НАЧАЛО Други

Добра инвестиция ли са акциите на JPMorgan сега?

26.05.2024 19:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Добра инвестиция ли са акциите на JPMorgan сега?

Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на JPMorgan Chase, е изключително влиятелна фигура в областта на финансите, която често движи пазарите със своите виждания.

Понастоящем Даймън е фокусиран върху завишените цени на активите, включително на акциите на собствената си компания.

JPMorgan Chase се представя значително по-добре от много от своите колеги. През последното десетилетие акциите й са поскъпнали с 403% в сравнение с 259% ръст на Goldman Sachs и 239% ръст на S&P 500. С активи за около $4 трилиона JPMorgan отчете $41.9 милиарда приходи и $13.4 милиарда печалба за последното тримесечие.

Откакто стана главен изпълнителен директор през 2006 г., Даймън стимулира успеха на JPMorgan чрез растеж и ефективност. В началото на своя мандат той управлява сложните интеграции на Bear Stearns и Washington Mutual. За разлика от конкурентите, които се стремяха към бързо разрастване, JPMorgan възприе стратегия за бавен и стабилен растеж. Например, докато Goldman Sachs се сблъска с неуспехи при разширяването на подразделението си за потребителско банкиране, възвръщаемостта на собствения капитал на JPMorgan се увеличи повече от два пъти през последното десетилетие.

Консервативният и стабилен подход на Даймън е имитиран от други банки. След като се споразумя с правителството на САЩ за нарушения на търговските практики, Wells Fargo нае Чарли Шарф, един от бившите ръководители на Даймън, за да стабилизира дейността си.

Текущо мнение за акциите на JPMorgan

Даймън значително увеличи стойността на акциите на JPMorgan, подкрепена от значителни обратни изкупувания на акции. Напоследък банката изкупува акции на стойност между $2 и $3 милиарда на тримесечие, като от време на време достига върхови стойности над $6 милиарда. В момента е разрешена програма за обратно изкупуване на акции на стойност $8 милиарда.

Въпреки това Даймън наскоро изрази предпазливост по отношение на продължаването на агресивното обратно изкупуване при настоящите цени. На неотдавнашно събитие за инвеститори той отбеляза:

Няма да изкупуваме много акции на тези цени“, като подчерта, че макар акциите на JPMorgan да са поскъпнали с 41% през последната година, те са по-скъпи на база съотношение цена/счетоводна стойност, отколкото през предходните години. Той наблегна на последователна стратегия: да се купува по-малко, когато цените са високи, и повече, когато са ниски.

Последици за инвеститорите

Предпазливата позиция на Даймън по отношение на обратното изкупуване не означава непременно избягване на акциите на JPMorgan. Компанията ще продължи да изкупува обратно акции, макар и с по-бавни темпове. Този консервативен подход отразява дългосрочната бича перспектива, дори когато компанията коригира дейността си по обратно изкупуване въз основа на текущите оценки. Инвеститорите трябва да имат предвид, че макар дейността по обратното изкупуване да е сигнал за увереност, тя не е безпогрешен показател за бъдещ успех. Например, спирането на обратното изкупуване през 2020 г. представляваше значителна възможност за покупка.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Част от дарението на близнаците Уинкълвос за кампанията на Тръмп бе върнато

Част от дарението, предоставено от братята Камерън и Тайлър Уинкълвос на президентската кампания на Доналд Тръмп беше върнато, тъй като надхвърля максималната сума, разрешена от федералния закон. 

22.06.2024 17:00 1 мин. четене

БРИКС: Търговията на Китай с Австралия връща нивата си отпреди Ковид пандемията

Въпреки десетилетието на политическо напрежение Китай, член на БРИКС, значително увеличава търговията си с Австралия.

22.06.2024 15:00 1 мин. четене

Топ мениджър на фондове намалява позициите си в Nvidia – ето защо

Пол Уик от Seligman Investments е намалил дела си в Nvidia, изразявайки съмнения относно бъдещия ръст на приходите на компанията.

22.06.2024 10:30 1 мин. четене

Китай предупреди Европа за потенциална “търговска война”

Германският министър на икономиката Роберт Хабек пристигна в Пекин на 21 юни на тридневно посещение на фона на ескалиращото търговско напрежение между Европейския съюз и Китай във връзка с предложените мита върху вноса на електрически превозни средства.

22.06.2024 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.