НАЧАЛО Други

Доларът във възход, БРИКС усещат заплахата – Китай взема мерки

септември 14, 2023 19:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Доларът във възход, БРИКС усещат заплахата – Китай взема мерки

Стойността на щатския долар в момента нараства спрямо китайския юан, което предизвиква безпокойство в Китай, което може би не е по плана на държавите от БРИКС.

Това неотдавнашно укрепване на долара спрямо различни местни валути породи опасения сред властите в Китай, Индия и Япония. В опит да противодейства на поскъпването на долара Китай въведе нова наредба, която задължава финансовите му институции да поддържат депозити в чуждестранна валута в намален размер от една трета.

При неотдавнашна актуализация обаче Централната банка на Китай засили тази регулация и следи отблизо значителните покупки на щатски долари от местни компании.

Китай засили контрола си върху местните компании, които искат да купят $50 милиона или повече, като за такива транзакции е необходимо одобрение от Китайската народна банка.

Като член на БРИКС Китай се стреми да ограничи поскъпването на щатския долар спрямо местните валути, особено юана.

Страната също така предупреди кредиторите за значителните си придобивания на щатски долари от името на корпоративни клиенти. Тази директива беше издадена в отговор на спада на китайския юан с 6% спрямо щатския долар.

Освен Китай, друг член на БРИКС – Индия, уж продаде доста щатски долари миналата седмица, за да предотврати обезценяването на рупията. Съобщенията сочат, че държавна банка е получила инструкции от Резервната банка на Индия да се освободи активно от щатски долари.

Търговец, говорил анонимно пред Reuters, потвърди, че индийската банка е извършила продажби на щатски долари на международните пазари, отбелязвайки, че РБИ изглежда твърдо решена да предотврати достигането на исторически минимум на курса на INR спрямо USD.

Това рязко повишаване на стойността на щатския долар съвпада с усилията на алианса БРИКС да оспори неговия глобален резервен статут.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Coinbase придоби важен лиценз от централната банка на Сингапур

Coinbase, известният обмен на криптовалути, базиран в САЩ, наскоро получи лиценз за плащания от централната банка на Сингапур.

октомври 2, 2023 22:00 2 мин. четене

Кога може да се усети ефекта от разширяването на БРИКС

БРИКС, първоначално консорциум на бързоразвиващи се икономики, не само издържа във времето, но и претърпя пълна трансформация след първата си среща на върха през 2009 г.

октомври 2, 2023 20:00 2 мин. четене

Повод за притеснение ли е шокиращата консумация на енергия от изкуствения интелект?

В продължение на години основните медии демонизират Биткойн заради консумацията на енергия. Възходът на изкуствения интелект (AI) обаче и гладните за енергия процесори, които го задвижват, може да изместят най-популярната дигитална валута в света.

октомври 2, 2023 19:00 2 мин. четене

Богата на петрол нация разкри своя собствена стабилна монета

За разлика от преобладаващия фокус върху стабилни монети в щатски долари в рамките на пазара на стабилни монети, бившият изпълнителен директор на SoftBank Акшай Нахета предприе уникален подход, представяйки стабилна монета, подкрепена от дирхама на Обединените арабски емирства.

октомври 2, 2023 15:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.