НАЧАЛО Други

Доларът продължава да доминира света – и това може да е така още дълго време

12.06.2024 8:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Доларът продължава да доминира света – и това може да е така още дълго време

В продължение на осемдесет години американският долар е основната световна валута благодарение на Бретън-Уудската конференция и влиянието на САЩ.

През този период много хора многократно са прогнозирали, че той ще изгуби този си статут Въпросът обаче не трябва да се поставя в зависимост от конкретни събития или технологии, които биха могли да заменят долара, а от това как страните, които ни конкурират икономически и от чието сътрудничество се нуждаем най-много, се противопоставят на финансовите ограничения в рамките на международната финансова система, която по същество остава доминирана от долара след края на консенсуса по време на Студената война.

Много събития са изтъквани като потенциални заплахи за американското парично превъзходство. Решението на Никсън през 1971 г. да се откаже от връзката му със златото е наричано от някои „краят на всемогъщия долар“. Когато през 90-те години на ХХ в. влезе в употреба еврото, също изглеждаше, че ще има отдръпване от използването на долари за глобални транзакции, а след това отново се случи световният икономически срив; друга възможност възникна, когато през 2010 г. Китай стана втората по големина икономика в света – това също се оказа невярно с течение на времето. Напоследък хората започнаха да говорят повече за свят след долара след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г., което накара западните сили да наложат санкции срещу нея.

Истина е, че съществуват реални предизвикателства пред господството на щатския долар в международен план. Няколко държави усилено се опитват да намалят зависимостта си от него в търговията, като същевременно се отдалечават от американските платежни платформи, но бъдещето не е просто между доларизация или дедоларизация. Американската икономика все още остава най-голямата в света с най-дълбоки капиталови пазари и високо реномирани финансови институции по целия свят, поради което се използва като сигурно убежище за съхранение на пари, а също и като предпочитано средство за обмен между икономиките на различни държави по света.

Мрежите, които исторически утвърдиха превъзходството на тази форма на валута, все още съществуват, но обикновено, когато хората ги критикуват, те забравят твърде много нейните предимства Единственото нещо, което се е променило, е, че конкурентите на Америка плюс няколко съюзници искат да изпробват финансовата си независимост в рамките на системата, основана на използването на долара, което е възможно благодарение на технологичния напредък, съчетан с нови геоикономически стратегии, поради което това, което виждаме сега, не са единични усилия, насочени срещу нас в целия международен план, а по-скоро серия от събития, задвижвани от технологичния напредък, съчетан с геоикономически промени.

Ако допуснем, че статутът на долара се промени, това ще стане постепенно, а не като внезапна промяна. За да се намали влиянието на долара, се очаква правителствата на повече държави да проучат и да започнат да прилагат такива методи. Възможно е да се появят и нови стратегии, насърчавани от използването на нововъзникващи финансови технологии и многостранни финансови споразумения. Едновременно с това властимащите в западните институции (политически или икономически) ще трябва да се заемат със защитата на това, което исторически се е наричало „кралско“, на фона на нарастващите нива на американския дълг, съчетани със световни икономически кризи Те казват, че обаче обозримото бъдеще на световната икономика зависи от подкрепата на американската валута.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Фондовите пазари в Европа, САЩ и Азия – какво трябва да знаем

Европейските акции се повишиха заедно с азиатските, водени от ралито на големите американски технологични компании, което тласна Уолстрийт до нов рекорд.

18.06.2024 14:30 2 мин. четене

Интересът към NFT се завръща – Етериум отново е лидер в класациите

Първоначално през 2024 г. крипто инвеститорите не проявиха голям интерес към NFT, но това се промени през последните седмици.

18.06.2024 14:00 2 мин. четене

БРИКС: Още две страни официално искат да се присъединят към алианса

С предстоящото разширяване на БРИКС по време на годишната им среща на върха, Малайзия и Тайланд обявиха намерението си да се присъединят към алианса.

18.06.2024 12:00 1 мин. четене

Прогноза за акциите на Microsoft за следващите 12 месеца

Когато разглеждаме гигантите в сектора на технологиите, Microsoft (MSFT) често е първата компания, която ни идва на ум.

18.06.2024 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.