НАЧАЛО Други

Добра инвестиция ли са акциите на Bank of America сега?

27.05.2024 10:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Добра инвестиция ли са акциите на Bank of America сега?

Акциите на Bank of America напоследък се представят впечатляващо, като към 21 май нараснаха с 30% през последните шест месеца, изпреварвайки S&P 500.

Този скок може би отразява оптимизма на инвеститорите, че лихвените проценти ще паднат по-рано от очакваното, което потенциално ще стимулира растежа на кредитирането на банката.

Самият размер на Bank of America е забележителен. Компанията генерира $99 милиарда приходи (без разходите за лихви) през 2023 г. и притежава активи за $3.2 трилиона към 31 март. За дългосрочните инвеститори оценката на потенциала за растеж на компанията е от решаващо значение.

Банката разполага с огромна депозитна база от $1.9 трилиона, поради което е предизвикателство да се наблюдават големи постъпления, които да повлияят на цялостното представяне. По подобен начин кредитният портфейл се свива през последните три месеца. Bank of America е зряло предприятие с широка гама от продукти и услуги, предимно на американския пазар. Тази зрялост е отразена в ръста на приходите ѝ, който от 2013 г. до 2023 г. е средно само 1% годишно. Има малко индикации, че тази тенденция на скромен растеж ще се промени значително в близко бъдеще.

Перспективите за растеж на Bank of America са повлияни от силната конкуренция в сектора на финансовите услуги. Конкурентите включват големи банки като JPMorgan Chase, Wells Fargo и Citigroup, които разполагат със значителни ресурси за привличане на клиенти. Освен това финтех компании като SoFi Technologies, Robinhood, PayPal и Block привличат по-младите, технически грамотни потребители с иновативни продукти и превъзходни потребителски преживявания.

Въпреки това Bank of America има конкурентни предимства, които помагат да защити пазарната си позиция. Силната търговска марка на компанията укрепва доверието сред нейните клиенти – от индивидуални потребители до големи корпорации. Широкият й обхват й позволява да придобива и задържа депозити по икономически ефективен начин. Според главния изпълнителен директор Брайън Мойнихан: „Средно 68% от нашите депозитни салда са при нас повече от 10 години.“ Тази стабилност предполага, че Bank of America е в добра позиция да запази доминиращата си позиция в сектора в обозримо бъдеще.”

Въпреки конкурентните си предимства инвеститорите трябва да вземат предвид оценката, преди да закупят акции. Понастоящем съотношението цена/печалба на Bank of America възлиза на 13.5, което е по-високо от това преди шест месеца и над средната стойност за последните пет години. Съотношението цена/счетоводна стойност (P/B) е друг важен показател, като съотношение P/B от 1.2 показва, че акциите са по-скъпи, отколкото през последните месеци.

Предвид настоящата оценка акциите на Bank of America може да не са в състояние да надминат S&P 500 през следващите пет години, въпреки водещата роля на банката в сектора на финансовите услуги.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Търговията на Китай с Австралия връща нивата си отпреди Ковид пандемията

Въпреки десетилетието на политическо напрежение Китай, член на БРИКС, значително увеличава търговията си с Австралия.

22.06.2024 15:00 1 мин. четене

Топ мениджър на фондове намалява позициите си в Nvidia – ето защо

Пол Уик от Seligman Investments е намалил дела си в Nvidia, изразявайки съмнения относно бъдещия ръст на приходите на компанията.

22.06.2024 10:30 1 мин. четене

Китай предупреди Европа за потенциална “търговска война”

Германският министър на икономиката Роберт Хабек пристигна в Пекин на 21 юни на тридневно посещение на фона на ескалиращото търговско напрежение между Европейския съюз и Китай във връзка с предложените мита върху вноса на електрически превозни средства.

22.06.2024 10:00 2 мин. четене

БРИКС: Все повече азиатски държави подкрепят съюза в борбата срещу Запада

Министър-председателят на Малайзия Анвар Ибрахим планира да се присъедини към БРИКС – икономическия блок, представляващ страните от глобалния Юг.

22.06.2024 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.