НАЧАЛО Други

Доларът достигна 5-месечен връх – как се отрази това на другите валути

17.04.2024 9:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Доларът достигна 5-месечен връх – как се отрази това на другите валути

Индексът на щатския долар (DXY) наскоро достигна петмесечен връх, подкрепен от неочаквано добрите данни за продажбите на дребно в САЩ, докато ключови валути като японската йена и британския паунд бяха подложени на натиск за понижение.

Достигайки 106.125, доларовият индекс, измерващ долара спрямо кошница от шест основни валути, се доближава до неотдавнашния си зенит от 106.39 – най-високата стойност, регистрирана от ноември 2023 г. насам.

Ралито се дължи до голяма степен на значителното повишение на продажбите на дребно в САЩ, които нараснаха с 0.7% през миналия месец, надминавайки очакваното повишение от 0,3%.

Укрепването на долара хвърли сянка върху японската йена, която поевтиня до най-ниското си равнище от 1990 г. насам, като понастоящем се търгува около 154 за долар. Този спад породи спекулации за потенциални интервенции от страна на японските власти, опасяващи се от въздействието на бързото обезценяване върху икономиката.

На валутните пазари курсът GBP/USD се понижи с 0.1% до 1.2438, като британския паунд се колебаеше близо до петмесечно дъно след доклади, сочещи незначително забавяне на растежа на заплатите в Обединеното кралство.

По подобен начин еврото се повиши до 1.0626 щатски долара, но остана близо до най-ниската си стойност от 2 ноември насам, натежало от намеците на Европейската централна банка за възможно понижение на лихвените проценти през юни. Двойката EUR/USD се понижи до 1.0615, отразявайки продължаващите опасения на инвеститорите относно икономическите предизвикателства пред еврозоната.

Значителното поевтиняване на йената е обезпокоително за по-широкия азиатски пазар, като разпалва опасения за икономическата стабилност и подтиква пазарните участници да очакват потенциални контрамерки от страна на Япония. Тази ситуация подчертава дълбоката взаимосвързаност на световните финансови пазари, където значителните колебания на една основна валута могат да имат далечни последици, влияейки върху търговските баланси и икономическите стратегии в трансграничен план.

Междувременно китайският юан за кратко спадна до 7.2422 спрямо долара, но се възстанови, след като Китай отчете по-силен от очакваното растеж на БВП от 5.3% за първото тримесечие. Този растеж, надхвърлящ прогнозите, осигури временно облекчение на фона на по-широката пазарна несигурност.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Парнтьорството на Nvidia с Dell е ключът към разширяването на AI

Главният изпълнителен директор на Nvidia Дженсън Хуанг обяви стратегическо партньорство с Dell Technologies за разширяване на AI възможностите до по-широк кръг клиенти, което ще позволи на бизнеса да създаде свои собствени „фабрики за изкуствен интелект“.

21.05.2024 17:00 1 мин. четене

Директорът на JPMorgan ще се пенсионира по-рано от очакваното

Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на JPMorgan Chase, посочи, че мандатът му като главен изпълнителен директор вероятно ще приключи през следващите пет години.

21.05.2024 15:30 2 мин. четене

Grayscale смени своя главен изпълнителен директор – ето кой заема неговата позиция

Grayscale назначи Питър Минцберг за свой нов главен изпълнителен директор след оставката на Майкъл Соненшайн.

21.05.2024 14:30 2 мин. четене

Пазарът на акции ще скочи с още 20% преди да се спука балона според прогноза

Според анализатори от Capital Economics инвеститорите, които следят за признаци на балон, трябва да се подготвят за потенциално надуване на фондовия пазар с още 20%, преди да настъпи значителна корекция.

21.05.2024 12:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.