НАЧАЛО Други

Криптовалутите възпрепятстват ЕЦБ, твърди Лагард

септември 28, 2022 19:35 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Криптовалутите възпрепятстват ЕЦБ, твърди Лагард

Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард продължава да изразява загриженост относно растежа на криптовалутите и тяхната заплаха за традиционната банкова система.

Според Лагард, растежът на криптовалутите има способността да възпрепятства ролята на централните банки да действат като „котва“ на икономиката, като същевременно предупреждава, че дигиталните активи могат да доведат до ерата на свободното банкиране.

Тя отбеляза, че банките трябва да са част от въпросите, свързани с експериментирането с дигитални решения, като същевременно настоява кредиторите да отговорят на търсенето на дигитални плащания, за да поддържат ролята на „котва“.

Ние, централните банкери, работим като монетарна котва по отношение на търговските банки и частните пари. Ако не сме в тази игра, ако не участваме в експериментирането, иновациите или дигиталните пари на централната банка, рискуваме да загубим ролята, която сме играли в продължение на много десетилетия.

Имаме и исторически примери за периоди, когато монетарната котва на централната банка не е била налице, се предизвиква криза след криза. Със сигурност случаят по времето на свободното банкиране през XIX век е бил такъв. Искаме ли да се върнем към тези дни? Вероятно не.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Други Новини

Колко могат да спаднат приходите на Coinbase през 2023 г.?

Главният изпълнителен директор на Coinbase не беше особено оптимистично настроен за финансовите резултати на криптоборсата за 2022 г.

декември 8, 2022 16:29 1 мин. четене

Кибер Коледа: Направи добро и се включи в благотворителния стрийм

Коледа наближава. Ето, че е време да се съберем със семейството, близките и приятелите ни, за да отпразнуваме празниците с хората, които обичаме.

декември 8, 2022 14:11 1 мин. четене

Чанпен Джао: Сам Банкман-Фрийд е един от най-големите измамници в историята

Главният изпълнителен директор на Binance Чанпен „CZ“ Джао нарече Сам Банкман-Фрийд „един от най-големите измамници в историята“, след като неговата криптоборса FTX се срина и остави повече от един милион кредитори без пари.

декември 8, 2022 9:53 1 мин. четене

Най-голямата финансова криза в историята идва – Нуриел Рубини

Дългът в целия свят нараства, тъй като правителствата, предприятията и гражданите започнаха да харчат и да вземат заеми по време на пандемията и след нейното отшумяване.

декември 8, 2022 6:38 1 мин. четене