НАЧАЛО Други

Доларът не е бил толкова силен за последните 44 години – ще успее ли да се задържи?

05.06.2024 12:30 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Доларът не е бил толкова силен за последните 44 години – ще успее ли да се задържи?

От десет години щатският долар е безспорният шампион на световните валутни пазари. Но все пак всяко царуване има своя край.

Противно на много прогнози на Уолстрийт, доларът набра скорост тази година. Това възобновяване е свързано с непостоянни данни за инфлацията, което кара инвеститорите да преосмислят вероятността от намаляване на лихвите.

В сравнение с пика си през 2022 г., когато Федералният резерв агресивно повиши лихвените проценти, доларът все още е много нагоре. Коригирано спрямо инфлацията, това е само с 10% под нивото от 1971 г., когато президентът Никсън сложи край на златния стандарт. Доларът не е бил толкова силен от 80-те години на миналия век под ръководството на председателя на Фед Пол Волкър.

През 1985 г. стойността на долара се покачи толкова високо, че започна да вреди на производителите в САЩ. Това доведе до координирани усилия с Великобритания, Германия, Франция и Япония да го обезценят, което доведе до намаляване на реалната му стойност с една трета до 1988 г.

Подобна ситуация може да се развие, ако Доналд Тръмп спечели предстоящите президентски избори, тъй като неговите съветници преди това се застъпиха за по-слаб долар, за да се справи с търговския дефицит на САЩ, особено срещу китайски юан.

Глобалният икономически растеж извън САЩ се ускорява, което исторически води до отслабване на долара. Еврозоната, Япония и Китай показват признаци на възстановяване, като Пекин работи активно за подсилване на юана. Това го прави подходящ момент за инвеститорите в долари да обмислят международни инвестиции.

Спадът на долара обикновено стимулира глобалния растеж. Тъй като значителна част от глобалните търговски фактури и небанкови дългове са в долари, нововъзникващите пазари печелят, когато доларът отслабне.

Дори ако по-слабият долар е резултат от по-широк икономически растеж, той все още предвещава добро за международните фондови пазари. Тези пазари имат по-голям дял от циклични компании, които процъфтяват в такива условия. Европейските банки, например, в момента се представят добре.

След глобалната финансова криза международните акции не се радваха много на този попътен вятър. При покачване на стойността на долара с 35% от 2009 г. насам, индексът MSCI EAFE, проследяващ пазари извън Северна Америка, спечели около 200%, докато S&P 500 скочи с приблизително 500%. Дори по време на краткия спад на долара от 2020 г. до средата на 2021 г. американските акции се представиха по-добре, водени от пандемичните успехи на технологичните гиганти.

Това накара много инвеститори да предпочитат инвестициите в САЩ. Високият реален обменен курс на долара обаче може да е подвеждащ поради сложни корекции на инфлацията, особено след като повечето продукти не се търгуват в световен мащаб. САЩ също се превърнаха от нетен вносител на енергия в износител, благодарение на бума на шистовия сектор.

Освен това, последните индустриални политики на САЩ привлякоха значителни чуждестранни инвестиции и икономическата теория предполага, че последните мита трябва да стимулират долара, тенденция, частично подкрепена от изследвания.

Докато историята не се повтаря точно, тя предлага прозрения. Инвеститорите не трябва да очакват драматична разпродажба на долара като след Plaza Accord, но също така не трябва да приемат, че силата на долара ще продължи вечно.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Фондовите пазари в Европа, САЩ и Азия – какво трябва да знаем

Европейските акции се повишиха заедно с азиатските, водени от ралито на големите американски технологични компании, което тласна Уолстрийт до нов рекорд.

18.06.2024 14:30 2 мин. четене

Интересът към NFT се завръща – Етериум отново е лидер в класациите

Първоначално през 2024 г. крипто инвеститорите не проявиха голям интерес към NFT, но това се промени през последните седмици.

18.06.2024 14:00 2 мин. четене

БРИКС: Още две страни официално искат да се присъединят към алианса

С предстоящото разширяване на БРИКС по време на годишната им среща на върха, Малайзия и Тайланд обявиха намерението си да се присъединят към алианса.

18.06.2024 12:00 1 мин. четене

Прогноза за акциите на Microsoft за следващите 12 месеца

Когато разглеждаме гигантите в сектора на технологиите, Microsoft (MSFT) често е първата компания, която ни идва на ум.

18.06.2024 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.