НАЧАЛО Други

Илон Мъск съди съоснователя на OpenAI – ето защо

02.03.2024 12:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Илон Мъск съди съоснователя на OpenAI – ето защо

Илон Мъск, виден защитник на Dogecoin (DOGE) и милиардер, е подал съдебен иск срещу Самюел Алтман, Грег Брокман и тяхната компания Worldcoin (WLD), като се позовава на предполагаеми нарушения на договора.

В съдебното заявление Мъск твърди, че Алтман, Брокман и Worldcoin са се отклонили от първоначалния замисъл на проекта, който е бил насочен към развитието на AI технологията. Вместо това Мъск твърди, че проектът се е превърнал в дъщерно дружество на Microsoft, голяма технологична корпорация.

Мъск твърди, че под новото си ръководство Worldcoin е изместил фокуса си от развитието на изкуствения интелект в полза на човечеството към усъвършенстване на изкуствения общ интелект (AGI) главно с цел печалба на Microsoft. Той подчерта, че технологии като GPT-4 сега се държат в тайна, за да обслужват търговските интереси на Microsoft.

В иска се описва подробно как Алтман първоначално е предложил на Мъск през 2015 г. концепцията за “AI лаборатория” с цел създаване на AGI за овластяване на индивида. Мъск е подкрепил идеята и според информацията е предоставил финансиране на OpenAI, възлизащо на над $44 милиона между 2016 г. и септември 2020 г.

Мъск обаче твърди, че OpenAI, която сега е под контрола на Microsoft, е нарушила учредителното споразумение, като е дала приоритет на печалбата пред първоначалната мисия за развитие на AGI в полза на човечеството.

Той критикува решението на компанията да използва GPT-4 като патентована технология, насочена към максимизиране на печалбите за Microsoft, вместо да изпълнява предназначението си.

Освен това Мъск изтъкна липсата на прозрачност в процеса на разработване на OpenAI, изразявайки загриженост, че насоката на проекта сега е забулена в тайна, а публиката разполага с ограничена информация.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Ще присъстват ли европейски държави на срещата през 2024 година?

Годишната среща на върха на БРИКС, планирана за края на тази година, се очаква да се проведе през втората половина на лятото, следвайки модела от предишните години.

17.04.2024 12:00 2 мин. четене

Доларът достигна 5-месечен връх – как се отрази това на другите валути

Индексът на щатския долар (DXY) наскоро достигна петмесечен връх, подкрепен от неочаквано добрите данни за продажбите на дребно в САЩ, докато ключови валути като японската йена и британския паунд бяха подложени на натиск за понижение.

17.04.2024 9:00 2 мин. четене

Google ще инвестира над $100 милиарда в изкуствен интелект

Подразделението за изкуствен интелект на Google, ръководено от главния инженер Хасабис, обяви безпрецедентна инвестиция в размер на над $100 милиарда в изкуствен интелект (AI).

17.04.2024 8:00 1 мин. четене

БРИКС: Важно съобщение от Иран и Китай

Китай и Иран, които са членове на алианса БРИКС, са твърдо обединени на фона на последните събития.

17.04.2024 7:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.