НАЧАЛО Други

БРИКС: Бум на икономиката на ОАЕ – всички сектори в подем

септември 14, 2023 8:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Бум на икономиката на ОАЕ – всички сектори в подем

След неотдавнашното разширяване на алианса БРИКС с още шест държави, Обединените арабски емирства (ОАЕ) станаха свидетели на забележителен скок на икономическия растеж, особено в непетролните сектори.

Въпреки че са виден световен производител на петрол, Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) отчете стабилен ръст от 3.8% в различни диверсифицирани сектори през първото тримесечие на 2023 г.

В доклад от септември ОПЕК изрази оптимизъм относно устойчивия растеж на ОАЕ, особено в секторите, които вече са показали значителен напредък. В резултат на това тези области са готови да се възползват от неотдавнашното разширяване на алианса БРИКС.

На фона на продължаващите глобални икономически проблеми няколко региона се сблъскаха с предизвикателства. Китай се изправи пред бърз икономически спад, докато западните държави се борят с повишените нива на инфлация, което предизвика едногодишно повишаване на лихвените проценти в съответните държави.

ОАЕ обаче се открояват като пример за икономическа устойчивост, подкрепена от неотдавнашното разширяване на блока БРИКС. В доклада на ОПЕК се подчертава, че през първото тримесечие на 2023 г. икономиката на ОАЕ е отбелязала впечатляващ ръст от 3.8%. Това развитие предвещава изключително добри резултати за новоприетите членове на този колектив.

В доклада се подчертава, че основните двигатели на този растеж са били секторите на транспорта и складирането, които са нараснали с впечатляващите 10.9 %. Освен това секторите строителство, хотелиерство и ресторантьорство отбелязаха забележително увеличение. В съчетание с процъфтяващия туризъм и туристическа индустрия, страната преживява осезаем икономически подем.

Прогнозите сочат, че през 2023 г. броят на вътрешните посетители в ОАЕ ще се увеличи със зашеметяващите 40%. Този значителен скок ще играе ключова роля за поддържането и продължаването на икономическия растеж. Заслужава да се отбележи обаче, че централната банка на ОАЕ взема пример от САЩ, като през последните месеци съгласува финансовите си политики с действията на Федералния резерв на САЩ по отношение на лихвените проценти.

Тези фактори в своята съвкупност поставят блока на БРИКС в позиция на постоянни предимства. Тъй като Китай е изправен пред икономически трудности, въпреки че е най-влиятелната икономика в блока, колективът може да спечели от похвалните резултати на ОАЕ. Това дава оптимистичен тон за 2024 г., когато ОАЕ ще бъдат официално включени в алианса БРИКС.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Coinbase придоби важен лиценз от централната банка на Сингапур

Coinbase, известният обмен на криптовалути, базиран в САЩ, наскоро получи лиценз за плащания от централната банка на Сингапур.

октомври 2, 2023 22:00 2 мин. четене

Кога може да се усети ефекта от разширяването на БРИКС

БРИКС, първоначално консорциум на бързоразвиващи се икономики, не само издържа във времето, но и претърпя пълна трансформация след първата си среща на върха през 2009 г.

октомври 2, 2023 20:00 2 мин. четене

Повод за притеснение ли е шокиращата консумация на енергия от изкуствения интелект?

В продължение на години основните медии демонизират Биткойн заради консумацията на енергия. Възходът на изкуствения интелект (AI) обаче и гладните за енергия процесори, които го задвижват, може да изместят най-популярната дигитална валута в света.

октомври 2, 2023 19:00 2 мин. четене

Богата на петрол нация разкри своя собствена стабилна монета

За разлика от преобладаващия фокус върху стабилни монети в щатски долари в рамките на пазара на стабилни монети, бившият изпълнителен директор на SoftBank Акшай Нахета предприе уникален подход, представяйки стабилна монета, подкрепена от дирхама на Обединените арабски емирства.

октомври 2, 2023 15:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.