НАЧАЛО Други

Илон Мъск: Аз съм причината за създаването на OpenAI

май 17, 2023 20:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Илон Мъск: Аз съм причината за създаването на OpenAI

По време на интервю за CNBC на 16 май Илон Мъск, главен изпълнителен директор на Tesla и собственик на Twitter заяви, че OpenAI дължи съществуването си на него.

Той също така спомена, че именно той е измислил името “OpenAI“, като терминът “open” представлява нейния характер на софтуер с отворен код.

Въпреки това Мъск изрази загриженост относно законността на преминаването на OpenAI от организация с нестопанска цел към организация със стопанска цел. През 2015 г. Мъск инвестира $50 милиона в компанията за изкуствен интелект (AI).

Първоначално OpenAI функционираше като организация с нестопанска цел, което ѝ позволяваше да се съсредоточи върху разработването на дигитален интелект в полза на човечеството, без финансови ограничения.

През 2019 г. обаче OpenAI представи OpenAI L, описвана като “хибрид от предприятие със стопанска и нестопанска цел“.

Въпросът за законността, свързана с промяната на OpenAI, остава неясен. Мъск направи аналогия, сравнявайки трансформацията на OpenAI с тази на организацията “Спасете Амазонка“, която се превръща в ориентирана към печалба “компания за дървен материал“.

Мъск изрази скептицизъм по отношение на законността на организация с нестопанска цел, която използва интелектуална собственост, за да генерира значителни печалби.

Главният изпълнителен директор на OpenAI, Сам Алтман, неотдавна беше разпитан от Конгреса за финансовите си печалби от OpenAI. Олтман уточни, че няма дялово участие в организацията и не трупа значително богатство от нея.

Той подчерта, че участието му в OpenAI се дължи на неговата страст към тази област.

По време на интервюто за CNBC Мъск спомена и за разговорите си с Лари Пейдж, съосновател на Google. Мъск посочи, че Пейдж е изглеждал необезпокоен от безопасността на изкуствения интелект, въпреки че Google заема значителна позиция в тази индустрия.

Мъск е имал за цел да създаде организация, която да контрастира с Google – организация с нестопанска цел, фокусирана върху инициативи с отворен код, а не върху предприятие със затворен код с цел печалба.

Ексцентричният милиардер постоянно изразява опасенията си относно потенциалните опасности от AI. Д-р Джефри Хинтън, известна фигура в областта на AI, наричан “кръстник на AI“, също изрази предпазливост към технологията, като предположи, че тя може да размие границата между истината и лъжата.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Основателят на Terra е обвинен във финансиране на опозиционна партия в Черна гора

До Куон, основател на Terraform Labs, е подложен на проверка заради предполагаеми връзки с черногорски политик.

юни 10, 2023 18:00 1 мин. четене

Пакистан разкри амбициозен план за дигитална валута

Държавната банка на Пакистан наскоро обяви плана си за създаване на дигитална валута, подобна на Биткойн, присъединявайки се към други държави в стремежа им да създадат дигитална валута на централната банка (CBDC).

юни 10, 2023 15:00 2 мин. четене

Изкуствен интелект: Американски сенатори прокарват законопроекти за технологията

В четвъртък американски сенатори внесоха два двупартийни законопроекта за изкуствения интелект, в които се разглеждат опасенията, свързани с технологията и се цели да се избегне всякаква поява на плагиатство.

юни 10, 2023 13:00 2 мин. четене

Сделката за тавана на дълга ще ускори срива на долара – Рон Пол

Бившият конгресмен Рон Пол предупреди, че приетият наскоро “Закон за фискалната отговорност” ще има тежки последици за американската икономика и ще засегне най-вече американските граждани.

юни 10, 2023 12:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.