НАЧАЛО Други

Изкуствен интелект срещу изменението на климата: Кое представлява по-голям риск?

май 9, 2023 11:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Изкуствен интелект срещу изменението на климата: Кое представлява по-голям риск?

Джефри Хинтън, известен пионер в областта на изкуствения интелект (AI), наскоро изрази загрижеността си относно потенциалната заплаха, която AI представлява за човечеството, като предположи, че тя може да бъде дори по-тревожна от изменението на климата.

Хинтън, който през 1986 г. е съавтор на новаторска статия за невронните мрежи и през 2018 г. получи наградата “Тюринг”, подчерта необходимостта от справяне с рисковете, свързани с изкуствения интелект, без да влияе на бившия си работодател Alphabet (GOOGL.O), от който наскоро подаде оставка.

Забележките на Хинтън отразяват нарастващите опасения сред технологичните лидери относно възможността AI да надмине човешкия интелект и да поеме контрола над света.

Той призна, че изменението на климата също представлява значителен риск и не бива да се подценява. Въпреки това той вижда, че потенциалните последици от напредналия изкуствен интелект изискват незабавно внимание.

Хинтън заяви, че докато справянето с изменението на климата включва сравнително ясно решение за намаляване на въглеродните емисии, то справянето с рисковете, свързани с напредналия AI, е далеч по-малко ясно. Той предположи, че определянето на подходящия курс на действие в този контекст остава несигурно.

Разработването и внедряването на AI технологии набра значителна скорост, като чатботът на OpenAI, ChatGPT, бързо набира популярност. В отговор на опасенията, изразени от експерти в бранша, сред които и Илон Мъск, относно опасностите, които крият изключително мощните системи, базирани на изкуствен интелект, беше отправен призив за спиране на научноизследователската и развойната дейност.

Хинтън обаче не се съгласи с идеята за спиране на напредъка и подчерта необходимостта да се отделят значителни ресурси за разбиране и намаляване на екзистенциалните рискове, свързани с AI.

Европейският съюз отговори на опасенията, изразени от лидерите в индустрията, като предложи разпоредби, насочени към генеративния изкуствен интелект, които ще изискват от компании като OpenAI да разкриват материали, защитени с авторски права, използвани при обучението на техните модели.

Освен това президентът на САЩ Джо Байдън участва в дискусии с лидери на AI компании, като призна важността на прозрачността на AI системите.

Хинтън подчерта, че сътрудничеството между технологичните лидери и политиците е от решаващо значение, тъй като последиците от изкуствения интелект засягат всички. Решаването на рисковете и последиците от AI изисква колективни усилия и внимателно обмисляне от всички заинтересовани страни.

Източник: Reuters

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Стана ясно къде ще бъде срещата на съюза

Министърът на външните работи на Южна Африка Наледи Пандо съобщи, че предстоящата годишна среща на върха на БРИКС ще се проведе в Йоханесбург, като по този начин отговори на опасенията относно местоположението на събитието.

юни 2, 2023 6:00 1 мин. четене

БРИКС: Какво ще стане ако Мексико се присъедини?

Според доклад на Bloomberg Мексико е една от 19-те държави, които са проявили интерес да се присъединят към БРИКС. Въпреки това от Мексико все още не са подали официалното си заявление за присъединяване към алианса.

юни 1, 2023 20:00 2 мин. четене

Nvidia стигна до трилион долара на фона на AI бумa

Благодарение на нарастващото търсене на технологии за изкуствен интелект, Nvidia за кратко се присъедини към клуба на компаниите с пазарна капитализация от трилион долара.

юни 1, 2023 17:00 2 мин. четене

Още една държава зарязва долара, за да купува петрол

В сряда Уилям Руто, президентът на Кения, представи нова инициатива за справяне с кризата с долара, която включва приемане на стратегия за закупуване на петрол с националната валута – кенийския шилинг.

юни 1, 2023 15:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.