НАЧАЛО Други

Американски сенатор призовава Федералния резерв да намали лихвените проценти

11.06.2024 21:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Американски сенатор призовава Федералния резерв да намали лихвените проценти

Високите лихвени проценти, които се намират на ниво от 5.5%, определени от Федералния резерв (Фед), станаха повод за безпокойство.

Някои американски сенатори, като Елизабет Уорън, Джаки Росен и Джон Хикенлупър, изпратиха писмо до председателя на Фед Джером Пауъл с искане за намаляването им.

Те смятат, че тези високи лихвени проценти затрудняват живота на работещите американци, като увеличават разходите за неща като жилища и застраховки на автомобили.

Сенатор Уорън изтъкна, че Европейската централна банка наскоро е намалила лихвите от 4% на 3.75 %. Тя заяви, че увеличаващата се разлика между лихвите в САЩ и Европа засилва финансовия стрес. Сенаторите смятат, че политиката на Фед всъщност работи срещу понижаването на инфлацията, като повишава разходите за жилища и автомобилни застраховки – две големи части от инфлацията.

От март 2022 г. насам Фед е повишил лихвените проценти единадесет пъти до най-високото им равнище от над двадесет години насам. Въпреки призивите на икономисти и законодатели за намаляването им, Фед не предприема действия. Това кара хората да се притесняват все повече за икономически трудности. Сенаторите твърдят, че високите лихвите по ипотечните кредити обезкуражават продажбите на жилища и поддържа цените нагоре. По-ниските лихвени проценти по ипотечните кредити биха могли да увеличат предлагането на жилища, да намалят цените, да облекчат разходите за наем и да увеличат броя на собствениците на жилища.

Те твърдят още, че причина за рязкото покачване на цените на автомобилните застраховки са фактори като недостиг на механици, по-тежки произшествия, последици от изменението на климата и сложни ремонти на автомобилите. Според тях високите лихвени проценти не помагат за решаването на тези проблеми.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Интересът към NFT се завръща – Етериум отново е лидер в класациите

Първоначално през 2024 г. крипто инвеститорите не проявиха голям интерес към NFT, но това се промени през последните седмици.

18.06.2024 14:00 2 мин. четене

БРИКС: Още две страни официално искат да се присъединят към алианса

С предстоящото разширяване на БРИКС по време на годишната им среща на върха, Малайзия и Тайланд обявиха намерението си да се присъединят към алианса.

18.06.2024 12:00 1 мин. четене

Прогноза за акциите на Microsoft за следващите 12 месеца

Когато разглеждаме гигантите в сектора на технологиите, Microsoft (MSFT) често е първата компания, която ни идва на ум.

18.06.2024 11:00 2 мин. четене

Dogecoin разработчик предупреди за рисковете от инвестиране в крипто

Криптовалутите са много интересен, но костелив орех, особено за начинаещите в тази област. Експоненциалният ръст на меме токени като Dogecoin е причина за масовото привличане на много начинаещи.

18.06.2024 10:00 3 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.