НАЧАЛО Финтех

ЕЦБ и БМР разработват нова система за проследяване на криптовалутите

октомври 6, 2023 15:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
ЕЦБ и БМР разработват нова система за проследяване на криптовалутите

Банката за международни разплащания (БМР) си сътрудничи с европейските централни банки за разработване на система за проследяване на криптовалутите и децентрализираните финанси (DeFi).

В неотдавнашно съобщение БМР представи проекта “Atlas” – платформа за агрегиране на данни, създадена в партньорство с Deutsche Bundesbank и De Nederlandsche Bank. Нейната основна цел е да осветли макроикономическото значение на криптоактивите и DeFi.

Проектът Atlas ще обединява както данни извън веригата, така и данни от веригата, за да генерира иновативни статистически данни и да валидира съществуващата информация.

Според информацията Целта на проекта Атлас е да се справи със съществуващите недостатъци на данните, като създаде специализирана платформа за данни, която обхваща редица източници на данни, хвърляйки светлина върху по-широкото икономическо значение на криптоактивите и DeFi.

Процесите по доказване на концепцията (PoC) предлага прозрения за трансграничните движения. Проектирана да отговаря на изискванията на централните банки и финансовите регулатори, проекта съчетава данни, събрани от крипто борси (данни извън веригата), с публично достъпни данни от блокчейн (данни от веригата), получени чрез работата на възлите.

Като цяло проектът има за цел да наблюдава и оценява движението на дигитални активи в рамките на определени географски райони.

Според първоначалните констатации, въпреки че установените потоци между крипто борсите са сравнително скромни за разлика от он чейн дейността, те имат значителна и съществена икономическа тежест.

Като част от първоначалното доказване на концепцията, проектът Atlas извежда движението на криптоактиви в рамките на географски локации. Този подход използва транзакциите, свързани с крипто борсите в мрежата на Биткойн, в съчетание с местоположението на тези борси, като приближение за трансграничните капиталови потоци.

Определянето на местонахождението на крипто борсите в страната невинаги е лесно, а данните за атрибуцията естествено са непълни и вероятно не съвсем точни. Поради това тези потоци следва да се разглеждат като консервативна оценка на действителния размер.

Сред допълнителните значими участници в проекта са Френската централна банка и Европейската централна банка.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Финтех Новини

Южна Корея напредва значително с разработването на CBDC

Южнокорейската централна банка (Bank of Korea, BOK) стартира цялостна пилотна програма, посветена на тема дигитална валута на централната банка (CBDC).

ноември 23, 2023 15:00 2 мин. четене

Град в Швейцария интегрира блокчейна на Polygon в платежното си приложение

Приложението за разплащания MyLugano в Лугано, град в Швейцария, наскоро обнови функциите си, като включи PoS на Polygon (MATIC).

ноември 22, 2023 22:00 1 мин. четене

Binance открива крипто борса в Тайланд

Binance, водещ играч в сферата на крипто борсите, се готви да открие присъствието си в Тайланд, като стартира нов обмен през следващата година.

ноември 16, 2023 17:00 2 мин. четене

Топ крипто банка получи лиценз да държи криптовалути

Commerzbank получи позволение да бъде първата търговска банка с пълно обслужване в Германия, която получава лиценз за попечителство на криптовалути.

ноември 15, 2023 19:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.