НАЧАЛО Други

Криптовалутите възпрепятстват ЕЦБ, твърди Лагард

28.09.2022 19:35 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Криптовалутите възпрепятстват ЕЦБ, твърди Лагард

Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард продължава да изразява загриженост относно растежа на криптовалутите и тяхната заплаха за традиционната банкова система.

Според Лагард, растежът на криптовалутите има способността да възпрепятства ролята на централните банки да действат като “котва” на икономиката, като същевременно предупреждава, че дигиталните активи могат да доведат до ерата на свободното банкиране.

Тя отбеляза, че банките трябва да са част от въпросите, свързани с експериментирането с дигитални решения, като същевременно настоява кредиторите да отговорят на търсенето на дигитални плащания, за да поддържат ролята на “котва”.

Ние, централните банкери, работим като монетарна котва по отношение на търговските банки и частните пари. Ако не сме в тази игра, ако не участваме в експериментирането, иновациите или дигиталните пари на централната банка, рискуваме да загубим ролята, която сме играли в продължение на много десетилетия.

Имаме и исторически примери за периоди, когато монетарната котва на централната банка не е била налице, се предизвиква криза след криза. Със сигурност случаят по времето на свободното банкиране през XIX век е бил такъв. Искаме ли да се върнем към тези дни? Вероятно не.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Интересът към крипто портфейлът Phantom расте – какво означава това за Solana?

Крипто портфейлът Phantom Wallet се изкачи до третата позиция в категорията за комунални услуги в Apple App Store, отстъпвайки само на Google и Google Chrome Apps.

20.05.2024 1:00 2 мин. четене

Tether планира да разработи терминал за p2p финансови пазари

Главният изпълнителен директор Паоло Ардоино на Tether обяви, че компанията ще отдели значителни ресурси за разработване на терминал за peer-to-peer (P2P) финансови пазари.

19.05.2024 23:00 1 мин. четене

Глоба за милиарди заплашва Microsoft в Европа

На Microsoft може да бъде наложена глоба в размер до 1% от годишните ѝ приходи в Европейския съюз, ако не отговори на искане за предоставяне на информация до 27 май.

19.05.2024 21:00 2 мин. четене

6 съвета за търговията с криптовалути

През последните години криптовалутите спечелиха значително внимание и популярност. Тези дигитални активи предлагат редица предимства пред традиционните валути, като например по-голяма сигурност и неприкосновеност на личните данни, по-ниски такси за транзакции и децентрализиран контрол.

19.05.2024 19:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.