. 

Flashbots: MEV-Boost и най-популярното реле

Flashbots, базиран в Етериум екип за изследвания и разработки, работи за ограничаване на потенциалните вреди от извличането на MEV, като изгражда MEV-Boost – софтуер, който позволява на валидаторите да изискват блокове от мрежата от строители чрез посредник, наречен реле.

Всеки може да изгради реле за предаване на оптимизираните за MEV блокове от строителите към валидаторите, които ги предлагат на по-широката мрежа.

Най-популярното реле до момента е това, изградено и поддържано от Flashbots. И тук се крие противоречието – за разлика от някои други доставчици на релета, Flashbots отказва да предава блокове, съдържащи транзакции от санкционирани адреси.

Нещо повече, от петте доставчици на релета MEV-Boost само двама от тях – Manifold и bloXroute – предоставят опции без цензура.

Към момента на писане на статията 57.6% от всички блокове, валидирани в блокчейна на Етериум, използват софтуера MEV-Boost. А от тези блокове близо 80.7% са направени чрез релето на Flashbots, което означава, че всички те изключват транзакциите с Tornado Cash.

Въпреки че все още е възможно санкционирани транзакции да попаднат в блокчейна на Етериум в сегашния му вид, това ще става все по-трудно, тъй като все повече валидатори (и релета) предпочитат да изключват такива транзакции от блоковете.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Етериум (ETH): Колко токени ще бъдат изгаряни всяка година?


Съоснователят на Eden Network, която също управлява цензурирано реле, Крис Пиат, заяви, че никой в екосистемата на Етериум не е доволен от статуквото, включително Flashbots. Що се отнася до нарастващата цензура в Етериум, Пиат добави, че екипът му не е планирал промени в начина, по който удостоверява блокове. 

Засега Етериум не показва признаци на съпротива срещу цензурата и изглежда, че този проблем ще продължи да набира скорост, тъй като все повече блокове се придържат към цензурирането на транзакциите от Tornado Cash. Интересно е как това ще се отрази на възприятието на мрежата?

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Алткойни Новини

Нови съмнения за Tether (USDT) тревожат крипто общността

Покрай скорошните събития около FTX много хора подлагат устойчивостта на сферата под съмнение като Tether отново са на фокус.

декември 4, 2022 20:10 1 мин. четене

Активното развитие на Cardano (ADA) може да е разковничето за бъдещето на проекта

От Santiment разкриха, че Cardano (ADA) е начело на списъка с развойна дейност през последните 30 дни. Така актива изпревари криптовалути като Polkadot (DOT) и Етериум (ETH). 

декември 4, 2022 19:14 1 мин. четене

Ето кои са топ транзакциите на крипто китовете през изминалата седмица

През изминалата седмица станахме свиделите на не малко транзакции на крипто китове. Общата им стойност е над $3 милиарда, а Binance са помогнали за осъществяването на около 80% от тях.

декември 4, 2022 17:55 1 мин. четене

Alibaba интегрира блокчейн с помощта на Avalanche (AVAX)

Подразделението на китайския гигант в областта на електронната търговия Alibaba, Alibaba Cloud, обяви интеграция с блокчейнът на Avalanche (AVAX), за да захрани инициативите на компанията за нод като услуга (NaaS). 

декември 4, 2022 12:46 1 мин. четене