НАЧАЛО Финтех

ЕЦБ една крачка по-близо до издаване на дигиталното евро

ЮЛИ. 14, 2021 20:04 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 ЕЦБ една крачка по-близо до издаване на дигиталното евро

От Европейската централна банка (ЕЦБ) обявиха, че „са решили да стартират проект за подготовка за евентуално издаване на дигитално евро“.

Сега е открита двугодишна фаза на проучвания, като на този етап не са взети дизайнерски решения.


„Изминаха девет месеца, откакто публикувахме нашия доклад за дигиталното евро. По това време извършихме допълнителен анализ, потърсихме принос от граждани и специалисти и проведохме някои експерименти с обнадеждаващи резултати. Всичко това ни накара да решим да вдигнем темпото и да стартираме проекта за дигитално евро“, каза президентът на ЕЦБ, Кристин Лагард.


По време на фазата на проучване на проекта Евросистемата ще се съсредоточи върху възможен функционален дизайн. Той ще включва фокус групи, прототипиране и концептуална работа.


Във фазата на проучване ще бъдат разгледани случаите на употреба, които дигиталното евро трябва да предоставя приоритетно, за да постигне целите си: безрискова, достъпна и ефективна форма на дигитални пари на централната банка, заявиха от ЕЦБ.

„Нашите експерименти разкриха, че съществуващата инфраструктура, като тази, използвана от Евросистемата за незабавни плащания - TARGET Instant Payment Settlement (TIPS) - както и DLT, могат да бъдат мащабирани, за да обработят около 300 милиарда транзакции на дребно, извършени в еврозоната всяка година“, сподели членът на Изпълнителния съвет Фабио Панета.


Възможни са архитектури, предложени от ЕЦБ, съчетаващи централизирани и децентрализирани елементи.


Въпреки че не са взети никакви дизайнерски решения, Панета по-рано заяви, че дигиталното евро не трябва да става "твърде успешно“.


Ще бъде необходимо да се ограничи сумата, която всеки отделен потребител може да държи в дигитално евро, добави той, или чрез обикновено ограничение, или чрез въвеждане на диференцирано възнаграждение, за да се предотвратят системни банкови проблеми.


„Обсъждаме суми от порядъка на 2000, 3000 евро - не повече от това. По този начин можете да използвате дигиталното евро като платежно средство, но не и като форма на инвестиция“, каза Панета.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ
В момента сме в 'затишие пред буря' според Glassnode


Въпреки че не са взети решения за проектиране, ЕЦБ твърдят, че „основната инфраструктура на дигиталното евро ще бъде екологична: за тестваните архитектури мощността, използвана за извършване на десетки хиляди транзакции в секунда, е незначителна в сравнение с консумацията на енергия на криптовалути като Биткойн."


Биткойн използва доказателство за работа (PoW), за да издава нови монети, да гарантира, че не са създадени монети извън правилата на протокола и да гарантира фиксирано ограничение от 21 милиона.


Дигиталното евро ще се базира на доказателство за комитет, където бордът решава колко евро трябва да бъдат създадени или унищожени, поради което няма нужда от PoW.


ЕЦБ казват, че „пазарна консултативна група ще вземе предвид възгледите на потенциалните потребители и дистрибутори за дигитално евро по време на фазата на това проучване. Тези виждания ще бъдат обсъдени и от Борда за плащания на дребно в евро."


Такъв дизайн, който наподобява Етериум, но с разрешени нодове, може да накара еврото и криптовалутите да бъдат до известна степен еднакви технически, като конкуренцията преминава към парични качества като фиксирано предлагане или управлявано предлагане.


Но какво точно ще измислят по време на проучването, предстои да видим, тъй като централната банка се цели да запази силата си да издава валути в дигиталната ера.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Финтех новини

MasterCard ще улеснят конвертирането на крипто във фиат

Mastercard за опростяване на крипто плащаниятаMastercard обяви, че ще подобри картовата си програма за крипто портфейли и борси, улеснявайки процеса на конвертиране на крипто активи в традиционна фиат...
ЮЛИ. 21, 2021 18:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

DriveWealth набират $400 милиона от SoftBank

Точният размер на инвестицията все още се финализира, според един от хората, близки до ситуацията, докато друг човек каза, че сделката ще приключи незабавно. Оценката на компанията е неясна. Говорител...
ЮЛИ. 21, 2021 15:00 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Китайската народна банка споделя допълнителни подробности за дигиталния юан

Защо анализаторите смятат, че това изглежда странно?PBoC: Дигиталният RMB е фиатни париНа официалния уебсайт на Народна банка на Китай е публикувана актуализация за напредъка на CBDC в Китай. Тази ста...
ЮЛИ. 17, 2021 14:30 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Revolut набра $800 милиона в нов кръг финансиране

Финансовата инжекция дава оценка на Revolut от 24 милиарда британски лири (около $33 милиарда) и го прави най-ценната британска финтех компания в историята. Откакто компанията си осигури финансиране о...
ЮЛИ. 15, 2021 16:51 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света