НАЧАЛО Блокчейн

Етериум: Актуализацията Dencun успешно бе внедрена в основната мрежа

13.03.2024 21:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Етериум: Актуализацията Dencun успешно бе внедрена в основната мрежа

Скорошното внедряване на Dencun в основната мрежа на Етериум се случи в 15:55 ч. българско време на 13 март, отбелязвайки важен етап в еволюцията на блокчейна.

Очакван като една от най-важните актуализации след Сливането (The Merge), Dencun има за цел да се справи с належащия проблем с високите такси за транзакции в мрежите от втори слой, като по този начин подобрява мащабируемостта на Етериум.

Артър Брайтман, съосновател на блокчейна Tezos, признава положителните крачки, направени от надграждането на Dencun. Той обаче предупреждава, че въпреки че ще облекчи някои от предизвикателствата, пред които са изправени решенията от втори слой, присъщите ограничения продължават да съществуват. Брайтман подчертава, че въпреки факта, че транзакционните разходи за тези решения от втори слой ще спаднат, остават опасенията за мащабируемостта поради ограничения на пропускателната способност и свързаните мерки за централизация.

Внедряването на Dencun следва ъпгрейда Shanghai през април 2023 г., която позволи тегленето на стейкнати етери за първи път след прехода на мрежата към консенсусен механизъм за доказателство за залог (PoS).

Състоящ се от девет предложения за подобряване на Етериум (EIP), хард форкът на Dencun обединява елементи от актуализацията Cancun и тази на Deneb, като се фокусира върху подобряването на управлението и обработката на транзакциите, както и върху подобряването на механизмите за консенсус в екосистемата на Етериум.

Една от забележителните характеристики на Dencun е въвеждането на блокове данни чрез EIP-4844, разговорно известно като “протоданкшардинг”. Това подобрение има за цел да подсили наличността на данни, критична стъпка към установяването на Етериум като мащабируем слой за сетълмент, както отбеляза Джеймс Уо, главен изпълнителен директор и основател на Digital Finance Group.

Важно е обаче да се отбележи, че предвидените намаления на таксите в резултат на надграждането на Dencun няма да са от пряка полза за потребителите на основната мрежа на Етериум.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Блокчейн Новини

Крипто проектът Worldcoin стартира собствен блокчейн

Сам Олтман, мозъкът на OpenAI, се е насочил към ново начинание: собствения блокчейн на крипто стартъпа Worldcoin.

20.04.2024 9:00 2 мин. четене

Какво трябва да знаете за Solana, преди да решите да купите

Очевидно е, че пазарът на криптовалути възвърна популярността си сред инвеститорите. След спада през 2022 г. цените на криптовалутите нараснаха значително през последните 15 месеца.

15.04.2024 21:00 2 мин. четене

Нов блокчейн проект набра $100 милиона финансиране

Berachain (BERA), блокчейн, фокусиран върху децентрализираните финанси (DeFi), разкри, че е набрал впечатляващите $100 милиона в последния си кръг на финансиране.

14.04.2024 11:00 2 мин. четене

Дългоочакван Етериум проект стартира основната си мрежа

EigenLayer, протоколът за рестейкинг на Етериум (ETH), официално обяви старта на своята мрежа в неотдавнашно изявление, публикувано в X.

10.04.2024 13:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.