НАЧАЛО Регулации

Етериум: Защо подходът на SEC е притеснителен?

октомври 5, 2022 17:30 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Етериум: Защо подходът на SEC е притеснителен?

Комисията по ценните книжа и фондовите борси предприема действия срещу Етериум, които се простират далеч отвъд границите на Америка.

Като се има предвид, че длъжностните лица, включително председателят на Комисията по ценни книжа и борси (SEC) Гари Генслер, са сметнали, че те трябва да регулират пространството, това изглежда възможно.

SEC ще предприемат действия

На годишната си конференция „The SEC Speaks“, длъжностните лица обещаха да продължат да предприемат действия по правоприлагане и призоваха участниците на пазара да дойдат и да регистрират своите продукти и услуги. 

Генслер дори предложи крипто посредниците да се разделят на отделни юридически лица и да регистрират всяка от функциите си – борса, брокер-дилър, попечителски функции и т.н. – за да се смекчат конфликтите на интереси и да се засили защитата на инвеститорите.

Отделът за корпоративни финанси на SEC планира да добави „Служба за криптоактиви“ и „Служба за промишлени приложения и услуги“, които да подпомогнат регистрацията на участниците на крипто пазара тази есен към своята „Програма за преглед на оповестяването“

След това имаше свидетелстване пред различни сенатски комисии относно предложеното законодателство за цялостно преразглеждане на крипторегулирането, където Генслер повтори убеждението си, че почти всички цифрови активи са ценни книжа, като косвено подкрепи мнението си, че такива цифрови активи и съответните посредници следва да се регистрират в SEC.

В показанията си пред Банковата комисия на Сената Генслер предположи, че преминаването на Етериум от доказателство за работа към доказателство за залог би могло да постави актива под контрола на SEC, тъй като чрез стейкинг на монети „инвестиращата публика очаква печалби, основани на усилията на други хора“.

По-късно в жалба, подадена срещу промоутър на токени, Комисията по ценни книжа и фондови борси предположи, че всички транзакции, извършвани в блокчейна на Етериум, могат да попаднат под юрисдикцията на агенцията, тъй като повече от възлите на ETH са разположени в САЩ, отколкото в която и да е друга държава. Тези неотдавнашни позиции по отношение на Етериум изглеждат като отчаяни опити за саботаж от страна на SEC.

Противоречивата позиция на SEC за Етериум

Още през 2018 г. тогавашният директор на отдела за корпоративни финанси на SEC Уилям Хинман заяви, че Биткойн и Етериум не са ценни книжа в очите на SEC.

SEC предполага, че Етериум вече може да бъде ценна книга съгласно теста на Хауи. Според тези критерии даден актив е ценна книга, ако:

  1. е инвестиция на пари
  2. в общо предприятие
  3. с разумно очакване за печалба
  4. получена от усилията на други лица

Не е ясно как The Merge би могло да промени естеството на алткойна по такъв начин, че да го превърне в ценна книга.

До голяма степен е неразумно да се разглежда Етериум като ценна книга., като се има предвид основната употреба на актива – изграждане на смарт договори.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: ЕС иска да въведе блокчейн в данъчното облагане


SEC твърди, че транзакциите, извършвани в блокчейна на Етериум, са обект на американска юрисдикция, тъй като има най-много възли в САЩ. Това би разширило обхвата на SEC много отвъд САЩ. 

Въз основа на това разсъждение SEC би могла да предяви юрисдикция върху токени, базирани на Етериум, разработени в други държави, които се предлагат и продават извън САЩ. Струпването на възли на Етериум в САЩ означава, че транзакциите на практика са извършени в САЩ, твърди SEC. 

Ако има риск Етериум да бъде обявен за ценна книга, то със сигурност това се отнася и за всички останали токени и децентрализирани финансови платформи в индустрията. Единственото предполагаемо изключение е Биткойн, но не е изключено SEC да обърнат позицията си по отношение на BTC, предвид техните непостоянни и непоследователни виждания.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Регулации Новини

SEC проверява традиционните инвестиционни консултанти на Уолстрийт

Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) на Съединените щати проверява традиционните инвестиционни консултанти на Уолстрийт.

януари 27, 2023 22:00 1 мин. четене

Биткойн: Сенатор иска да направи BTC законно платежно средство

Въпросният сенатор също така внесе подобен законопроект, който има за цел да превърне Биткойн в законно платежно средство през 2022 г., но той постигна успех.

януари 27, 2023 21:00 2 мин. четене

Великобритания: Трябва ли да са забранени крипто продуктите за инвеститорите на дребно?

Регулаторите, вземащи политически решения във Великобритания не са единодушни по въпроса дали продажбата, пускането на пазара и разпространението на деривати и борсово търгувани облигации (ETN), свързани с криптовалути трябва да останат забранени за инвеститорите на дребно.

януари 26, 2023 13:30 2 мин. четене

Франция гласува за задължително лицензиране на крипто фирмите

След като в продължение на седмици френски служители призоваваха за по-строга крипторегулация във Франция, във вторник вечерта в Националното събрание на страната ще бъде гласуван нов регулаторен режим за криптофирмите.

януари 25, 2023 17:31 3 мин. четене